EU: legkésőbb 2012-ben be kell vezetni az analóg helyett a digitális műsorszolgáltatást

MTI Sajtóadatbank, 2005. november 17. 10:30
Az Európai Bizottság szerint legkésőbb 2012 elejére az összes uniós tagállamnak át kell állnia az analóg helyett digitális műsorszórásra - egyebek között ezt tartalmazza az az állásfoglalás, amelyet a brüsszeli testület Barsiné Pataky Etelka fideszes képviselő kérdésére válaszolva terjesztett az Európai Parlament (EP) elé, s amelyet szerdán meg is szavazott a strasbourgi törvényhozás.
Az EP által elfogadott dokumentum szerint a digitális műsorszórásra történő áttérés számos előnnyel jár majd. Az átállás a fogyasztók számára jobb kép- és hangminőséget, jobb vételi lehetőségeket, több televíziós és rádiócsatornát, kiterjedtebb információs szolgáltatásokat jelent. A váltás emellett jótékony hatással lesz a piaci versenyre és a kutatás-fejlesztésre is.

Barsiné maga is azzal érvelt, hogy az analógról digitális műsorszórásra történő áttérés minden szinten előnyt jelent majd, és ez a lépés az EU versenyképességének fokozását célzó lisszaboni stratégiához is kapcsolódik. A fideszes képviselő hangsúlyozta, hogy
az Európai Parlament ipari bizottsága különös figyelemmel kíséri az átállás folyamatát, s ennek során a többletfrekvenciák sokrétű felhasználását kell biztosítani Európa minden tagországának. Barsiné a siker feltételének az összehangolt átállást mondta, s ennek érdekében javasolta egy európai digitális munkacsoport felállítását, amely figyelemmel kíséri majd a tagállamok előrehaladását és koordinálja a szabályozásokat.

A digitális sugárzásra való átállás kezdeményezője egyébként az Európai Bizottság. Az Európai Uniónak meg kell tenni ezt a lépést, ha nem akar lemaradni fő versenytársaitól, hiszen az Egyesült Államok 2009. január elsejével, Dél-Korea 2010-ben, Japán pedig 2011-ben be akarja szüntetni a földi analóg műsorszórást.

Az analóg földi sugárzás kikapcsolására egyébként az uniós tagállamok eddig a következő határidőket vállalták: 2010-ban vagy előbb megteszi ezt a lépést Ausztria, Finnország, Málta, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svédország, 2012-ben, vagy előbb lép az ügyben Belgium (Flandria), Görögország, Magyarország, Nagy-Britannia, Szlovákia, Szlovénia. A többi tagállam még nem tette közzé átállási tervét, vagy nem jelölt meg határidőt.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sandberg mobilkiegészítők a nyaraláshoz

Manapság egyre több okoskészüléket használunk, melyek töltéséhez külön adapterekre és kábelekre van szükségünk. Ez leginkább utazás során jelenthet problémát, hiszen a töltőadapterek meglepően sok helyet tudnak elfoglalni egy táskában, nem beszélve a laptoptöltők méretéről. A Sandberg ezekre a nehézségekre igyekszik két megoldást is kínálni nagy teljesítményű, kompakt töltőadapterével és 3 az 1-ben vezeték nélküli hordozható töltőjével.

2024. június 17. 18:54

Az eMAG és a Rejoy elindítja az Easy Buyback programot

Mivel a legnépszerűbb mobiltelefonok átlagára az elmúlt négy évben megduplázódott, az eMAG a Rejoy.hu-val közösen kialakított, teljes mértékben online igénybe vehető Easy BuyBack programon keresztül az eMAG vásárlói régi telefonjuk eladásából származó extra pénzt is beforgathatják új okostelefonjuk megvásárlásába. 

2024. június 14. 17:43

Ünnepeld a futball életérzését csevegés közben és nyerj te is a Viberen

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és a hangalapú kommunikáció globális piacvezetője minden igazi futballrajongót meghív, hogy vegyenek részt interaktív tippjátékában, amely még közelebb hozza a barátokat, családtagokat és kollégákat az eseményekhez. 

2024. június 14. 11:27

Stúdió kaliberű portréfotózási képességekkel érkezik a HONOR 200 termékcsalád

A HONOR, Európa leggyorsabban növekvő okostelefon-márkája ma a párizsi Hipódromo de París-Longchamp helyszínén egy látványos rendezvényen mutatta be a HONOR 200 termékcsaládot. Az eseményen – amelyen több mint 800 európai újságíró és partner vett részt – a vállalat megerősítette, hogy a HONOR 200-as széria Magyarországra is érkezik. Ezzel együtt most először lesz kapható a régióban és az országban a HONOR 200 és a HONOR 200 Pro. 

2024. június 13. 09:10

Az érettségire való felkészülésben is jól jöhetnek az okostelefonok

Az emelt szintű szobeli érettségik már nagyban zajlanak, alig két hét múlva pedig a középszintűek is elkezdődnek. A diákok számára fontos, hogy koncentráljanak, összeszedjék gondolataikat, és rendezetté tegyék hétköznapjaikat az ideális felkészüléshez. A HONOR által ajánlott alkalmazások pontosan ebben segítenek.

2024. június 7. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30