DCR: új mérési módszer a monitorok kontrasztarányára

Kiss Ádám Zoltán, 2007. június 6. 07:14

Az utóbbi időben egyes monitorgyártók elkezdték a DCR (Dynamic contrast ratio – Dinamikus kontraszt arány) használatát a specifikációikban, hogy így kedvezőbb kontrasztarányokat tüntethessenek fel.

A DCR használata a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezekben a specifikációkban olyan impresszív adatok szerepelnek, mint a 2000:1, míg más gyártókéban „csak” 500:1 találunk. Ám nem szabad arról elfelejtkezni, hogy ebben az esetben a mérési technikák teljesen különbözőek, így a két adatot sem lehet összehasonlítani. Persze nincs új a nap alatt, ugyanez lejátszódott a válaszidő esetében is, és egy idő után ott is a marketing szempontból nagyobb hatást elérő G2G (szürkéről-szürkére) érték terjedt el, manapság minden gyártó azt szerepelteti a csomagoláson és a specifikációkban. Hamarosan a kontrasztaránynál is minden gyártó áttér majd a DCR használatára, mi pedig tovább élhetünk a számok bűvöletében. A szakkereskedésekben tehát érdemes rákérdezni, milyen mérési módszert tüntetett fel a készülék előállítója a gépkönyvben, és óvatosan kell kezelnünk az előző modellekéhez képes ugrásszerű kontrasztérték növekedést.

Kulcsszavak: LCD monitor

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50