Bíróság kötelezte a T-Mobile-t az iPhone-ok hálózatfüggetlenítésére

Kiss Ádám Zoltán, 2007. november 21. 19:10

Érdekes döntést hozott egy Hamburgi bíróság a Vodafone beadványa alapján, a mobilszolgáltató köteles feloldani a már eladott és a jövőben értékesítendő iPhone-ok SIM-zárát, ez pedig az egész európai mobilpiacra kihatással lehet.

A Németországban is riválisként jelenlevő Vodafone megkeresése alapján egy helyi bíróság olyan döntést hozott, ami átszabhatja a kontinens eddig kialakult íratlan mobilértékesítési normáit. Amikor az Apple elsőként az Egyesült Államokban megjelentette készülékét, a telefon értékesítését SIM-zárral ellátva, különleges szerződéssel és csupán egyetlen nagy országos szolgáltatónál, az AT&T-nél kezdte meg. Ennek egyik legfontosabb oka éppen az, hogy a szokásokkal szemben az iPhone-ok után az Apple nem csak értékesítési, de használati, forgalmi jutalékot is kap az első felhasználói szerződés lejártáig. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha valaki 2 éves előfizetéssel vásárolta meg a telefont az AT&T-nél, akkor az ez idő alatti beszélgetési díjból is részesedik az Apple. Bár pénzügyi részleteket sehol nem tettek közzé, hasonló modell szerint indult meg az értékesítés Nagy-Britanniában kizárólag az O2-nél, Németországban pedig a T-Mobile-nál. A Vodafone éppen ezt a rendszert támadta meg, mivel korlátozza a piaci szereplőket, és a vásárlók választási lehetőségét. A bíróság kötelezte a T-Mobile-t egy hálózat-független, előfizetés nélküli készülékcsomag kialakítására. Ez a kétéves szerződés keretén belül 399 euróért megvásárolható készülék árkategóriájánál jóval feljebb, 999 euróért lesz kapható, már a kiadás pillanatában SIM-zár mentesen. Ezen felül arra is kötelezték a német szolgáltatót, hogy a már eladott telefonok, illetve a továbbra is kétéves szerződéssel árulni kívánt készülékek SIM korlátozását is oldja fel. Ez pedig kihatással lehet a jelenlegi európai üzleti modellre, hiszen ha ez így van az iPhone esetében, miért lenne másképpen a többi készüléknél, így talán nemsokára eltűnnek a használt mobilos hirdetésekből a hálózat-kompatibilitásra vonatkozó kitételek, és az illegális fusi függetlenítők is kiszorulnak a piacról.

Mobilszolgáltatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Élvezze a Kékszalag vitorlásversenyt a Telekom innovatív megoldásaival!

Digitálisan is szintet lép az 56. Kékszalag vitorlásverseny, kihasználva a Magyar Telekom kiváló balatoni 5G lefedettségét, privát campus hálózatát és az idei évre kialakított innovatív együttműködéseit. A július 18-20-án megrendezett versenyt négy vízi-, három drón- és három parti kamera közvetíti majd, a hajók követését pedig a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja és a Magyar Telekom által kifejlesztett nyomkövető rendszer biztosítja.

2024. július 17. 19:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59