Dolgozófigyelő kémszoftver a Microsofttól

MTI Sajtóadatbank, 2008. január 17. 08:56

A vállalati számítógépek előtt ülő alkalmazottak teljesítményének folyamatos figyelésére és értékelésére alkalmas szoftvert fejlesztett ki a Microsoft, amely a londoni The Times szerdai értesülése szerint már szabadalmi engedélyt is kért találmányára.

A vezető brit napilap birtokába került 17 oldalas szabadalmi leírás szerint az amerikai informatikai óriáscég új terméke - amelyet a The Times "Big Brother-rendszernek" nevez – a számítógépekre telepített, drót nélküli távérzékelőkkel méri a dolgozók pillanatnyi élettani folyamatait, lehetővé téve a főnököknek az alkalmazottak munkateljesítményének értékelését.

A Monitoring System 500 nevű szoftver a szabadalmi folyamodványhoz csatolt termékleírás szerint figyeli a munkatársak pulzusszámát, úgynevezett galvanikus bőrreakcióját - vagyis a bőr elektromos vezetőképességét, amelyet egyébként a hazugságvizsgáló készülékek is mérnek -, elektromiográfiai jellemzőit, légzésszámát, agyuk elektromos jeleit, testhőmérsékletük változásait, arckifejezésüket és vérnyomásukat.

Ha mindezek alapján a rendszer azt észleli, hogy a dolgozó stresszes állapotban van, értesíti a főnökséget arról, hogy az adott munkatársnak segítségre van szüksége, például más feladatot kell neki adni.

A The Times által idézett szakszervezeti illetékesek  azonban inkább attól tartanak, hogy az alkalmazottakat egyszerűen kirúghatják a szoftver által folyamatosan végzett pszichológiai állapotfelmérés alapján.

A rendszer a brit üzleti élet szereplői körében sem aratott osztatlan sikert. David Frost, a Brit Kereskedelmi Kamarák Szövetségének vezérigazgatója azt mondta a brit napilapnak, hogy a munkáltató és a munkavállaló közötti bizalmat ássa alá, ha az alkalmazottak folyamatos megfigyelés alatt érzik magukat. A brit kisvállalkozói szövetség vezetője kijelentette: a szervezet arra kéri munkaadóit, hogy ne alkalmazzák ezt a szoftvert, mert használata "elmérgesítené a munkahelyi viszonyokat".

Kulcsszavak: jog Microsoft

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB az elektromos buszokhoz készült, energiahatékony motor- és invertercsomagot vezet be a piacra

Az ABB bejelentette az AMXE250 motorból és HES580 inverterből álló, kifejezetten az elektromos buszok igényeire szabott új és innovatív csomagjának bevezetését. Az új hajtáscsomag, amelynek harmonikus működése egy hatékonyabb, megbízhatóbb és az ipar számára azonnal rendelkezésre álló megoldást eredményez, jelentős előrelépést jelent a tisztább és fenntarthatóbb közlekedési lehetőségek terén.

2024. június 17. 11:28

K&H: Adatvédelem szintjén csak kevesen értenek az AI-hoz

Egyre több cég alkalmazza a mesterséges intelligenciát, de kevesen mondhatják el, hogy tisztában vannak azzal, hogy milyen hazai és nemzetközi, pénzügyi, felügyeleti és adatvédelmi szabályokat szükséges betartaniuk és hogyan alakíthatnak ki egy biztonságos, felkészült környezetet egy AI projekt megvalósulásakor. 

2024. június 17. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30