HP, Intel, Yahoo szövetség a termináltechnológiáért

Kiss Ádám Zoltán, 2008. július 29. 21:08

A három meghatározó piaci szereplő egy olyan szektorba fektet be, ami minden bizonnyal átszabja az IT kultúra mai arculatát.

A félhivatalosan csak Cloud Computingnak nevezett elképzelés, mely szó szerint magyarul a kevéssé ütős „felhő számítógépezés”-re fordítható, valójában egy terminálokra épülő technológia. Az a bizonyos felhő, amelybe minden becsatlakozik ugyanis nem más, mint központi adattárolók sokasága. Az elképzelés lényege, hogy a felhasználók gépinek tartalma, majd alkalmazásaik, végül hardverük jó része az internetre költözik. A hálózat kiépülésének felgyorsulásával, valamint a mobil internet megjelenésével szinte mindenhol online lehetünk, a sebesség növekedése pedig megfelelő adatmozgást biztosít. A mai gyakorlat tulajdonképpen egy internet előtti rendszer, hiszen az otthoni gépen tárolunk mindent, ott is dolgozunk, és fölöslegesen nagy kapacitást és erőforrásokat tartunk fenn. A heti néhányszori internetre csatlakozás azonban ma már túlhaladott, a gépek legnagyobb része mindig online állapotban van. Ebből viszont az következik, hogy a legtöbb feladat áthelyezhető a világhálóra. Ez részben már ma is így van, nem véletlen az első lépések, a külsős e-mail fiókok sikere után a képtároló és megosztó szolgáltatások népszerűsége, és az online szoftverhasználat is kezdi megmutatni magát. Az is intő jel, hogy a legújabb gépek jó része már nem is rendelkezik optikai meghajtóval, hiszen ez a hardver is kiváltható online. A gondolatmenet vége egy olyan IT világ, ahol a felhasználó gépe egy állandó internetkapcsolattal rendelkező terminál, minimális tárolókapacitással, kevés saját szoftverrel, és a legegyszerűbb hardverrel. A gépen csak kiadjuk a parancsokat, és a számolási feladatokra jó részét távoli szerverek végzik el szinte valósidőben.

Nem véletlen, hogy az új, energia- és erőforrástakarékos megoldás megmozgatta a három fontos piaci szereplő fantáziáját. A Gartner szerint a termináltechnológia legkésőbb 15 éven belül átveszi a meghatározó szerepet a mai struktúra felett, addigra kiépül a megfelelő infrastruktúra. Ez a folyamat már el is kezdődött, a három vállalat három külön adatközpontot hoz létre, egyenként 1000-4000 szerverrel, melyek szerepe, hogy erőforrást biztosítsanak a terminálfelhasználóknak, akik egyelőre gondosan kiválasztott tesztelők lesznek. A központok egyedül is működőképesek, de akár össze is kapcsolhatók egyetlen szerverfarmmá. A szakértők és üzletemberek teljesen egyetértenek abban, hogy a termináltechnológia a jövő útja, és tíz éven belül már komoly hasznot hozhat.

Kulcsszavak: Yahoo Intel HP tudomány

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

K&H: Adatvédelem szintjén csak kevesen értenek az AI-hoz

Egyre több cég alkalmazza a mesterséges intelligenciát, de kevesen mondhatják el, hogy tisztában vannak azzal, hogy milyen hazai és nemzetközi, pénzügyi, felügyeleti és adatvédelmi szabályokat szükséges betartaniuk és hogyan alakíthatnak ki egy biztonságos, felkészült környezetet egy AI projekt megvalósulásakor. 

2024. június 17. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30