HP: Hamar lefogyasztja a noteszgépakkukat a Vista

Milkovits Gábor, 2007. május 5. 20:03
John Wozniak, a Hewlett-Packerd noteszgéprészlegének egyik vezető szakembere szerint a Windows Vista észrevehetően hamarabb lemeríti a laptopok akkumulátorát, min az XP.
Wozniak kihangsúlyozta, hogy a noteszgéptervezők és persze a felhasználók számára a fejfájást főként a látványos Aero Glass kezelőfelület okozza, ugyanis ennek kikapcsolásával a Vista futtatása gyakorlatilag ugyanolyan vagy még kisebb energiafelhasználással járt, mint az XP-é. A probléma viszont az, hogy azok a felhasználók, akik éppen a Vista nagyobb teljesítményigénye miatt vásároltak drágább noteszgépet, mégis kénytelenek egy az XP-től alig különböző interfésszel beérni akkor, ha otthonuktól és irodájuktól távol hosszabb ideig szeretnék használni laptopjukat.

A technológiai cégek közül többen, például a Lenovo vagy az AMD is a HP-hez hasonló véleményen vannak a Vista, illetve az Aero energiafogyasztásáról. Richard Shim, az IDC szakértő elemzője szerint a jelenség tulajdonképpen teljesen természetes, hiszen az új, több funkciót és nagyobb teljesítményt kínáló operációs rendszerek jellemzően több energiát is igényelnek, mint elődeik; az XP vagy a Windows 98 esetében is ugyanez történt annak idején. A mostani helyzet viszont annyiban eltér a korábbiaktól, hogy a PC-piac húzóágazatának ma a noteszgépszegmens számít, így egyáltalán nem mindegy, hogy a Vista mennyire kíméli az akkukat. Márpedig a laptopvásárlók körében a kiválasztás legfontosabb szempontja éppen az akkumulátor által biztosított használati idő.

A Microsoft visszautasítja a HP és mások részéről érkező kritikát, és arra ösztönzi felhasználóit, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki hardverük és a Vista nyújtotta lehetőségekből. Shim szerint valószínű, hogy a szoftverkonszern frissítésekkel igyekszik majd a lehetőségek szerint egyszerre látványos és energiatakarékos üzemmódokat is kínálni a noteszgép-tulajdonosoknak, míg a gyártók is törekszenek majd a minél hosszabb használati időt biztosító hardver fejlesztésére.
Kulcsszavak: Vista notebook HP

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Mammográfiához tervezett diagnosztikai monitort mutat be az LG

Tovább bővíti B2B orvostechnikai kínálatát az LG Electronics (LG). A portfólió új tagja, a 21HQ613D-t értékesítését nemrégiben engedélyezte az Egyesült Államokban az FDA. A kifejezetten digitális mammográfiához és emlő tomoszintézishez tervezett 21HQ613D egy 21,3 hüvelykes, 5 megapixeles (MP) IPS diagnosztikai monitor, amely nagyfelbontásban jeleníti meg a röntgenfelvételeket, és kalibrációs érzékelője, illetve szoftvere révén stabil képminőséget biztosít.

2024. április 21. 12:17

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50