Az IBM Power6 processzor újabb részletei

Széll Zoltán, 2006. december 26. 16:48
Az IBM nemrég hozta nyilvánosságra következő generációs Power6 processzor újabb részleteit. Dr. Brad McCredie a Power6 vezető tervezője először az október végén megtartott Microprocessor Forum 2006 konferencián mutatta be a mikroarchitektúra részleteit feltáró prezentációját.
A prezentáció szerint a a következő generációs Power6 processzor számos növekményt tartalmaz a jelenleg használt Power5+ lapkához képest. A Power6 lapka a tervek szerint 4-5 GHz-es órajellel működik majd és 65 nm-es, 10 fém vezetőrétegű, SOI technológiával készül. A Power5 lapkákat 90 nm-es technológiával gyártják. Az IBM 65 nm-es technológiája 0,45 um2 SRAM cellák kialakítását tette lehetővé. Ezek a tárolócellák alacsonyabb tápfeszültséggel működnek, mint a logikai áramkörök, ezért csökkentik a lapka energiafelvételét. Az IBM a Power6 lapkára integrált áramköröket alkalmassá tette a gyorsabb működésre. Így lehetővé vált, hogy a finomabb, 65 nm-es technológiával a sebességet 5,0 GHz-ig, sőt 5,0 GHz fölé növeljék. Ez a sebesség a Power5+ lapka sebességének kétszerese.

A Power6 – elődjeihez hasonlóan – a nagy rendszerkörnyezetre összpontosít, ahol a rendszerarchitektúra alapvetően különbözik a kisebb rendszerekétől. A tervezők a Power6 MPU-t kétutas CMP konstrukcióként valósították meg. A 340 mm2 területű lapkára két szimultán, többszálú processzort integráltak, magonként privát L2 gyorsítótárral. A legnagyobb számítógép modellekhez négy Power6 MPU-t helyeznek el egyetlen többlapkás modulban, négy L3 gyorsítótár lapkával együtt. Egy-egy L3 gyorsítótár lapka kapacitása 32 MB.

A Power6 MPU hatalmas belső sávszélességgel rendelkezik. Ha az MPU 5 GHz-es órajellel működik, akkor belső sávszélessége 300 GB/s. A külső L3 gyorsítótárhoz 80 GB/s sávszélességgel, míg a memóriához 75 GB/s sávszélességgel kapcsolódik. A belső MCM buszok sávszélessége 80 GB/s, a távoli processzorokhoz 50 GB/s sebességgel csatlakozik, míg az I/O alrendszerhez 20 GB/s sebességgel. A Power6 magon kívüli részei a mag sebességének csak a felével – 2-2,5 GHz – dolgoznak, a Power5+ lapkán ez a sebesség csak 0,8-1,15 GHz. A Power6 magába foglal még egy további memóriavezérlőt és egy belső MCM csatornát is. Az utóbbival az MCM belsejében elhelyezett kapcsolókhoz csatlakozik. A tervezők az I/O csatornák frekvenciáját a CPU frekvenciájának felére növelték. Minden memóriavezérlő az IBM harmadik generációs (3G) szinkron memória határfelületén (SMI) keresztül csatlakozik a memóriához. Az FB DIMM-ekhez hasonlóan ezek az SMI lapkák a mainál nagyobb memóriakonfigurációk és különböző memóriatípusok (régebbi DDR változatok, vagy újabb DDR 2/3) használatát teszik lehetővé.

A Power6 processzorhoz a rendszerarchitektúrát teljesen újratervezték és ezzel sokkal elegánsabb lett mint az előző architektúra. A nagyobb rendszerekben a belső MCM forgalom lebonyolításához a Power5 két egyirányú gyűrűt használ, míg a külső MCM forgalomhoz útválasztók használatával 2D hálót. A több Power6 processzort tartalmazó rendszerek architektúrája ettől jelentősen eltér. Minden Power6 MCM (4 CPU) ebben az architektúrában 1 cella, és maximum 8 cellát lehet egy teljesen összekapcsolt hálózatban elrendezni. Az új rendszerarchitektúra alacsonyabb késleltetetéseket biztosít. Az alacsonyabb késleltetési idők növelik a rendszer teljesítményét, de az alacsonyabb késleltetés alapvetően megkönnyíti az operációs rendszerek (főleg a Linux) dolgát is. A Power6 processzorokban a késleltetés három szinten – MPU helyi, MCM helyi és távoli – jelentős. A cella alapú architektúra másik előnye, hogy valamennyi csomópont könnyen elérhető, ami növeli a rendszerek rendelkezésre állását és szervizelhetőségét.
Kulcsszavak: processzor IBM

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Prémium gaming élmény a felhasználóknak

A 48,9" hüvelykes (124,3 cm) Philips Evnia 49M2C8900L gaming monitor tele van erőteljes funkciókkal: QD-OLED panel, 32:9 SuperWide kijelző, 5120x1440 felbontás, 144 Hz, Ambiglow és DTS hangzás teszik a kiváló minőségű Evnia 8000 sorozat új tagját igazán figyelemfelkeltővé.

2024. május 17. 19:28

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Az AGON by AOC bővíti az új G4 gaming termékcsaládot

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő márkája – bemutatja a G4 sorozat legújabb tagjait az elismert AOC GAMING portfólióból, a 23,8 hüvelykes (60,5 cm) 24G4XE és a 27 hüvelykes (68,6 cm) 27G4XE modelleket. Az idén bemutatott, formabontó, lopakodó repülőgépek által inspirált dizájnnal rendelkező új G4 sorozat, a 24G4X és 27G4X állítható magasságú Full HD modellekkel, valamint a QHD Q27G4X modellel, már elérhető a piacon.

2024. május 16. 11:32

NIS2 visszaszámlálás: Másfél hónapjuk van a vállalatoknak a NIS2 nyilvántartásba vételre

A NIS2 direktíva számos követelményt fogalmaz meg az EU-tagállamok kiber- és információbiztonságára vonatkozóan. Magyarországon a „2023. évi XXIII. törvény a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről”, azaz a „Kibertan-törvény” implementálja a direktíva rendelkezéseit, melynek értelmében az érintett vállalatoknak 2024. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által kijelölt online felületen.

2024. május 14. 17:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59