Fizetett sorban állók várják az iPhone-t

MTI Sajtóadatbank, 2007. június 29. 07:58

Fizetett sorban állók várják az amerikai nagyvárosokban a péntek reggel 6 órát, amikor megjelenik az iPhone, az Apple informatikai óriáscég első mobiltelefon-modellje.

A profi várakozók több száz dollárt keresnek. Sokan már szerdán letáboroztak az Apple vagy az AT and T mobilszolgáltató üzletei előtt. Szép számban akadnak spekuláló sorban állók is, akik pénteken majd annak adják át a helyet, aki a legtöbbet fizet - áll a San Franciso Cronicle című lap tudósításában.

Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója szerint az iPhone "szuperokos" készülék. Legnagyobb újdonsága a kezelőfelületet és a kijelzőt egybeolvasztó érintőképernyő. Az alapfelszerelés része az iPod médialejátszó legújabb generációja és az internetkapcsolat, tárkapacitása pedig kivételesen nagy: az olcsóbb, 4 gigabyte-os változat is mintegy ezer zeneszám tárolására képes.

Az iPhone sokak szerint olyan forradalmi változást hozhat a mobiltelefóniában, mint a digitális médialejátszók világában az iPod, amely világszerte már több mint 100 millió példányban kelt el. Minden idők legnagyobb érdeklődéssel várt mobiljáról ennek ellenére vegyes kritikák jelentek meg a néhány kiválasztott szakújságírótól, akik kipróbálhatták a várva várt telefont.

A legtöbben azt kifogásolták, hogy az AT and T internet-szolgáltatása túl lassú és akadozik a telefonkapcsolat is. A készülék továbbá nem ismer fel hangokat, így hangtárcsázásra is képtelen. Nem lehet vele MMS-ezni, ezért képeket csak e-mailben lehet küldeni, és kizárólag olyan telefonra, amely képes fogadni csatolmányokat. Volt, aki felemlegette, hogy a word-, excel- vagy pdf-formátumban érkezett dokumentumokat nem lehet szerkeszteni, csak olvasni.

A szakértők erősen helytelenítették, hogy a 2 megapixeles kamerával csak fotózni lehet és a készülék nem alkalmas mozgóképrögzítésre.

Mindenki nagy örömmel játszadozott viszont az érintőképernyővel, amely változtatja az orientációját annak megfelelően, hogy a felhasználó függőlegesen vagy vízszintesen tartja a készüléket. Elismerően nyilatkoztak az újításról a szkeptikusok is, akik arra számítottak, hogy az ujjbegyeknek hiányozni fognak a nyomógombok.

A beavatottak a karcolásmentes külsőt is jól fogadták, és megelégedéssel nyugtázták, hogy az akkumulátor - amelyet egyébként nem lehet cserélni - az ígéreteknek megfelelően sokáig bírja a rengeteg alkalmazással telepakolt szerkezet kihívását, a telefonálást, az internetezést, a videózást, a zenehallgatást és a fényképezést.

Az Apple arra számít, hogy 2008 vége felé adják el majd a tízmilliomodik készüléket. A legfrissebb felmérések szerint viszont az iPhone sokkal gyorsabban hódítja meg a világot: a Piper Jaffray piackutató-intézet előrejelzése alapján 2009-ben már 45 millióan fogják használni. Az M:Metrics piackutató cég szerint Amerikában háromból két ember fontolgatja, hogy beszerez egy iPhone telefont.

A brit Compete Inc. felmérése kimutatta, hogy az európai iPod-tulajdonosok csaknem 50 százaléka cserélné le mobilját iPhone-ra, holott még az sem ismert, hogy a kontinensen mikor vezetik be a készüléket és melyik mobilszolgáltatóval szerződik az Apple.

Amerikában az AT and T volt a befutó. A felhasználók péntektől három előfizetői csomag közül választhatnak. A legolcsóbb 59,99 dollár (11 ezer forint) a legdrágább 99,99 dollár. Mindegyikhez 200 sms és legalább 450 perc beszélgetési idő jár, illetve korlátlan adatforgalom, további 20 dollárért pedig annyi rövid szöveges üzenetet küldhet a felhasználó, amennyit csak bír. Az üzembe helyezés díja 36 dollár és 24 hónapra szóló hűségnyilatkozatot iratnak alá a vevőkkel.

Az iPhone a legdrágább típusokat magába foglaló úgynevezett high-end kategóriában lép a mobilpiacra. Az alig 11,6 milliméter "vastag" készülék olcsóbb, 4 gigabyte tárkapacitású változata 499 dollárba kerül, 8 gigabyte-os kiadása pedig 599 dollárt kóstál. Az amerikai felhasználók így két év alatt az olcsóbb készülékkel és a legolcsóbb előfizetői csomaggal is csaknem kétezer dollárt hagyhatnak az Apple-nél, illetve a  szolgáltatónál.

Kulcsszavak: Apple mobiltelefon iPhone

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

A magyar vásárlók közül választják a legtöbben környezettudatosságból a felújított mobilt

Nagyjából 300 tonna szén-dioxidtól kímélte meg a környezetet a Rejoy és a három további piacon jelen lévő anyacége, a Flip Technologies – ez átszámítva 150 személyautó éves kibocsátásának felel meg. A piactér régiós ügyfélfelmérése szerint arányaiban a magyar vásárlók közül voksolnak a legtöbben a felújított készülékekre környezettudatossági szempontokból – ebben pedig a boomer és millenial korú ügyfelek a legaktívabbak.

2024. április 21. 16:50

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50