Négy magyar egyetemista ismerkedhetett meg a jövő technológiáival Rómában

forrás: Prím Online, 2024. július 10. 11:43

Július első hetében négy magyar diák képviselte hazánkat a Huawei Technologies Seeds for the Future globális egyetemi programjának európai válogatásán Rómában. Benke Bálint, Bárdonicsek András, Bognár Lili és Rejtő Olivér hallgatók fejlett technológiákról tanulhattak, mint az 5G, a mesterséges intelligencia és a felhőalapú számítástechnika, valamint a sikeres vállalkozáshoz szükséges ismeretekkel is gyarapodhattak. A sokszínűség és fenntarthatóság témáit előtérbe helyező program során a hallgatók betekintést nyerhettek a Huawei vállalati működésébe is. A római Seeds for the Future tréninget a Covid óta először tartották meg jelenléti formában. Magyarországon 2021 óta több mint 150 diákot segített hozzá online a legújabb infokommunikációs ismeretek elsajátításához.

Július első hetében négy magyar hallgató vehetett részt Rómában a Huawei Technologies Seeds for the Future egyetemi programjában, amely a sokszínűség és a fenntarthatóság témakörét tűzte zászlajára. Az ötnapos, technológiai workshopokat és panelbeszélgetéseket magába foglaló programsorozaton több mint húsz európai országból érkező diákok válogatott csoportja vett részt, s a tréninghét végére saját „startup” ötleteiket kellett egy rövid pitch formájában bemutatni. 

 

 

Technológiai tudás, vállalkozói szemlélet és csapatszintű gondolkodás

 

Magyarországot Rejtő Olivér, Bárdonicsek András és Bognár Lili, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának mérnökinformatikus hallgatói, valamint Benke Bálint, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kiberbiztonsági mesterképzésének hallgatója képviselték. A résztvevők a tréning során olyan készségeket és tudást szereztek, amelyeket mind a jelenlegi tanulmányaik során, mind a jövőbeli karrierjük során hasznosítani tudnak. A technológiai ismeretek mellett nagy hangsúlyt kapott a csapatmunka, a marketing és a problémamegoldás képességeinek fejlesztése, valamint a vállalkozói szemlélet erősítése. Emellett betekintést nyerhettek abba is, miként zajlik egy projekt vagy termék életútjának vezetése, vagy hogy milyen lehetőségek rejlenek a modern telekommunikációs technológiákban a mindennapi élet jobbá tételére. 

 

A hallgatók az ötnapos program során olyan fejlett technológiákról tanultak, mint az 5G, a mesterséges intelligencia és a felhőalapú számítástechnika. Az új technológiai ismeretek mellett értékes betekintést nyertek egy vezető globális technológiai vállalat működésébe is: „A római tréning számomra rendkívül hasznos volt, különösen az új emberekkel való találkozások, a csapatszintű gondolkodás és a kreatív gondolkodás elősegítése miatt” – mondta el Bognár Lili. „Rengeteget tanultam arról, hogyan kell megközelíteni egy problémát, hogyan lehet a semmiből létrehozni egy terméket, majd azt értékesíteni. Az itt szerzett tudást a jövőben is kamatoztatni tudom, hiszen mérnökinformatikusként csapatban kell új dolgokat alkotnunk.” 

 

 

Lokális támogatás, globális hatás

 

A Huawei Seeds for the Future társadalmi felelősségvállalási program több pillérből – ösztöndíjakból és képzési platformokból – áll. Célja a tehetséges hallgatók támogatása az informatikai és a mérnöki területeken, valamint a digitális közösségek fejlődésének előmozdítása. 2008-as elindítása óta a programban közel 140 ország több mint 500 egyetemének több mint 15.000 hallgatója vett részt kínai tanulmányutak formájában, köztük közel 80 magyar. A Covid-járvány miatt azonban online platformra tértek át a szervezők, Magyarországról 150 hallgató bevonásával. Azóta idén először rendezték meg újra jelenléti formában, ezúttal Olaszországban. Itthon a vállalat négy vezető egyetemmel – Széchenyi István Egyetem, Óbudai Egyetem, Pécsi Tudományegyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) – áll stratégiai együttműködésben, s ezúttal az NKE-ről és Pécsről kerültek be hallgatók a programba. 

 

„A digitális készségek kulcsfontosságúak a digitális gazdaság fejlődése szempontjából, és egy erős digitális tehetségbázis a digitális átalakulás és a gazdasági növekedés meghatározó hajtóereje” – mondta el Gecse Mariann, a Huawei Technologies Hungary kormányzati kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója. – „A Seeds for the Future program a Huawei azon törekvéseinek része, hogy a tehetséges diákokat felvértezze azokkal a digitális készségekkel, amelyek szükségesek ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak, piacképes ötleteik és megvalósítási elképzeléseik legyenek, és támogassák a gazdaság és a társadalom fejlődését.”

 

A program záróünnepségén a legkiemelkedőbb eredményeket elért hallgatók elismerésben részesültek; az ír és a holland csapat elnyerték a lehetőséget, hogy részt vegyenek a vállalat által jövőre megrendezendő nemzetközi Tech4Good versenyen Kínában, míg a közönségdíjat a finn csapat érdemelte ki.

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az SAP Hungary és a Gábor Dénes Egyetem

Hosszú távra szóló stratégiai együttműködési megállapodást kötött a hazai üzleti informatikai szektor vezető szereplője, az SAP Hungary, és a sokrétű IT és gazdasági képzési portfólióval rendelkező, innovációban élen járó Gábor Dénes Egyetem. Az együttműködési szerződést az egyetem tanévnyitó ünnepségén írta alá Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója és Dr. Dietz Ferenc, a Gábor Dénes Egyetem elnöke.

2024. szeptember 16. 11:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

2024. augusztus 14. 10:27