Az olasz kormány elégedetlen a Telecom Italiával

MTI Sajtóadatbank, 2006. szeptember 14. 09:11
Az olasz kormányfő, Ronano Prodi "meglepetésének" adott hangot a Telecom Italia hét elején bejelentett stratégiaváltásával kapcsolatban, és kijelentette: a kormánynak joga van tudni, mit és miért cselekszik egy vállalat, amely "fontos az ország számára".
- Az olasz kapitalizmus riasztó fordulatot vesz az utóbbi időben. A vállalatvezetőket csak a pénzügyi helyzet érdekli, és szem elől tévesztik az iparáguk kilátását, fejlesztését, a termelést, a dolgozókat - mondta a maga részéről az olasz infrastruktúraügyi miniszter, Antonio Di Pietro.

Az illetékes szakszervezetek ugyancsak tiltakoznak, sztrájkkal fenyegetnek, és vezetőik szerdán tárgyalnak a Telecom Italia vezetőivel. - Fölmerült a kockázat, hogy a (Telecom Italia) külföldi kézre kerül - mondta a CISL szakszervezeti szövetség főtitkára, Raffaele Bonani.

A Telecom Italiát 1997-ben privatizálták, de a kormány megtartotta a vétójogot biztosító aranyrészvényt.

"Félő, hogy a régi iskolához tartozó olasz üzletemberek megismételhetik legmerészebb húzásukat: államosítják az adósságot, miközben privatizálják a profitot", figyelmeztetett szerdán a La Repubblica című lap vezércikkben.

Az ötödik számú európai távközlési társaság, a Telecom Italia a hét elején gyökeres stratégiaváltást jelentett be: kettéoszlik, vezetékes és mobilüzletágát két külön cégbe szervezik a csoport keretében, és a cég elnöke csábító kijelentést tett arról, hogy a mobilüzletágat ugyan nem akarják eladni, de azért bármilyen jó ajánlatot szívesen megvizsgálnak. A cég elsősorban médiaszolgáltató óhajt lenni a jövőben, ettől jobb tőkepiaci értékelést remélve.

Elemzők szerint a mobil üzletág számos kérőre számíthat akár pénzügyi, akár szakmai befektetők közül, mivel előfizetésekkel rendelkező, azaz megbízható bevételű vállalkozás, és ezért a bankok szívesen kölcsönöznek a vevőknek efféle felvásárlásra, nem kell hozzá sok készpénz.

Az olasz mobilszolgáltatás piaci népszerűségét azonban csökkentheti a kiszervezés egyik jól látható oka: a nyereségesség csökken az átkapcsolási díjak kényszerű, EU-szintű lefaragása miatt.

A Telecom Italia épp csak tavaly vásárolta meg, 20 milliárd euróért, a Telecom Italia Mobile mobilszolgáltató részleg még nem nála volt 44 százalékát, ám azóta a cég kiszállt görög- és törökországi mobilvállalkozásából. Mindennek dacára a Telecom Italia Mobile eladása akár 55 milliárd eurót is hozhat, ami eltüntetné a Telecom Italia nyomasztó, az első félév végén 41,315 milliárd eurós adósságát, a korábbi terjeszkedés következményét.

A vezetékes üzletágban az új stratégia szerint a médiaszolgáltatásokra és a széles sávú technológiára akarnak összpontosítani, az internetes zene-, a film- és tévészolgáltatást hangsúlyozva. Már a múlt héten egyezkedtek a News Corporationnel, és megállapodtak a News Corporationhöz tartozó amerikai 20th Century Fox filmstúdió filmjeinek terjesztésében a szélessávú tévészolgáltatásban.

A Telecom Italia új stratégiája ellentétes a többi nagy távközlési cégével, amelyek a vezetékes és a mobilszolgáltatások együttesére esküsznek.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő egyelőre figyelőlistára tette, leértékelés kilátásával, a Telecom Italia adósosztályzatát, az átszervezés miatt.

A Telecom Italia az első félévben 1,496 milliárd eurós adózott eredményt ért el, 15,7 százalékkal kevesebbet a tavalyi első félévi 1,775 milliárdnál. A visszaesést a TIM Hellas görög mobilszolgáltató eladásával magyarázták, amely tavaly jelentős egyszeri tétellel gazdagította az adózott eredményt.

Az üzemi eredmény, 3,801 milliárd euró, 4,5 százalékkal maradt el a tavalyi első félévi 3,986 milliárdtól, ezt a hálózatfejlesztés költségeivel indokolták.

A pénzforgalmi többlet (EBITDA) 0,5 százalékkal 6,518 milliárd euróra nőtt.

A bevétel, 15,335 milliárd euró, 5,6 százalékkal haladta meg a tavalyi első félévi 14,528 milliárdot; valutaárfolyam-változások és a csoportösszetétel változása nélkül számolva a szerves fejlődés 2,6 százalékos volt.

A vezetékes üzletág bevétele, 8,977 milliárd euró, 1,3 százalékkal több a tavalyi első félévi 8,861 milliárdnál.

Ezen belül a hagyományos telefonbeszélgetés-szolgáltatás bevétele 7 százalékkal 4,805 milliárd euróra csökkent, de ezt nem az ügyfélkör csekély, további ritkulása okozta, hanem a vezetékes-mobil átkapcsolási tarifák csökkentése.

A vezetékes internetszolgáltatás bevétele ellenben 7,3 százalékkal 762 millió euróra nőtt, ebből a szélessávú szolgáltatás bevétel-növekedése 13,6 százalékos volt, beleértve a német, a francia és a holland piacot is. A Telecom Italia európai szélessávú programja (EBP) - vagyis egyelőre a Németországiban, Franciaországban és Hollandiában terjeszkedő szolgáltatás - maga 101,4 százalékkal 427 millió euróra növelte a bevételét a tavalyi első félévhez képest. Itt igen gyors a megtérülés: az EBITDA 14 millió euró volt, az egy évvel korábbi, 16 millió eurós hiány helyett, amit a bevezetés költsége okozott.

A mobilüzletág bevétele, 4,982 milliárd euró, 1,1 százalékkal több a tavalyi első félévi 4,93 milliárdnál. Az átkapcsolási díjak csökkentése nélkül 5,8 százalékos lett volna a többlet.

A beszélgetésekből származó bevétel, 3,591 milliárd euró, abból jött össze, hogy a kimenő beszélgetésforgalom 1,4 százalékkal nőtt, ellenben a bejövő forgalom bevétele 17 százalékkal visszaesett, a szolgáltatók közötti átkapcsolási díjak csökkentése miatt.

A készülékeladásból származó bevétel 37,8 százalékkal nőtt.

A mobilüzletágban az EBITDA 3,1 százalékkal 2,553 milliárd euróra csökkent, az üzemi eredmény 7,5 százalékkal 1,874 milliárd euróra fogyatkozott.
Kulcsszavak: Telecom Italia

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Xiaomi a “Red Bull Can You Make it?” kalandverseny nemzetközi partnere

A Xiaomi bejelentette, hogy a vállalat lesz az idei “Red Bull Can You Make It?” verseny globális partnere. A “Red Bull Can You Make It?” a világ különböző pontjairól érkező, kalandvágyó csapatoknak szervezett, izgalmas, Európát átszelő kalandverseny, mely május 28-án Berlinben ér véget. 

2024. május 24. 16:05

Öt vadonatúj okostelefonnal lép a magyar piacra a TECNO Mobile

Magyarországon öt új készülékkel debütált a világ legnagyobb mobilgyártói közé tartozó Transsion Holdings TECNO Mobile nevű okostelefon-márkája. A SPARK széria csúcsmodellje, a SPARK 20 Pro+ kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasót, 120 hertzes ívelt AMOLED-képernyőt 108 megapixeles hátlapi és ledes villanóval támogatott 32 megapixeles szelfikamerát tartalmaz, mégsem kerül többe bruttó százezer forintnál.

2024. május 23. 14:36

Az AI forradalmára fókuszál a HONOR a VivaTech 2024-en

A HONOR bemutatta legújabb AI fejlesztéseit a párizsi VivaTech rendezvényen. Európa egyik legnagyobb tech- és innovációs eseményén a vállalat bemutatta újszerű, készülékalapú mesterséges intelligencia koncepcióját, és a négyrétegű AI stratégiáját. Ezzel együtt bejelentette, hogy a Google Clouddal készülő generatív AI fejlesztése új szintre emeli a felhasználói élményt.

2024. május 22. 19:26

Adatvédelem a felhasználók igényeire szabva – így segít a Samsung Knox

Naponta akár több százszor is kezükbe vehetjük mobiltelefonunkat, így az eszközök olyannyira mindennapjaink részévé váltak, hogy még otthonunkat is ritkán hagyjuk el nélkülük. Hozzánk tartoznak, és az olyan robbanásszerű, új technológiák, mint az AI vagy a generatív mesterséges intelligencia rendkívül izgalmas lehetőséget kínálnak a készülékek felhasználására – kiszélesítve a lehetőségek tárházát. 

2024. május 21. 20:39

A HONOR leleplezte a vadonatúj HONOR 200 Lite-ot

Már Magyarországon is kapható a vadonatúj HONOR 200 Lite. A sokoldalú okostelefon a felhasználók igényeihez igazodik: kiváló portréfotózási képességekkel, bámulatos kijelzővel, remek hardverrel, elegáns kialakítással és stabil felhasználói élménnyel érkezik.

2024. május 21. 14:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17