A Telecom Italia eladta görög mobilszolgáltatóját

MTI Sajtóadatbank, 2005. április 5. 08:30
A Telecom Italia 1,11 milliárd eurót kapott a görög TIM Hellas 81 százalékáért, amely a birtokában volt, közölték a vevők, az Apax és a Texas Pacific befektető cégek Londonban hétfőn. Az ügyletet júliusban zárják.
A Telecom Italia a külföldi részesedéseinek átrendezésével indokolta az eladást, amelyből a könyv szerinti nyeresége 432 millió euró. Januárban a Telecom Italia 2,1 milliárd euróért megvette a TIM hazai, olasz részlegének 44 százalékát, ezzel 100 százalékra növelve tulajdonát a cégben. Az ügyletet azzal indokolták, hogy ily módon a Telecom Italia különleges szolgáltatási csomagokkal rukkolhat ki, amelyben a TIM mobilszolgáltatásait is kínálhatja. Elemzők szerint hasonló megfontolásból vásárolta meg több nagy európai távközlési szolgáltató az általa csak részben birtokolt mobilszolgáltatók egészét, legutóbb a France Télécom az Orange-ot, 7 milliárd euróért. Európa nagy mobiltelefon-szolgáltatói közül már csak kettő független: a Vodafone és a brit mm02.

A TIM Hellas vevői önálló cégként akarják üzemeltetni a görög céget, és nyilvános ajánlatot tettek a kisebbségi részvényeseknek is, részvényenként 16,43 eurón. A TIM Hellas 19 százaléka a New York-i Nasdaq piacon és az amszterdami értéktőzsdén van.

A TIM Hellast 1992-ben alapították, 2,3 millió ügyfele van, tavaly a forgalma 840 millió euró, az üzemi eredménye 121 millió euró volt.

A Texas Pacific a múlt héten ott volt aközött a három amerikai magánbefektető csoport között, amelyek összesen 350 millió dollárért új Lenovo-részvényeket vásároltak, ezzel támogatva a legnagyobb kínai elektronikai vállalat, a Lenovo és az amerikai IBM társulását.

Tökéletesre csiszolt autóval döntené meg világrekordját a Széchenyi-egyetem hallgatói csapata

A SZEnergy Team tavaly májusban az energiahatékonysági és az autonóm kategóriát is megnyerve, kettős győzelemmel és saját korábbi világcsúcsát megdöntve zárta a világ legnagyobb energiahatékonysági versenyét, a Shell-Eco Marathont. A győri Széchenyi István Egyetem csapata idén a szokásosnál is magasabbra tette a lécet: a cél a dupla címvédés, ha lehet, újabb világrekorddal. Mielőtt elutaztak volna a verseny helyszínére, bemutatták elkészült fejlesztéseiket.

2024. május 20. 12:34

A Continental budapesti gyára „Megbízható Munkaadó” díjat kapott

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) idén többek között a Continental budapesti telephelyét, a Continental Automotive Hungary Kft.-t díjazta a „Megbízható Munkaadó” címmel – melyet 2022-ben a teljes magyarországi Continental csoport nyert el. A rangos díjat az újonnan bevezetett szabályok értelmében a győztes az eddigi kettő helyett, immáron három évig tudhatja magáénak. Az elismeréssel azon cégeket tüntetik ki, amelyek példaértékű módon gondoskodnak dolgozóik munka-, valamint életkörülményeiről.

2024. május 20. 10:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59