3,3 milliárd mobil világszerte

Milkovits Gábor, 2008. május 26. 21:34

A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) legfrissebb felmérése szerint jelenleg 3,3 milliárd ember használ mobiltelefont világszerte, ami a Föld teljes népességének mintegy a felét jelenti.

Az utóbbi évek hihetetlen mértékű növekedése mögött az áll, hogy a szegényebb térségekben rohamléptekkel nő a mobiltulajdonosok száma, már csak azért is, mivel itt a vezetékes távközlési infrastruktúra elmaradottsága miatt amúgy is óriási előrelépést jelent egy mobiltelefon. Ezt kiegészíti, hogy a készülékek ára elérte azt az alsó szintet, ami végül hatalmas keresletet gerjesztett a fejlődő világban; a folyamat egyértelmű nyertese a Nokia, amely méreténél fogva megfelelő mennyiségű olcsó mobiltelefont tud gyártani és értékesíteni a ráfizetés veszélye nélkül.

Miközben tehát 2006-2007 folyamán a teljes mobilpiac 22 százalékkal gyarapodott, Afrikában és Ázsiában 39, illetve 28 százalékkal több mobilt adtak el, mint a megelőző évben. Csak Indiában és Kínában 154 millióval, illetve 143 millióval nőtt a mobiltelefon-előfizetők száma az elmúlt két év folyamán. Eközben a vezetékes telefon-előfizetések száma alig 1 százalékkal emelkedett világszerte, ami egyértelmű stagnálást jelent. Az internet viszont nyilvánvaló felszálló ágban van, elsősorban a fejlett térségekben: itt a szélessávú előfizetések aránya eléri a 66 százalékot, míg a fejlett országokban ugyanez alig 1 százalék.

Kulcsszavak: mobiltelefon trend

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már a rendszergazdák is tehetnek a tudatos energiafelhasználásért!

Az Eaton Intelligent Power Manager szoftver legújabb verziójának kíméletes leállítás funkciójával a vállalatok innovatív módon csökkenthetik az energiafogyasztásukat a csúcsidőn kívüli órákban. Ezzel a gyártó a rendszergazdák kezébe adja a megoldást, amellyel nagyban hozzájárulhatnak az energiafogyasztás csökkentéséhez, ha a szerverek és a virtuális infrastruktúra kíméletes leállítását az üzemen kívüli órákra, például éjszakára és hétvégére ütemezik, és a rendszereket csak akkor indítják újra, amikor arra szükség van.

2024. június 26. 09:54

Új iparági sztenderd a tűzvédelemben

Folyamatosan bővül azoknak intézményeknek, gyáraknak, logisztikai központoknak a száma, amelyek egyszerűbbé és papírmentessé tették az ellenőrzési, karbantartási folyamatokat és azok dokumentálását egy egyedülálló magyar fejlesztésnek köszönhetően. A szoftvercég innovációja a következő időszakban egyfajta iparági sztenderddé válik a területen, amellyel átláthatóvá, egységesség válnak az ellenőrzések, auditálások folyamata is.

2024. június 25. 17:04

A pénzügyileg legstabilabb vállalatok között a Robot System

A Robot System Kft. mostantól Dun & Bradstreet tanúsítvánnyal rendelkezik, mely a globális üzleti információszolgáltatás és -minősítés vezetőjeként, minden működő vállalkozás pénzügyi stabilitását és üzleti megbízhatóságát értékeli egy folyamatosan ellenőrzött és bizonyított, nemzetközi szakértők által kidolgozott módszertan alapján. Ennek eredményeként került cégünk, a Robot System Kft., a pénzügyileg legstabilabb vállalatok közé.

2024. június 25. 09:56

A mesterséges intelligencia bevezetésekor a vezérigazgatóknak kell az élen járni

A vezérigazgatóknak minden tekintetben az élen kell járniuk, akkor is, amikor a generatív mesterséges intelligencia bevezetéséről van szó. A felelősség ebben az esetben is a szervezet vezetőségét terheli, akiknek üzleti sikeresség érdekében fontos tényezőket kell mérlegelniük a bevezetés során.

2024. június 24. 18:20

Bemutatják, mit kell tudni a skizofrén marketing korszakáról

A Marketing Summit témái idén az európai nemzeti marketingszövetségeket tömörítő European Marketing Confederation által jegyzett European Marketing Agenda pilléreire épülnek. A szakma elismert hazai és nemzetközi szakértői a legújabb marketing, kommunikációs és üzleti trendek, illetve kihívások sikeres megválaszolásán túl a technológiai és AI megoldások eredményes implementációjára is kitérnek majd az eseményen. A Summit Díjátadó Est keretében pedig öt szakmai díj elismeréseit adják át majd a reggeltől késő estig tartó rendezvényen, amelyet szeptember 19-én, a MÜPA-ban tartanak.

2024. június 24. 14:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40