Izrael digitalizálja kulturális és szellemi örökségét

MTI Sajtóadatbank, 2010. február 26. 10:10

Izrael 160 millió új sékelt (8,45 milliárd forintot) költ kulturális és szellemi örökségének digitalizálására - számolt be minisztériumi forrásokra hivatkozva a Háárec izraeli napilap.

A közel-keleti állam kulturális minisztériumának tervei szerint a virtuális archívum nyitott lenne, és az állam létrejöttétől gyűjtené össze Izrael kulturális kincseit. Az archívum felállítása része az izraeli kormány által jóváhagyott 600 millió új sékeles (31,7 milliárd forintos) nemzeti örökség programnak.

"Olyan folyamatba vágunk bele, amelyre korábban nem volt példa: digitalizáljuk szellemi örökségünket" - mondta Limor Livnat kulturális miniszter. "Országos dokumentációs központot építünk az előadóművészetek számára, amelynek része lesz a héber dalok csarnoka. Minden dal és előadás elérhető lesz digitális formában" - tette hozzá a politikus.

Az archívumban ritkaságok, vagyis a harmincas évekig visszanyúló alkotások is szerepelnek majd. Bár az archívum már létezik, eddig csak a jeruzsálemi Héber Egyetem Nemzeti Könyvtára kezdte meg a digitalizálást. Az érdemi munka néhány hónapon belül kezdődhet meg, miután a pénzügyminisztérium folyósítja az erre szánt pénzt. - idézi a mult-kor.hu az MTI-t.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50