A lakosság 89 százaléka elérheti a széles sávot

MTI Sajtóadatbank, 2006. október 18. 09:04
Magyarországon a lakosság 89 százaléka olyan területen él, ahol már van szélessávú internetszolgáltatás - mondta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára kedden Tihanyban.
Egyed Géza a kétnapos Internet Hungary 2006 konferencia megnyitóján közölte: ugyanakkor körülbelül ezer településen mintegy 1 millió ember, a lakosság 11 százaléka nem jut internet-lehetőséghez, s úgy tűnik, ezeken a helyeken a piaci szektor sem érdekelt az infrastruktúra megteremtésében, mivel alacsony népsűrűségi területekről van szó.

Az államtitkár hangsúlyozta: jóllehet potenciálisan 9 millió ember érheti el széles sávon az internetet, a lakosságnak csak 6 százaléka fizet elő ilyen szolgáltatásra. Egyed Géza szerint a szakadékot a motiváció emelésével és az úgynevezett digitális írástudatlanság csökkentésével lehet szűkíteni.

Hozzátette: a szolgáltatók között a jogi szabályozás eszközeivel erősíteni kívánják a versenyt úgy, hogy az alternatív szolgáltatók is nagyobb lehetőséghez juthassanak. A verseny erősítésének az is célja, hogy az árakban a földrajzi területenként mutatkozó különbségek megszűnjenek.

A szakállamtitkár közlése szerint a most kialakítandó gazdaságfejlesztési operatív program keretében mintegy 40-50 milliárd forintot szánnak - állami társfinanszírozásként – a hátrányos helyzetű területeken a szélessávú internethálózat kialakítására. Emellett a tárca beindít a közeljövőben egy internethasználatot népszerűsítő tájékoztatási kampányt is, a motiváció emelése érdekében.

Baja Ferenc, a kormány fejlesztéspolitikai irányítótestületének tagja a konferencián hangsúlyozta: az Új Magyarország Fejlesztési Terv államreform programja keretében az elektronikus közigazgatás operatív programjára 99 milliárd, az államreform közigazgatás megújítási programjára pedig 40 milliárd forint fordítható majd az következő 7 évben. Hozzátette: a következő 7 évben el kell érni azt is, hogy digitális elektronikus aláírással azonosítsák az ország állampolgárait és vállalkozóit. Ehhez azonban meg kell teremteni a az intelligens állampolgári azonosító rendszert is.

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

AGV-k: a vezeték nélküli evolúció

Ismerje meg, hogyan emelték a HMS Networks a vezeték nélküli technológiákban szerzett szakértelme és az Anybus termékei a Mercedes-Benz vezető nélküli szállítórendszer (AGV) flottáját egy magasabb szintre.

2024. április 22. 09:55

A Thermaltake bemutatja első Bumblebee (dongó) színű termékét

A Thermaltake, a prémium toronyházak, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bejelentette a The Tower 200 Bumblebee Mini toronyházat, egy új színű változatot a közkedvelt The Tower sorozatban. A Tower 200 egy mini-ITX toronyház függőleges kialakítással és kivételes hűtési hatékonysággal. Bár ez a ház kompakt méretű, egy 4090-es grafikus kártya és egy 280 mm-es radiátor is elfér benne. Az új élénk sárga árnyalat hozzáadásával a The Tower 200 sorozat már hat színben kapható: fekete, Snow, Turquoise, Racing Green, Matcha Green és Bumblebee, így könnyedén kiválaszthatod a stílusodhoz illő The Tower 200-at.

2024. január 2. 12:10

Magyarországon is elkezdték blokkolni az AI robotok hozzáférését a weboldalak

Felmérésünk szerint az 1000 legolvasottabb magyar weboldal nagyjából 1%-a blokkolja a mesterséges intelligencia robotok hozzáférését tartalmaikhoz. Világszinten ez az arány már 20% felett jár, de Magyarországon is növekedés várható.

2023. október 12. 16:11

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17