Három az egyben hibrid DVD lemez a Warner-től

Milkovits Gábor, 2006. szeptember 18. 20:05
A Warner stúdió két mérnöke, Alan Bell és Lewis Ostrover olyan DVD technológián dolgozik, amely egy lemezen integrálja a háromféle létező formátumot.
A találmány, amely híven tükrözi a DVD platformok körül kialakult abszurd helyzetet, azon alapszik, hogy a Blu-ray és a HD DVD szabványok által használt „kék” lézer azonos, 405 nanométeres hullámhosszú. A Blu-ray esetében a lézer 0,1, a HD DVD-nél pedig 0,6 mm mélységben elhelyezett adattároló réteget olvas, ez a különbség pedig lehetővé teszi a két réteg egy lemezre történő felvitelét. A megoldásra váró probléma az, hogy a Blu-ray rétegnek egyszerre kell fényvisszaverő és fényáteresztő tulajdonságokkal rendelkeznie ahhoz, hogy mindkét kéklézeres tartalom olvasható legyen. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Warner mérnökei ebben a kérdésben a gyakorlatban meddig jutottak, a találmányt ugyanis egyelőre nem a nagyközönségnek mutatták be, hanem csupán az amerikai szabványügyi hatósághoz nyújtottak be róla specifikációt. A hagyományos DVD réteg egyébként a lemez másik oldalára kerülne.

A Warner a stúdiók közül eddig az egyetlen, amely bár korábban szintén elkötelezte magát az egyik kéklézeres tábor mellett, szeptember végén mindhárom formátumban meg kívánja jelentetni akkor kiadásra kerülő filmjeit. A többiek egyelőre kivárnak, valószínűleg az általuk preferált platform győzelmére számítva.
Kulcsszavak: Warner Bros DVD Blu-ray HD DVD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02