Végre bemutatták a leendő PlayStation 3 szuperchipjét, a Cell processzort

Milkovits Gábor, 2005. február 8. 19:35
A Sony, az IBM és a Toshiba egy San Franciscó-i iparági konferencián hétfőn bemutatta az általuk közösen kifejlesztett Cell processzort, amely többek között a következő generációs PlayStation játékkonzolok lelke is lesz.
A fejlesztő cégek állítása szerint a Cell tízszer gyorsabb, mint egy jelenleg kapható átlagos processzor, 4 GHz feletti teljesítménye pedig felülmúlja még a leggyorsabb Intel Pentium lapka 3,8 GHz-es órajelét is. Az új szuperlapka egy az IBM Power technológiáján alapuló központi processzormag köré szerveződve összesen még 8 további, szinergikus, vagyis együttműködő magot tartalmaz. Ezek mindegyike képes egy időben külön más-más feladatok elvégzésére is. A 234 millió tranzisztort tartalmazó Cell másodpercenként 256 milliárd művelet elvégzésére képes, 2,5 MB saját memóriával van ellátva, a külső memóriaalkalmazásokkal pedig 100 Gb/s-os sebességgel tud kommunikálni. A gyártók által csak „egyetlen chipen elhelyezett szuperszámítógépnek” titulált többmagos Cell lapka először a 2006-ban megjelenő Sony PlayStation 3 játékkonzolokba kerül majd beépítésre. A cégek ezen kívül grafikus profilú PC-kbe, illetve fogyasztói elektronikai termékekbe is szánják a processzort – az IBM már jelezte, hogy még az idén piacra dob egy a lapkával felszerelt munkaállomás számítógépet, a Toshiba pedig jövőre szeretne kijönni a beépített Cell chipet tartalmazó tévékészülékeivel. Hosszabb távon hordozható készülékekbe is beépítenék az egyébként igen rugalmas technológiát, ennek azonban határt szab az, hogy a processzor jelenlegi változatánál, annak hőkibocsátása miatt, hűtőventillátor alkalmazására van szükség.

Az IBM szerint sikeresen tesztelték a processzornak azt a tulajdonságát, hogy egyszerre képes több operációs rendszer futtatására. Azt ugyanakkor nem közölték, hogy ezek között volt-e a Windows, vagy hogy a chip egyáltalán kompatibilis-e Microsoft operációs rendszerével. Ahhoz, hogy a lapka ne csak a játékkonzolok, vagy a szórakoztató elektronikai eszközök terén legyen sikeres, hanem méltó versenytársa legyen az Intel termékeinek a PC-piacon, erre okvetlenül szükség volna.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01