Új Cray szuperszámítógépek érkeznek

Széll Zoltán, 2006. november 13. 15:58
A Cray két új szuperszámítógép-fejlesztést jelentett be. Az új AMD Opteron alapú XT4 szuperszámítógép szállítása ebben az évben kezdődik, míg a sokszálas XMT 2007-ben lesz kapható.
A két masina a Cray hosszú távú „Rainer” tervének első két komponense. A Cray a Rainer terv keretében a jelenlegi négy terméksort egyetlen családban egyesíti. Az Opteron alapú XT4 két mai sorozatot egyesít, ezzel szemben az XMT az XT4 különleges változata. A vállalat a terveit a héten megrendezésre kerülő (ma kezdődött) ’SC06’ szuperszámítógép konferencián (Tampa, Florida) mutatta be.

A konvergencia terv a Cray erőfeszítésének része, amelynek keretében a számítógépek különböző típusaihoz eltérő hardver-megoldásokat adoptálnak. Az új megoldások fejlesztése a befejezés felé közeledik és a vállalat már kapott megrendeléseket (amerikai kormány: DARPA) ezekre a masinákra.

Az új Opteron rendszer az XT3 technológiát (eredetileg a Sandia Nemzeti Laboratórium ’RED Storm’ szuperszámítógépéhez fejlesztették) az XD1 rendszer technológiájával (a Cray az OctigaBay megvásárlásával szerezte) kombinálja.

Az XT3 rendszer több kis teljesítményű szervert kapcsol össze egyetlen számítógépfürtbe. A szerverek összekapcsolásához nagy sebességű hálózatot használnak. A Cray ezt a nagy sebességű kapcsolatot a saját fejlesztésű ’SeaStar’ lapkájával valósítja meg. A fürt egyes csomópontjai ezeken a lapkákon keresztül kommunikálnak egymással, illetve valamennyi Opteron processzorral, amelyek a nagy sebességű HyperTransport technológiát használják. Az XT4 gyorsabb lapkát - SeaStar2 – használ, amelyek az adatokat a korábbiaknál sokkal gyorsabban továbbítják.

A Cray az OctigaBay oldalból az XT4-be az FPGA (field-programmable gate arrays = programozható kaputömbök) lapkákat ültette át, amelynek nagy előnye, hogy a különböző számítások gyors futtatásához újra-konfigurálható. Az FPGA lapkákat a DRC Computing szállítja.

A Cray már tervezi az XT4 utódját, amelynek kódneve ’Baker’. A Gemini kódnevű következő generációs SeaStar2 lapka támogatja az új HyperTransport 3.0 összekapcsoló technológiát.

A Cray szuperszámítógép-specialista cég. A Silicon Graphics a 90-es évek első felében felvásárolta meg a majdnem tönkrement céget, majd néhány év múlva a Tera Computing az SGI-től megvette és adoptálta a nevét. A Tera alkalmazás-orientált lapkái az adatfeldolgozások különböző típusait képesek végrehajtani, köztük olyanokat, mint a gyors szövegkeresés.

A következő generációs rendszerek a Tera cégtől ugyanazokat az alaplapokat használják, mint a Rainer többi része. Az AMD ’Torrenza’ programhoz új lapkákat fejlesztenek, – kódnevük: Threadstorm – amelyek az Opteron lapkák által használt aljzatokba dugaszolhatók. Ez a megoldás az önköltséget a tizedére csökkenti.

A Tera a 90-es évek második felében vezette be az MTA nevű szuperszámítógépet, amely 40 processzort tartalmazott egy rendszerben. Ez nem sok, azonban ezeken a lapkákon maximum 128 programszálat lehetett párhuzamosan futtatni. A következő generációs MTX rendszer 8000 processzort tartalmaz és 2007 második felében lesz kapható.

Minden Rainer alaplap (neve: penge) négy processzort tartalmaz. Ezekből a pengékből 24 dugaszolható minden fiókba. A processzorokat egy fiókban egyetlen ventilátor hűti alulról.

A Cray az előbbiektől elkülönítve – a hagyományoknak megfelelően - új vektor-szuperszámítógép sorozatot is fejleszt. Az ilyen rendszerek nagyon gyorsan tudnak megoldani olyan feladatokat, mint a jelek elemzése, vagy a titkosítás. Az új vektor-rendszer – kódneve: ’Black Widow’ (fekete-özvegy) – szállítása 2007 második felében kezdődik.

Kulcsszavak: szuperszámítógép Cray

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50