Az EU több böngészőt szeretne a Windows 7-be

Kiss Ádám Zoltán, 2009. június 2. 08:12

A Microsoft a korábban hangoztatott EU-s aggodalmakra válaszolva változtatásokat tervez a Windows 7 végleges változatában, ám az unió ennél többet, új böngészők választási lehetőségének integrálását várja a vállalattól.

Az Európai Unió korábbi vizsgálatai során már hangot adott annak a véleményének, miszerint a Microsoft az Internet Explorer Windows-ba történő integrálásával megsérti az egyenlő piaci feltételek elvét a böngészők piacán. A most a Wall Street Journal által közölt, kiszivárgott információk szerint az Unió továbbra is fenntartja ezt a véleményét. Ez nem teljesen magától értetődő, mivel az első Explorerrel kapcsolatos állásfoglalás óta a piac sokkal színesebb lett, az akkor még csak elenyésző piaci hányaddal bíró Firefox mára 30 százalék körülire erősödött, sőt teljesen új vetélytársak jelentek meg, mint például a Microsoft által élesen szemmel tartott Google saját szoftvere, a Chrome. A Microsoft mindezzel együtt korántsem utasította el az Uniót mereven, megoldási javaslatuk szerint a Windows 7-ben különösebb akadályok nélkül ki lehet kapcsolni az Internet Explorert, így a felhasználó szabadon választhat, mely programot részesíti előnyben.

A most kiszivárgott információk alapján azonban ez nem elég az EU-nak, azt szeretnék, ha a rivális szoftvereket nem is, de azok választási lehetőségét beépítenék az új generációs operációs rendszerbe. Hasonlatos lenne ez ahhoz, ahogy például a Mozilla Firefox keresőablakában automatikusan választhatunk például a Google, vagy éppen a Yahoo szolgáltatási közül. Az EU elképzelése szerint a felhasználó nem kapna alapértelmezett böngészőt, amit azután le lehet cserélni, hanem már első lépésben maga választana a lehetséges böngésző jelöltek közül. A választást biztosító ablakot a tervek szerint a Microsoft minden európai Windows 7-be beépítené, és csak ilyen változatokat értékesítene az európai piacra dolgozó gyártók felé. Egyelőre nem tisztázott, mi a Microsoft reakciója az Unió elképzelésére, ám ha nemet mondanak, nem kizárt, hogy újabb több évre húzódó sokmillió dolláros per veszheti majd kezdetét.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59