A legjobbak között a Schneider Electric dunavecsei okosgyára

forrás: Prím Online, 2024. szeptember 6. 13:29

A három legjobb közé került a Schneider Electric Dunavecsén felépített, május végén átadott Duna Smart Power Systems nevű okosgyára a „Green Awards powered by Green Cloud” megmérettetésen. A létesítmény megvalósítása során kiemelten kezelték a fenntarthatósági szempontokat, ennek jegyében például 28 ezer négyzetméternyi tetőn telepítettek napelemet, geotermikus energiát használnak a hűtési és fűtési rendszerek működtetéséhez, öntözésre és a mosdókhoz pedig az összegyűjtött esővizet használják. 

A Portfolio „Sustainable World” konferenciáján adták át az idei „Green Awards powered by Green Cloud” pályázat elismeréseit. A Schneider Electric hivatalosan idén májusban átadott, Dunavecsén felépített Duna Smart Power Systems (DSPS) okosgyára a három legjobb projekt közé került.

 

A fenntarthatósági szempontok természetesen már a DSPS építése során is érvényesültek. Az építési hulladékot és a különböző csomagoló anyagokat szelektíven gyűjtötték és szállították el az építkezésről.

 

Az üzemben a hűtés-fűtésről geotermikus rendszer gondoskodik. A gyárban összesen 28 000 m2-nyi tetőn telepítettek napelemet, mintegy 1180 MWh éves teljesítménnyel. Ebből az üzem évente biztosan átvesz 885 000 kWh-t, ami a gyár fogyasztásának közel 30 százalékát fedezi. Öntözésre és a mosdókhoz az összegyűjtött esővizet használják.

 

Azokhoz a kijáratokhoz, ahol teherforgalom van, ún. légzsilipeket telepítettek, a kamiondokkoló állomásokat energiahatékony módon alakították ki úgy, hogy elkerüljék a hőveszteséget, és ez igaz a személybejáratra is. A festési folyamathoz használt porszóró előkezelőből származó hulladékhőt a terület fűtéséhez hasznosítják újra, a felfűtött levegőt pedig az előgyártásokban. 

 

 

Az öltözőkben, mosdókban, tárgyalókban, irodákban jelenlétérzékelő megoldások szabályozzák a légkezelő rendszert és a LED világítást. Az elektromos járművek számára pedig 30 e-autó és 25 e-bike töltőállomást is telepítettek.

 

A fenntarthatóság növelése, valamint az energiahatékonyság javítása mellett fontos szempont volt a tervezés során az épület hatékony működtetése. A Schneider Electric korszerű online felügyeleti rendszere, valamint kommunikációs hálózathoz kapcsolódó eszközei támogatják a meghibásodások megelőzését, illetve a szükséges beavatkozások időben történő elvégzését.

 

Zöld forradalom az energiaelosztásban

 

A DSPS azon túl, hogy a megvalósítása és a működése során is kiemelt szempont volt a fenntarthatóság, az ott készülő termékekkel is sokat tesz a klímavédelemért. A Schneider Electric dunavecsei üzemében készülnek ugyanis a vállalat új, innovatív középfeszültségű kapcsolóberendezései. A jövő fenntartható energiaelosztási rendszereiben várhatóan kulcsszerepet játszó eszközökben a korábban használt kén-hexafluorid (SF6) helyett tiszta levegőt és vákuumtechnológiát alkalmaznak. Ez a változtatás azért különösen fontos, mert az eddig a középfeszültségű kapcsolóberendezésekben használt SF6 az egyik legerősebb üvegházhatású gáz, 24 300-szor szennyezőbb, mint a szén-dioxid, vagyis egyetlen kilogrammnyi SF6 ugyanannyi kárt tud okozni, mint 24,3 tonna szén-dioxid.

 

A Schneider Electric 26 ezer négyzetméteres dunavecsei okosgyára az SF6-mentes technológián alapuló RM AirSeT kapcsolóberendezés európai gyártóközpontja.

 

„Jövőformáló cégként a fenntarthatóságra való törekvés része a működési modellünknek, a vállalati kultúránknak és a stratégiánknak. A Dunavecsén, 80 millió eurós beruházással megvalósult okosgyár korunk minden technológiai, fenntarthatósági és digitális elvárásának megfelel: a legfejlettebb ipari technológiákat használjuk karbonsemleges működés mellett” – mondta el Veres Zsolt, a Schneider Electric országigazgatója.

 

A Schneider Electric idén az első helyen végzett a TIME magazin és a Statista által összeállított, a világ legfenntarthatóbban működő vállalatait bemutató rangsorban. A 2021-ben elindított, 2025-ig tartó Schneider Sustainability Impact (SSI) fenntarthatósági program 11 globális és több mint 200 helyi célkitűzést fogalmazott meg. A program szerepeltet két kötelezettséget, miszerint a Schneider Electric hozzájárul egy klímabarát világ megvalósításához és az erőforrások hatékony felhasználásához. Ezek égisze alatt épült a dunavecsei okosgyár, amely támogatja a vállalat közép- és hosszútávú céljait.

Kulcsszavak: Schneider Electric

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mától Magyarországon is Ayvens néven működik a legnagyobb hazai flottakezelő

Ayvens márkanév alatt folytatja tevékenységét hazánk legnagyobb flottakezelője és mobilitási szolgáltatója, az ALD Automotive | LeasePlan. Az új márka létrejöttének előzménye, hogy 2023 májusában a Societe Generale csoporthoz tartozó ALD Automotive felvásárolta a LeasePlant, az integráció egyik fontos lépéseként pedig immáron Magyarországon is Ayvens néven folytatja működését a vállalat. Az Ayvens világszerte 42 országban 3,4 milliós flottát üzemeltet, melyből több mint 550 000 elektromos meghajtású. Magyarországon az Ayvens közel 3000 ügyfele részére nyújt mobilitási megoldásokat, és összesen mintegy 33000 járműből álló flottát kezel.

2024. szeptember 18. 18:30

Együttműködési megállapodást jelentett be a SentinelOne és a Lenovo

Többéves együttműködést jelentett be a SentinelOne és a Lenovo, amely keretében Lenovo felhasználók millióinak teszik elérhetővé világszerte a mesterséges intelligencia által vezérelt végpont alapú biztonságot. A Lenovo a SentinelOne iparágvezető Singularity Platformját és generatív AI funkcióit (Purple AI) építi be új PC-ibe, valamint olyan frissítéseket kínál a felhasználóknak, amivel bővíthetik a ThinkShield biztonsági portfólióját és autonóm módon védhetik meg az eszközöket a modern támadásoktól.

2024. szeptember 18. 11:36

Magyar biotech startup került be az AWS globális AI programjába

Az Amazon Web Services (AWS) bejelentette, hogy a mesterséges intelligenciával rákellenes megoldásokat kutató biotech céget, a Turbine-t, egyetlen magyarként beválasztották az AWS Global Generative AI Accelerator 10 hetes programjába, amelybe globálisan mindössze 80 vállalkozás került be idén.

2024. szeptember 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34