Adathalászok célkeresztjében a CIB bank ügyfelei

Genda Csongor Zoltán, 2010. január 4. 08:50

Csalók próbálnak visszaélni a CIB bank nevével, hogy kicsalják a pénzintézet ügyfeleinek a számlaadatait.

Szerkesztőségünk egyik tagja ma hajnalban kapott egy helytelen magyarsággal megfogalmazott e-mailt, amelynek a szövege olyan nyelvtani hibákat tartalmaz, hogy minimális az esélye annak, hogy bárki elhiggye, hogy a levél a CIB-től érkezett, ám ennek ellenére fontosnak tartjuk felhívni az internetezők figyelmét a spamként terjedő üzenet veszélyeire.

A bűnözők a service@cib.hu címről küldték ki elektronikus üzeneteiket, küldőként megjelölve a CIB Bankot, a tárgy mezőben pedig azt olvashatjuk, hogy Fontosnak!. Már itt elvérzik a próbálkozás, ám ha megnyitjuk a levelet, és végigolvassuk a komoly morfológiai és szintaktikai hibákat tartalmazó néhány sort, akkor azonnal rájövünk, hogy a szöveget egy fordítóprogrammal készítették. A csalók az üzenet végén elhelyeztek egy idegen szerveren található webhelyre mutató linket, ami kísértetiesen hasonlít a CIB Bank oldalára, és felszólítják a pénzintézet ügyfeleit, hogy írják be az üres mezőkbe számlaszámukat és jelszavukat.

Íme az e-mail teljes szövege:

Tisztelt Ügyfelünk!

Adataink azt mutatják, hogy az online számla zárolták miatt
következ ok miatt.

1. Jelentkezzen be a kísérlet érvénytelen adatokat.

2. Hiányos frissítését CIB Online számla..

Mi tanácsot Önnek, hogy visszaállítsa a CIB Online számla azonnal,
hogy elkerüljék végleges leállítása fiókját..

Kattintson az alábbi linkre, hogy állítsa vissza a CIB online számla:

Kulcsszavak: pishing CIB Bank

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan segít a színes E Ink tablet a koncentrálás és az inspiráció növelésében?

A mai felgyorsult világban a megfelelő eszköz kiválasztása az olvasási- és a munkaélmény javításához elengedhetetlen. A színes E Ink tablet egy puha tapintású, tükröződésmentes kijelzőt biztosít, ami kíméli a szemet, kényelmessé és könnyeddé téve az olvasást és a jegyzetelést. Fedezd fel, hogyan tudja jobbá tenni egy BOOX tablet mindennapjaidat!

2024. október 17. 18:05

Új, villámgyors 3D nyomtató és még számos fejlesztés a Formlabs-tól

Október 15-én a Formlabs bemutatta a Form 4L-t, a következő generációs, nagy formátumú műgyanta nyomtatóját, amely az asztali Form 4 sebességét, pontosságát és megbízhatóságát új mérettartományba emeli. A Form 4L debütálása mellett a gyártó új SLS 3D nyomtatási alapanyagokat is piacra dobott és bejelentette a Formlabs nyomtatók alapanyag rendszerének megnyitását is, amely fejlesztések garantáltan tovább növelik majd a márka felhasználói bázisát.

2024. október 17. 11:39

A Lenovo átfogó új hibrid AI-portfóliót mutatott be a Tech World rendezvényen

A Lenovo a vállalat éves globális innovációs rendezvényén, a Tech World-ön bemutatta a Smarter AI for All (Intelligens AI mindenkinek) jövőképének következő fázisát. A vállalat bemutatta az AI megoldások, szolgáltatások és eszközök átfogó portfólióját, amelyek világszerte átalakulást és kézzelfogható megtérülést biztosítanak iparágak, vállalatok és magánszemélyek számára egyaránt. Mindezek mellett a Lenovo új, kulcsfontosságú technológiákat bejelentett.

2024. október 16. 18:42

Egyre több vállalat válik kibertámadások célpontjává

Október az Európai Kiberbiztonsági Hónap (ECSM), amelyet 2012 óta az Európai Unió Hálózatbiztonsági Ügynöksége (ENISA) szervez, és 2016-tól Magyarország is részt vesz benne. A kampány célja, hogy egy hónapon át fokozza a cégek kiberbiztonsági tudatosságát, és felhívja a figyelmet az online térben leselkedő veszélyekre. 

2024. október 16. 10:23

Október 18 – újabb kiber-határidő közeleg

Az IT-szektor legtöbbet elhangzó hívószavai idén a „kiberbiztonság” és a „megfelelés”. Ennek oka az EU területén egységesen bevezetendő, ún. NIS2 direktíva, amellyel kapcsolatos feladatok az egész évet átölelik. Ráadásul, pár nap múlva már a második fázison is túl kell lépniük a hazai vállalkozásoknak. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője, Kerekes Gábor segít áttekinteni az eddigieket és ami hátra van még a teendőkből.

2024. október 15. 11:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Egy év alatt 45 milliárd forintot loptak el tőlünk a digitális bűnözők

2024. október 15. 16:51

Idén már ezernél is több résztvevőt várnak a Service Design Day-re

2024. október 7. 09:59

Innovációs versenyen méretik meg magukat a világ egyetemistái

2024. október 2. 19:34

Országos kutatásból netezési körkép: a magyarok többségének élete elképzelhetetlen net nélkül

2024. szeptember 29. 15:24