Asus videokártya Forma 1-es hűtővel

Kiss Ádám Zoltán, 2009. augusztus 30. 09:52

Az ASUS Radeon HD 4770 Formula kiváló példa arra, hogy a grafikai megjelenítőknél nem elég, ha jó teljesítményre legyenek képesek, hanem a kinézet, a design is fontos.

Az biztos, hogy egy Forma 1 versenyautó aerodinamikailag a legjobbak közé tartozik, nincs sok hozzá fogható, de hogy egy rögzített, azaz nem száguldó eszköz esetében miért ez a legjobb forma, az kérdéses. Az világos, hogy a levegő áramlása szempontjából mindegy, hogy a levegő mozog a tárgyhoz képest vagy a tárgy a levegőhöz képest. Csak éppen egy grafikus kártya körüli szellő nem fogható egy versenyautóra több tonnás nyomást is kifejtő menetszélhez. A versenyautót idéző hűtőborda ennek ellenére jobb, mint az eddigiek. A GPU-t 33 százalékkal hűvösebben tartja, mint más megoldások. Az Aerodinamikailag fejlett design a ventilátoron 107 százalékkal több levegőt tud átereszteni ugyanolyan fordulaton. A kis versenyautó felülete mikroszkopikus megmunkálás eredményeként 114 százalékkal több hőt tud átadni a felette suhanó légáramlatnak, ezzel is hozzájárulva az összhatáshoz. A versenyautó közepében forgó ventilátor kialakítása olyan, hogy a lehető legkevesebb por tudjon a mozgó részhez lerakódni. Ez igazán üdvözítő, mert a legtöbb meghibásodást a grafikus kártyák ventilátorának a lerakódó port miatti leállása okozza. Nagyon gyakorta előfordul, hogy még a drága, jó minőségű kártyára is csapnivalóan gyenge ventilátort szerel a gyártó, ami rövid idő alatt megbosszulja magát. Az ASUS tesztjei alapján ez a pormentes megoldás 25 százalékkal megnöveli a ventilátor élettartamát. Az ASUS Formula kártyára a gyors GPU mellé 512 MB GDDR5 memória került, ami sokkal gyorsabban szolgálja ki az adatéhes központi egységet bájtokkal mint felmenője a GDDR3 ramok. A legtöbb gond a HDMI csatlakozós kártyákkal, hogy a hangot bonyolult átvarázsolni egy HD TV-re. A Formula a natív HDMI csatlakozón 7.1-es hangot képes átvinni, így már halljuk is azt, amit látunk. A szokásos ASUS szolgáltatások itt is megvannak: valós idejű overclocking és benchmarking mellett intelligens hardveres védelem áll a meggondolatlan tuningmesterekkel szemben.

 

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magas felbontás és fejlett csatlakoztathatóság otthoni és irodai használatra

A kijelzőspecialista AOC büszkén mutatja be új, elegáns QHD modelljét, a B3 sorozat B2C monitorcsaládjának értékorientált kiegészítését. A 27 hüvelykes (68,6 cm) AOC Q27B3CF2 QHD felbontást (2560x1440) kínál otthoni és irodai környezetbe egyaránt, és elegáns dizájnnal ötvözi a funkcionális kiválóságot. Az olyan funkciók, mint a 100 Hz képfrissítési ráta, az USB-C csatlakoztathatóság (65 W Power Delivery tápellátással) és az Adaptive-Sync lehetővé teszik a produktív és kényelmes munkavégzést – mindezt rendkívül jó árazással kombinálva.

2024. május 23. 18:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17