Új kategória született: Samsung NX10

Kiss Ádám Zoltán, 2010. január 5. 20:00

A Samsung bejelentette a már korábban megszellőztetett, teljesen új kategóriát nyitó, leginkább a Micro 4/3-os rendszerhez hasonlatos tükörreflex nélküli cserélhető objektíves gépét.

A Samsung már korábban bejelentette, hogy készül egy ilyen jellegű gép kiadására, koncepciójában is a Micro 4/3-os rendszerhez hasonlít a gép, így a végeredmény is hasonló lett. A cél tehát a tükörreflexes gépek szinte minden kedvező tulajdonságát átörökíteni, míg a nagy méretet és súlyt csökkenteni. Ennek érdekében éppen azt kell feláldozni, ami korábban bevezetésre kerülő rendszer nevét adta, a tükörreflexességet. Ez a rendszer leginkább a keresőn történő komponáláshoz hasznos, azonban hátulütője a mechanika bonyolultsága, a súly és főként a méret. Ha ezt kihagyjuk az érzékelő és az optika közül, akkor egy jóval karcsúbb, még mindig cserélhető objektíves gépet kapunk, de csak elektronikus keresőnk van. Ez a legtöbb felhasználó számára jó üzlet, hiszen sokan leginkább a hátfalon található LCD-hez szoktak hozzá, így most is ezt használnák.



Az NX10 mérete így mindössze 123x87x39,8 mm, míg tömege akku és kártya nélkül csupán 353 gramm. A komponálást a 600 ezer képpontos, meglehetősen nagy 3 inches AMOLED kijelzőn végezhetjük, és a tükörreflexes gépekéhez nagy egységre már csak azért is szükség van, mert az NX10 1280x720 pixeles, vagyis a kisebb HD felbontásban videó rögzítésére is képes. A videofelvételeket H.264 kódolással MPEG4 mozgóképfájlokká alakítva tárolja el a gép a képekhez hasonlóan SD, vagy SDHC memóriakártyára, ebben egy új fejlesztésű, DRIMe II Pro névre keresztelt processzor segít. Ez az egység felelős a 14,6 megapixeles APS-C CMOS képérzékelő ISO 100 és ISO 3200-as érzékenység között készült felvételeinek gyors feldolgozásáért és megjelenítéséért. Erre pedig már csak azért is szükség van, mert az AMOLED 10 ezerszer gyorsabb, mint egy hagyományos LCD kijelző, és mellesleg kontrasztja is két nagyságrenddel jobb.



És természetesen a lényeg, az objektívek. A gyártók talán éppen azért olyan nyitottak az ilyen gépek felé, mert egy kompakthoz már nem nagyon vásárolunk később semmit, míg egy tükörreflexes esetében a gép árának többszörösét el lehet kérni később az objektívpark kiépítésekor. A Samsung is logikus módon egy teljesen új objektívcsalád bevezetését kezdte meg az NX10-el egyetemben, egyelőre két tagja ismert, egy 18-55mm F3,5-5,6 beépített stabilizátoros alapzoom, valamint egy 30mm F2 optika. Az újdonságot először a január 7-10. között vehetik kézbe az érdeklődők a Las Vegas-i CES szórakoztatóelektronikai vásáron.

Kulcsszavak: Samsung kamera CES

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új generációs kamerakészlet tartalomgyártóknak

Debütált a ZV-E10 II, a Sony legnépszerűbb tükör nélküli ZV-E10 kamerájának második generációs verziója. Az eredeti ZV-E10 a Sony videós tartalomgyártóknak szánt ZV kamerasorozata alappilléreként könnyű, kompakt, sokoldalú eszközt kínált kezdő és haladó tartalomgyártóknak egyaránt. Az új ZV-E10 II rendelkezik az eredeti kamera tartalomgyártók által kedvelt összes funkciójával – mint például a „Creative Looks” beállítással, a „Product Showcase Setting” móddal, a „Background Defocus” funkcióval és az oldalra nyitható, változtatható szögű képernyővel –, ugyanakkor még kifinomultabb és felhasználóbarátabb lett.

2024. július 14. 12:01

A HONOR és a Rankin meginvitálja az európaiakat, hogy osszák meg a hangulatukat

A HONOR, Európa leggyorsabban növekvő okostelefon márkája ma részletezte, hogy mit is takar együttműködése Rankinnal, az ikonikus fotóssal. Rankin olyan hírességeket fotózott, mint II. Erzsébet királynő, David Bowie és Kate Moss.

2024. július 10. 16:59

Akár tízezer amerikai dollárt is lehet nyerni a Huawei nemzetközi mobilfotós versenyén

Az akár tízezer USA-dolláros díjazású HUAWEI XMAGE Awards 2024 versenyre 2024. szeptember 15-ig várják a jelentkezéseket, akár hazánkból is. A pályázat célja, hogy ösztönözze a mobiltelefonos fotózást, támogatva a kreativitást és az egyedi nézőpontokat. 

2024. június 12. 16:27

HONOR: Kapcsolatok is múlhatnak egy jó portréfotón

Az európaiak 75%-a nem elégedett elsőre az általa készített portéfotóval, rendszeresen több felvételt készít, míg létrejön az ideális fotó, és átlagosan 268“fotó kudarcot” tárolunk a telefonunkon – derült ki egy, a közelmúltban végzett felmérésből. A megkérdezettek 6 százaléka szóba sem állna olyan valakivel, aki nem tud jó fotót csinálni a telefonjával.

2024. június 1. 13:37

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kék halál képernyőn túl: miért ne hagyjuk figyelmen kívül a szoftverfrissítéseket?

2024. július 26. 13:59

Idén a fenntartható cégek tulajdonosait is díjazza az EY

2024. július 24. 13:59

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55