Abu-Dzabi ruház be az AMD csipgyártó részlegébe

Milkovits Gábor, 2008. október 7. 22:50

Az AMD bejelentette, hogy egy abu-dzabi állami befektetési alapnak adja el félvezetőgyártó részlegének 55,6 százalékát, ami piaci értéken legalább 5,7 milliárd dolláros beruházást jelent.

A pénzügyi műveletet megelőzően az AMD két társaságra bomlik: az egyik a processzorok és egyéb csipek tervezésével és értékesítésével, míg a másik a fizikai gyártással foglalkozik. A teljes egészében az arab emírség állami tulajdonában lévő Advanced Technology Investment Company (ATIC) pénzügyi befektető cég az utóbbiba ruház be, egyelőre meg nem nevezett összeget, hogy megszerezze a processzorgyártó vállalat többségi tulajdonrészét. A gyártó cég, legalábbis ideiglenesen, a „The Foundry Company” elnevezést viseli majd és a kisebbségi tulajdonos AMD-nek egyenlő szavazati joga lesz benne a beruházóval. Az ATIC a részvényvásárlás mellett további 3,6–6 milliárd dollár befektetésére tett ígéretet az elkövetkező öt évre vonatkozóan, amelynek célja a drezdai üzem fejlesztése, illetve egy új, 1400 főt foglalkoztató amerikai gyártóüzem felépítése a New York államban lévő Malta mellett.

Az ATIC-on kívül egy másik abu-dzabi állami cég, a Mubadala is vásárol majd egy jó csomó frissen kiadott AMD-részvényt. A Mubadalának már van 8,1 százalékos részesedése a vállalatban, amit most 19,3 százalékra fog növelni. A beruházások híre igencsak jót tett az Intel árnyékában évek óta pénzügyi bajokkal küszködő AMD papírjainak, amelyek árfolyama az általános tőzsdei visszaesés közepette mintegy 31 százalékpontot emelkedett. Az ügylet, ha minden simán megy, 2008 végén vagy 2009 elején le is zárul.

Kulcsszavak: AMD +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bemutatják, mit kell tudni a skizofrén marketing korszakáról

A Marketing Summit témái idén az európai nemzeti marketingszövetségeket tömörítő European Marketing Confederation által jegyzett European Marketing Agenda pilléreire épülnek. A szakma elismert hazai és nemzetközi szakértői a legújabb marketing, kommunikációs és üzleti trendek, illetve kihívások sikeres megválaszolásán túl a technológiai és AI megoldások eredményes implementációjára is kitérnek majd az eseményen. A Summit Díjátadó Est keretében pedig öt szakmai díj elismeréseit adják át majd a reggeltől késő estig tartó rendezvényen, amelyet szeptember 19-én, a MÜPA-ban tartanak.

2024. június 24. 14:58

A felújított ABB-robotok ragyogó kilátásokat kínálnak a német motorkerékpár-gyártónak

Csillogó tankok, fényes rugóstagok, polírozott króm és porszórásos felületek – a motorkerékpárok esetében elengedhetetlen a vonzó megjelenés. Az egyik német motorkerékpár-gyártónál az ABB robotjai dolgoznak keményen azért, hogy elérjék a járműveknél a kívánt fényezést. Helyüket azonban 8 évnyi fáradhatatlan munka után felújított robotok veszik át. 

2024. június 24. 13:01

Indul az Európai Napenergia Akadémia, ahol két év alatt 65 ezer szakembert képeznek ki

2030-ra az Európai Unió célja, hogy 600 gigawatt fotovoltaikus napelem kapacitást építsen ki a kontinensen, amely az EU nettó zéró technológiák iránti keresletének 40%-át fedezné. A jelentős mértékű bővítéshez rengeteg új, ezen a téren szakképzett munkavállalóra van szükség. 

2024. június 24. 09:55

Csökken a magyar vállalkozások száma, a MI pedig alig várja, hogy ezen lendítsen

Csökken a magyar vállalkozások száma, azaz a megszűnések és felszámolások meghaladják az újonnan alapított cégek számát, amelyek hátterében a nem elég körültekintő üzleti tervezés, vagy akár a nem hatékony munkafolyamatok állhatnak – derül ki a Billingo, az egyik leggyakrabban használt, online számlázóprogramot fejlesztő hazai cég összefoglalójából. 

2024. június 23. 13:54

Különleges naperőmű kezdte el működését Környén

Egyre több magyarországi iparvállalat tesz komoly lépéseket, hogy zöldebbé tegye energiafogyasztását. Számukra azonban kihívást okozhat, hogy az időjárásfüggő naperőműveket hogyan integrálják költséghatékonyan rendszereikbe. 

2024. június 23. 10:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02