VMD: 4-rétegű DVD-k, a harmadik formátum

Kiss Ádám Zoltán, 2007. március 13. 11:05
A HD DVD és a Blue-ray csatározása közben egy angol vállalat bemutatta működőképes, sorozatgyártásra érett olcsó négyrétegű technológiáját, tovább nehezítve a választást.
A New Medium Enterprises (NME) a titánok harca közben csendben kifejlesztette a kétrétegű megoldások továbbfejlesztett változatát. A négyrétegű technológia a hagyományos piroslemezes DVD-k esetében 20 GB-os mérettel nyit, de már készül a 24GB, 30GB, 40GB és 48GB kapacitás is. Mivel ez a lényegesen olcsóbb piroslézeres megoldásra épül, a költségek várhatóan a legalacsonyabbak lesznek a HD DVD, Blue-ray, VMD hármasból. A vállalat technológiájának lényege, hogy speciális eljárással drasztikusan lecsökkentik a rétegek közötti „áthallást”, tehát a nem oda tartozó zavaró jelfoszlányokat. A HD DVD, Blue-ray, VMD választást azonban tovább bonyolítja, hogy még nem sejthető pontosan, milyen irányba halad majd a VMD. A vállalat szerint ugyanis megoldásuk általános fizikai elvekre épül, és korántsem csak a piroslézeres környezetre korlátozott. A New Medium Enterprises szerint a VMD kéklézeres alkalmazásoknál könnyedén teljesíti a 200 GB-os kapacitást. Az alkalmazott speciális lencserendszer miatt ugyan újfajta lejátszóra van szükség a VMD használatához, de ez árban igen versenyképes a HD DVD-hez lés Blue-ray-hez képest, mindössze 199 dollár körül jelenik majd meg, várhatóan még az idén.
Kulcsszavak: DVD HD DVD Blu-ray

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Másodpercenként akár 480 képkockát is képes megjeleníteni az LG új monitorja

Az LG legújabb, játékosoknak szánt, 32GS95UE-B UltraGear OLED monitorja minden eddiginél gördülékenyebb grafikus megjelenítést ígér. A képfrissítési ráta mellett a csúcsfényerő is jelentősen növekedett a gyártó korábbi monitorjaihoz képest, így világosabb környezeti viszonyok mellett is tiszta és élénk képet kapnak a felhasználók.  

2024. május 29. 20:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52