Terjed a virtuális pszichoterápia Németországban

MTI Sajtóadatbank, 2008. január 10. 09:28

Terjed a virtuális pszichoterápia Németországban; egy szerdán Heidelbergben nyilvánosságra hozott tanulmány szerint az internetnek, ezen belül az e-maileknek vagy épp az sms-eknek mind nagyobb szerepük van a gyógyításban, nem is beszélve arról, hogy a virtuális gyógymód "kellemes hidat" biztosít a betegek számára a mindennapokba való újrabeilleszkedésre, továbbá a korábbi terápia elért eredményeinek megszilárdítására.

A tanulmányból kitűnik: a betegek közérzetét már önmagában jelentősen javíthatja a tudat, hogy már az interneten keresztül is hozzájuthatnak a különböző terápiai tanácsokhoz, illetve cselekvési utasításokhoz. Az új kommunikációs eszközök a megelőzés területén is egyre nagyobb szerepet tölthetnek be. A heidelbergi egyetem diákjai például az interneten hozzáférhetnek ahhoz a programhoz, amely alapján megtudhatják, hogy milyen kockázatokkal kell szembenézniük, s azok csökkentése érdekében részletes útmutatásokhoz juthatnak. Azaz - mint a tanulmány szerzői fogalmaztak - az internet mindinkább nemcsak a testi, hanem a lelki gyógyítás eszközévé is válik.

Mindazonáltal Németországban a kizárólagos internetkezelés az orvossal való előzetes kapcsolatteremtés nélkül nem lehetséges. Hollandiával ellentétben, ahol a páciensek az "Interapy" program révén kifejezetten online-módon is kezelhetők, Németországban ez az eljárás csakis a hagyományost kiegészítő terápiaként jöhet szóba. Mindennek ellenére jelentősége hatalmas, s az elkövetkező időszakban még hatalmasabbá válhat.

A tanulmány szerint az "internethidat" mostanáig főként azok a páciensek vették igénybe, akik az úgynevezett "burn-out" szindróma, azaz a teljes testi és lelki kiégés, továbbá depresszió, pánikbetegség, valamint táplálkozási zavarok áldozatává váltak. Az online-terápia keretében ugyanakkor nem csupán az egészségügyi szakemberekkel való véleménycserére nyílik mód, hanem arra is, hogy az érintettek egyfajta csoportos csetelés keretében egymással cseréljék ki tapasztalataikat, adott esetben egy orvos - illetve szakértő - irányításával.

Hasonlóan terjed az sms-ek útján történő üzenetváltás is, amelynek ugyanakkor az első tapasztalatok szerint az internetnél némelyest nagyobb a kockázata, különös tekintettel arra, hogy meghatározott betegségek esetében az érdeklődésre meghatározott "szabványválaszok" érkezhetnek. A kockázatok kiküszöbölésére egy olyan eljárást dolgoztak ki, amelynek alapján az üzeneteket bizonyos időközönként pszichológusok ellenőrzik, s amennyiben az adott páciens állapotának rosszabbodására következtetnek, tanácsolják orvos vagy más terapeuta felkeresését.

Kulcsszavak: egészségügy

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09