Internet Irányító Fórum alakul - budapesti székhellyel?

forrás Prim Online, 2005. november 17. 11:11
A világ több mint 170 országának állam- és kormányfői, szakminiszterei, valamint üzleti körök és civil szervezetek képviselőinek részvételével zajlik 2005. november 16-18. között Tuniszban az ENSZ Információs Társadalom Csúcstalálkozójára (WSIS World Summit On Information Society). Hazánkat Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter képviseli.
A világfórum jelentősége az információs társadalom szempontjából az 1992-es riói csúcshoz hasonlítható, melynek köszönhetően a környezetvédelem ügye a figyelem középpontjába került, és azóta is meghatározó tényezője a világban zajló folyamatoknak.

A csúcstalálkozó új szintre helyezi az információs társadalom ügyét az egész világban, amelynek következtében az IKT szektor számára új perspektívák nyílnak, és számos új üzleti lehetőség adódik.

A csúcstalálkozó új korszakot nyit az internet területén is: az ENSZ meg akarja őrizni az internet politikamentességét és szabadságát, ugyanakkor be akarja vonni az érintetteket az internet jövőjéről szóló közös gondolkodásba. Ennek érdekében létrehozza az információs társadalom új nemzetközi testületét, az Internet Irányító Fórumot (IGF Internet Governance Forum). Az "internet kormányzás" napi munkáját továbbra is az amerikai civil szervezet (ICANN) végzi, de egyúttal létrejön egy kormányzati, gazdasági és civil szervezetekből álló nemzetközi testület, amely az internet szabadságát, biztonságát és fejlődését segíti elő. Az ENSZ a széles körű párbeszéd elindítására 2006 elejére hívja össze az internet Irányító Fórumot (IGF). Kovács Kálmán bejelentette, Budapest kész helyet adni az új szervezet irodájának.

A tuniszi csúcstalálkozónak és a párhuzamosan zajló rendezvényeknek közel 23 000 hivatalos résztvevője van. A csúcstalálkozón az Európai Unió, az USA, valamint a fejlődő országok közötti hosszas tárgyalás és vita eredményeként elfogadott dokumentum kiemelten foglalkozik a fejlődés szempontjából meghatározó kérdésekkel, mint az internet nemzetközi irányítása, az információ szabadsága, illetve az innovációt, a versenyt és a beruházásokat támogató kormányzás. Kofi Annan ENSZ-főtitkár kiemelve az USA szerepét az internet létrehozásában, hangsúlyozta az irányítás nemzetközi jellegének erősítését.
Kulcsszavak: WSIS IHM EU fórum

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09