Tovább növelte előnyét a HP a PC-piacon

Milkovits Gábor, 2007. április 19. 11:30
Az IDC piackutató legfrissebb adatai szerint a Hewlett-Packard tovább növelte előnyét a PC-piacon a tavaly óta a második helyre csúszott Dell előtt.
A globális PC-eladások növekedése idén először az első negyedévben meghaladta a 10%-ot, elsősorban a noteszgépek iránti élénk kereslet következtében. A Microsoft Windows Vista operációs rendszerének megjelenése ugyanakkor egyelőre csak kevéssé befolyásolta a forgalmat. A HP az idei első három hónapban 28,2%-kal több PC-t adott el, mint egy évvel korábban, és ezzel globális piaci részesedése 16,5%-ról, 19,1%-ra növekedett. Eközben a Dell forgalma csupán 6,9%-kal gyarapodott, így a tavalyi 18,2%-a helyett a piacnak most csak 15,2%-át birtokolja. A HP üzleti stratégiájának változása az utóbbi három évben, illetve az árcsökkentések meghozták gyümölcsüket, miközben a Dell helyzetét negatívan befolyásolta noteszgépei százezreinek a hibás Sony akkumulátorok miatti visszahívása, és az ezt követő struktúraváltás. A vártnál rosszabb üzleti eredmények miatt januárban visszahívták a cég élére az alapító Michael Dell-t. A Dell tavaly vesztette el a személyi számítógépek piacán 2003 óta elfoglalt vezető helyét, miután a HP több PC-t értékesített a kiskereskedelemben, a Dell pedig nem tudott hasonló eredményt elérni a korábban bevált közvetlen értékesítési csatornákon. Elemzők szerint ugyanakkor még legalább egy évet kell várni addig, amíg a vállalat új üzleti stratégiával léphet a számítógépes piacra.

A többi PC-gyártó közül a tajvani Acer produkálta egy év alatt a legnagyobb mértékű, 41,4%-os forgalomnövekedést, 6,7%-ra növelve piaci részesedését és ezzel beérve a harmadik kínai Lenovo-t, amelynek eladásai csupán 17,4%-ot gyarapodtak az időszakban. Az ötödik Toshiba 12,7%-kal adott el több PC-t, mint a tavalyi első negyedévben, és ezzel megőrizte a piac 4,3%-át.
Kulcsszavak: PC HP

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan segít a színes E Ink tablet a koncentrálás és az inspiráció növelésében?

A mai felgyorsult világban a megfelelő eszköz kiválasztása az olvasási- és a munkaélmény javításához elengedhetetlen. A színes E Ink tablet egy puha tapintású, tükröződésmentes kijelzőt biztosít, ami kíméli a szemet, kényelmessé és könnyeddé téve az olvasást és a jegyzetelést. Fedezd fel, hogyan tudja jobbá tenni egy BOOX tablet mindennapjaidat!

2024. október 17. 18:05

Új, villámgyors 3D nyomtató és még számos fejlesztés a Formlabs-tól

Október 15-én a Formlabs bemutatta a Form 4L-t, a következő generációs, nagy formátumú műgyanta nyomtatóját, amely az asztali Form 4 sebességét, pontosságát és megbízhatóságát új mérettartományba emeli. A Form 4L debütálása mellett a gyártó új SLS 3D nyomtatási alapanyagokat is piacra dobott és bejelentette a Formlabs nyomtatók alapanyag rendszerének megnyitását is, amely fejlesztések garantáltan tovább növelik majd a márka felhasználói bázisát.

2024. október 17. 11:39

A Lenovo átfogó új hibrid AI-portfóliót mutatott be a Tech World rendezvényen

A Lenovo a vállalat éves globális innovációs rendezvényén, a Tech World-ön bemutatta a Smarter AI for All (Intelligens AI mindenkinek) jövőképének következő fázisát. A vállalat bemutatta az AI megoldások, szolgáltatások és eszközök átfogó portfólióját, amelyek világszerte átalakulást és kézzelfogható megtérülést biztosítanak iparágak, vállalatok és magánszemélyek számára egyaránt. Mindezek mellett a Lenovo új, kulcsfontosságú technológiákat bejelentett.

2024. október 16. 18:42

Egyre több vállalat válik kibertámadások célpontjává

Október az Európai Kiberbiztonsági Hónap (ECSM), amelyet 2012 óta az Európai Unió Hálózatbiztonsági Ügynöksége (ENISA) szervez, és 2016-tól Magyarország is részt vesz benne. A kampány célja, hogy egy hónapon át fokozza a cégek kiberbiztonsági tudatosságát, és felhívja a figyelmet az online térben leselkedő veszélyekre. 

2024. október 16. 10:23

Október 18 – újabb kiber-határidő közeleg

Az IT-szektor legtöbbet elhangzó hívószavai idén a „kiberbiztonság” és a „megfelelés”. Ennek oka az EU területén egységesen bevezetendő, ún. NIS2 direktíva, amellyel kapcsolatos feladatok az egész évet átölelik. Ráadásul, pár nap múlva már a második fázison is túl kell lépniük a hazai vállalkozásoknak. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője, Kerekes Gábor segít áttekinteni az eddigieket és ami hátra van még a teendőkből.

2024. október 15. 11:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Egy év alatt 45 milliárd forintot loptak el tőlünk a digitális bűnözők

2024. október 15. 16:51

Idén már ezernél is több résztvevőt várnak a Service Design Day-re

2024. október 7. 09:59

Innovációs versenyen méretik meg magukat a világ egyetemistái

2024. október 2. 19:34

Országos kutatásból netezési körkép: a magyarok többségének élete elképzelhetetlen net nélkül

2024. szeptember 29. 15:24