EU: "piros gombot" minden játékkonzolra

Kiss Ádám Zoltán, 2009. február 13. 07:49

Az unió elismeri egyes videojátékok gyerekek fejlődésére gyakorolt kedvező hatását, ám szeretne mielőbb egy „piros gombot” látni minden konzolon, mely a szülők számára jelentene lehetőséget egyes tartalmak blokkolására.

Az EU számára az Európai Parlament egyik bizottsága dolgozta ki azt a tervezetet, mely megfogalmazta egy letiltó funkció szükségességét. A teljes szöveget tanulmányozva korántsem arról van szó, hogy a bizottság videojáték ellenes lenne. Általában véve elismerik, hogy a gyerekek fejlődése szempontjából rengeteg játék igen kedvező hatással van, ám tény, hogy léteznek brutálisan véres szoftverek is. Az ilyen játékok esetében a betiltás természetesen nem lehet megoldás, már csak azért sem, mert a konzolok vásárlói között igen sok a felnőtt. A kapcsolódó felmérés szerint azonban az is tény, hogy az európai gyerekek fele minden szülői felügyelet nélkül játszhat bármilyen játékkal, és a többiek esetében is gondot jelent a szülői kontroll.

A „piros gomb” valójában egy elég körvonalazatlan elképzelés, mely akár szoftveres megoldás is lehet, így nem kell attól tartanunk, hogy piros gombbal ellátott, az európai piacra szánt PlaySationok és Xboxok jelennek meg a közeljövőben. A bizottság jelentése nem részletezi, hogy egészen pontosan hogyan képzelik a megvalósítást, ám érdemes odafigyelni az Európai Parlamentre, mivel sok az unió által később kötelezővé tett, az Európai Bizottság által bevezetett szabályozó először ennek a testületnek a véleménynyilvánításaiban jelent meg.

Kulcsszavak: EU konzol gyerek

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Continental élesben teszteli szuperszámítógépét

A Continental első alkalommal építette be tesztjárműbe, nagy teljesítményű számítógépét (HPC). Ezzel lehetővé vált számos funkciónak, mint például a vezetésbiztonsági rendszerek, az automatizált parkolás, vagy a holisztikus mozgásvezérlés egy járműalkalmazásban történő elhelyezése. 

2024. június 21. 13:07

Formatervezésiminta-oltalom védi a Széchenyi István Egyetem világrekorder autóját

A győri Széchenyi István Egyetem kiemelt figyelmet fordít szellemi vagyonának védelmére: az intézmény kutatóinak és hallgatóinak munkáit bejegyzett szabadalmak, mintaoltalmak és védjegyek sora óvja. Ezúttal a SZEnergy Team háromszoros világbajnok autójának alakját helyezték formatervezésiminta-oltalom alá, amely jogilag is garantálja, hogy a hallgatói mérnökcsapat nyerő karosszériája a jövőben is utánozhatatlan maradjon.

2024. június 21. 11:36

Kétméteres tévét venne a magyar, ha nem számítana az ár

Kitört a fociláz, a nagy sportesemények környékén pedig jellemzően fellendül a kereslet a televíziók iránt is. De milyen tévét vásárolnának a magyarok, ha nem lennének anyagi korlátaik, és ehhez képest milyen készülékkel rendelkeznek most? Az LG Magyarország friss országosan reprezentatív felmérést*  készített a magyarok tévévásárlási és -használati szokásairól, amelyből az is kiderül, hogy milyen szempontok alapján döntünk a vásárláskor, és mire használjuk a készülékeinket.

2024. június 21. 09:54

Limitált szériás karórával rukkolt elő a Casio

Újra elérhető az egyik legnépszerűbb csúcsmodell, a limitált szériás MRG-B2000B-1A4, a strapabíró és elnyűhetetlen CASIO G-SHOCK karórák egyik legelegánsabb képviselője. „Ez az MR-G típus nemcsak látványában, hanem tudásában is kiemelkedik a mezőnyből” – hangsúlyozta Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere.

2024. június 20. 20:36

A Samsung The Frame kijelzői új lehetőségeket kínáltak a művészet felfedezésére az Art Basel kiállításon

A Samsung az Art Basel 2024 kiállítás hivatalos vizuális kijelző partnereként a rendezvényen mutatta be The Frame televízió családját. Az eseményt június 13. és június 16. között*  rendezték a svájci Bázel városában, a Messe Basel kiállítási központban.

2024. június 20. 18:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02