500 GFLOPS teljesítményű Nvidia GPGPU

Széll Zoltán, 2007. június 21. 18:38

Az Nvidia a processzorok új osztályát jelentett be, amely az új GPGPU-n (general purpose graphics processing unit = általános célú grafikai feldolgozó egység) alapul. Az Nvidia ’Tesla’ márkanév alatt egy új termékcsaládot vezetett be. A Tesla elnevezésű termékek olyan hatalmas teljesítményre képesek, amilyenre a mai napig csak a szuperszámítógépek voltak. Az Nvidia az új termékekkel a tudósok és a mérnökök által használt szuperszámítógépek óriási teljesítményét a személyi szuperszámítógépekbe „ülteti át”.

Az Nvidia Tesla terméksor új GPGPU processzorokat, asztal mellé állítható szuperszámítógépeket és szervereket tartalmaz:

Az Nvidia Tesla C870 számító-kártya több Tesla Tesla GPU-t, tartalmaz, amely PC-be vagy munkaállomásba dugaszolható. A Tesla GPU 128 párhuzamos processzort tartalmaz, amelyek együtt 518GFLOPS teljesítmény szállítanak a nagy párhuzamosságú alkalmazások feldolgozásához. A GPGPU számító processzor a ma kapható rendszerekben a hagyományos, nagy teljesítményű CPU-kal együtt is használható.

Az Nvidia Tesla D870 asztal mellé állítható szuperszámítógép, méretezhető számító rendszer, amely két Nvidia Tesla GPU-t tartalmaz és a nagy sávszélességű PCI Express határfelületen keresztül PC-hez vagy munkaállomáshoz csatlakoztatható.

Az Nvidia Tesla S870 GPGPU alapú számító szerver 1U (43mm) magas rack fiókban kapható. Egy rack fiók 8 Tesla GPU-t (több mint 1000 párhuzamos processzort) tartalmaz. Egy ilyen fiók teljesítménye több mint 4TFLOPS. Ezekből a fiókokból sok TFLOPS teljesítményű fürtök építhetők.

Az Nvidia Tesla számító termékeket a szoftverfejlesztők az egész világon már most megkaphatják, akik jelenleg csak C-nyelvű fejlesztő környezetben használhatják ezeket. Az Nvidia a Tesla termékekhez az év elején bejelentett ’Cuda’ szoftvercsomagot szállítja. A Cuda komplett fejlesztő megoldást kínál és C-kompájlert (a GPU-hoz), dedikált meghajtókat és szabványos könyvtárakat tartalmaz. A Cuda a C-nyelv használatával egyszerűsíti a párhuzamos számításokat a GPU-n. A C-nyelven megírt programok nagy mennyiségű adat párhuzamos feldolgozását teszik lehetővé. A Cuda csomaggal készített és a Tesla processzorokon futtatott programok a szálak ezreinek egyidejű feldolgozását teszi lehetővé. Ez a megoldás nagy áteresztő képességet biztosít, és a GPU-n a komplex számítási problémákat nagy sebességgel oldja meg.

 Az Nvidia Cuda fejlesztő környezetet jelenleg a Linux és a Microsoft Windows XP operációs rendszerek támogatják.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17