"Internetet mindenkinek" program az EU-ban

Milkovits Gábor, 2006. június 16. 08:22
A 25 Európai Uniós tagállam, valamint a 7 felvételre váró ország illetékes miniszterei Rigában megállapodást kötöttek az internet mindenki számára elérhetővé tételét célzó akcióterv mellett.
A projekt lényege, hogy eljuttassa a világháló kínálta előnyöket azoknak a csoportoknak, akik jelenleg különféle okokból nélkülözni kénytelenek a net áldásait. A földrajzi hátrányok leküzdésével a tagállamok területén 2010-ig 90 százalékosra szeretnék növelni a szélessávú internetes infrastruktúra lefedettségét. Jelenleg ez az arány az urbanizált vidékekre igaz, a kisvárosokban és falvakban azonban csak 60 százalék körüli a szélessávú hozzáférés mértéke.

A másik kiemelt célcsoport a különféle fogyatékkal élők, akik komoly hátránnyal indulnak a világhálón. Egy friss felmérés szerint az európai közhasznú weboldalaknak alig 3%-a felel csak meg a fogyatékosok számára hozzáférést biztosító oldalakra vonatkozó W3C szabványnak, a brit site-oknak pedig mintegy 81%-a teljességgel elérhetetlen a számukra. Az EU, illetve az Európai Bizottság tervei között szerepel, hogy törvényi szabályozással fokozatosan kötelezővé teszi a közületek számára weboldalaik fogyatékosok általi elérhetőségének biztosítását.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50