Világszínvonalú mikrocsipes időmérő rendszer a Margitszigeten

MTI Sajtóadatbank, 2008. május 7. 09:33

A világ fővárosai közül elsőként Budapesten, a Margitszigeten építették ki azt a mikrocsipes időmérő rendszert, amelynek segítségével élversenyzők és szabadidő-sportolók folyamatosan az interneten keresztül követhetik nyomon fizikai állapotuk változását. Hollandia és Anglia után Magyarország harmadikként csatlakozott - jelentették be keddi sajtótájékoztatón a Margitszigeti Atlétikai Centrumban.

Az ÖTM sport-szakállamtitkárság támogatásával, eszközbeszerzési pályázat keretében megvalósult ChampionChip Mérőpont-rendszer előnye, hogy használatával nemcsak profi, hanem amatőr, valamint fogyatékkal élő sportolók - például futók és görkorcsolyázók – is rendszeresen képet kaphatnak fizikai kondíciójuk alakulásáról, azt összehasonlíthatják másokéval. Elbert Gábor sportszakállamtitkár mérföldkőnek nevezte a kezdeményezést a magyar szabadidősportban, s hangsúlyozta, a beruházás tartalma és jelentősége harmonizál a tavaly júniusban ötpárti konszenzussal elfogadott Nemzeti Sportstratégia célkitűzéseivel. Az időmérő rendszer bemutatását azért időzítették a Magyar Sport Napjára, mert a Magyar Athletikai Club 133 évvel ezelőtt, 1875-ben éppen e napon rendezte Budapesten a kontinens első szabadtéri sportversenyét.

A ChampionChip Mérőpont-rendszer egyetlen feltétele azoknak a személyi csipeknek a hazai elterjesztése, amelyek a gyors és pontos időmérés miatt a világ nagyvárosaiban, elsősorban a tömeg- és versenysporteseményeken már igen népszerűek. Amikor a cipőre, kerékpárra vagy lábra elhelyezett apró készülék áthalad a telepített érzékelő felett, digitálisan rögzíti a rajt- és a részadatokat, majd természetesen a céladatot is. Az információk ezt követően akár a világhálón (www.mychampionchip.com) is bármikor lekérdezhetőek, archiválhatóak. Mivel a készülék könnyen és olcsón (7000 forint) beszerezhető, várhatóan széles rétegek számára lesz hozzáférhető.

Kulcsszavak: egészségügy sport

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Volt nincs, buli van

Idén a járvány miatt elmaradt a Telekom VOLT Fesztivál, a szervezők azonban nem hagyják magukra a fesztiválhangulatra vágyó fiatalokat. A soproni gigarendezvény helyett a VOLT és a Telekom olyan Minifesztiválok megvalósítását támogatja, ahol ugyan szűkebb körű a részvétel, ám az exkluzív fellépők mellett a hamisítatlan VOLT-feelinget és az élmények megosztását fejlett digitális megoldások is segítik.

2021. július 22. 12:48

A maximumot várja magától a Team Black Jack

Már csak néhányat kell aludniuk a vitorlássport szerelmeseinek, hogy július 22-én elstartoljon a sportág legendás hazai eseménye, az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. A versenynek nagy reményekkel vág neki a több évtizedes tapasztalattal rajthoz álló Team Black Jack, mely 2021-ben a Wallis Motor teljes támogatásával törhet a dobogó tetejére. A BMW és a MINI vezető hazai márkakereskedője ebben a csapatban mindent megtalált, amire az üzleti életben értékként tekint: eltökéltséget, kitartást, versenyszellemet és mindenekelőtt győzni akarást. A közös cél: elsőnek lenni.

2021. július 21. 15:59

Töltőkábelek – mi történik, ha megrágta a kutya?

Ma már szerencsére minden eszközhöz, amit tölteni szükséges, tudunk vásárolni extra töltőkábelt, ha esetleg véletlenül elvágnánk vagy megrágná a házi kedvencünk. Találunk a piacon egyedileg az eszközünkre szabott kábelt, de léteznek már univerzális megoldások is.

2021. június 14. 15:56

Megkérdőjezelődött a trójai faló mítosza

A trójai faló legendáját szinte mindenki ismeri: egy gigantikus, fából készült építménybe katonák bújnak, hogy az éj leple alatt kimásszanak a Trója falai mögé bevontatott „ajándékból”, majd társaikat beengedve percek alatt eldöntik a tíz évig húzódó csata menetét. De vajon valóban így történt? Tényleg egy lovat formált az építmény, a valóságban is így dőlt el a csata, vagy mindez csak mítosz? A Viasat History legújabb, A trójai faló rejtélye című dokumentumfilmje 2021. május 23-án vasárnap 21 órától szakértők segítségével igyekszik megfejteni a rejtélyt és felgöngyölíteni Homérosz költeményeinek valódi jelentését.

2021. május 22. 10:31

Jár neked a legjobb! - Nézzük, mi újdonság van a napelem piacán!

Rengeteg újdonságot láthatsz, hiszen a megújuló energia fejlődése nem egyszerűen csak biznisz, hanem egy lehetőség arra, hogy elkerüljük a klímaválságot és megőrizzük a fenntartható, élhető bolygónkat a jövő generációk számára.

2021. május 13. 11:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53