Az NHH 15 nappal meghosszabbította egyes pályázatainak beadási határidejét

forrás Prim Online, 2008. november 27. 11:04

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) 15 nappal meghosszabbította a két új szolgáltató piacralépését is lehetővé tevő mobil- és frekvencia-pályázatai egy részének beadási határidejét, a frekvenciasávok felhasználási szabályait rögzítő miniszteri rendelet módosítása miatt.

A beadási határidő módosítására Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter jóváhagyásával került sor.

A rendelet csütörtökön megjelent módosítása szerint a GSM/UMTS mobilszolgáltató piacralépését lehetővé tevő „A” frekvenciacsomagra pályázhatnak azok a társaságok is, amelyek rendelkeznek 3,5GHz-es frekvenciahasználati jogosultsággal.

A beadási határidő módosítása a 900/1800/2100MHz-es frekvenciákra vonatkozó „A” csomag mellet az attól elválaszthatatlan 26GHz-es csomagokat, azaz a ”C”, „F” és a „G” csomagokat is érinti. Ezeknél a csomagoknál a beadási határidő: 2008. december 12.

A 450MHz-es frekvencia hasznosítására vonatkozó „B” csomagra, valamint a két további 26GHz-es csomagra („D”, „E”) kiírt pályázatokat változatlanul november 28-án kell beadni.

Az NHH a pályázatokat a mobiltelefon-piac versenyélénkítése, valamint a szélessávú internet lefedettségének növelése érdekében hirdetette meg.

Amennyiben a pályázatok eredményesek lesznek, a magyar piacon akár két új mobiltelefon-szolgáltató is megjelenhet és 15 évre szóló frekvenciahasználati jogosultságot szerezhet. Az „A” blokk nyertese hasonló frekvenciakészletet szerezhet meg a pályázaton, mint a jelenleg is a piacon lévő három mobilszolgáltató. A „B” blokk nyertese pedig elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli szélessávú internet-ellátását javíthatja. A 26GHz-es frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók illetve más piaci szereplők, vagy akár nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet és hozzájárulhat a hazai vezeték nélküli szélessávú internet-lefedettség jelentős növeléséhez.

A pályázati kiírást eddig 14 cég vásárolta meg.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02