Nem fog futni az IE 9 a Windows XP-n

Kiss Ádám Zoltán, 2010. március 18. 17:02

A Microsoft hivatalosan is megerősítette a hírt, miszerint a vállalat legújabb böngészője, mely a napokban már tesztverzióban elérhetővé is vált, nem fog együttműködni a cég legnépszerűbb operációs rendszerével.

A Microsoft ezzel a lépéssel minden bizonnyal az immáron kilenc éves kort megérő XP felhasználókat kívánja a viszonylag sikeresen induló Windows 7 felé terelgetni. Tény, hogy az új operációs rendszer elődjeinél jobban indult, sőt egy új vállalati felmérés szerint az üzleti szektor is egyre nyitottabb irányában, a cégek többsége fontolgatja a bevezetést, még ha nem is most, hanem csak a jövőben, ám ezzel is jobb a helyzet, mint a Vista esetében, melyet a cégek nagy része egyszerűen soha nem telepített. Az indoklás szerint az Internet Explorer 9-es változata nagymértékben épít a Direct2D technológiára, mely a Windows 7 natív része, majd később a Vistába és a Windows 2008-ba is beépült egy szervizcsomag segítségével. A tesztváltozat kiadásakor sokan abban reménykedtek, hogy a végleges verzió majd XP kompatibilis lesz, de ezt kifejezetten cáfolták az illetékesek. A Microsoft ezzel veszélyes vizekre tévedhet, hiszen az XP a 2007-es 76 százalékos csúcs részesedés után még mindig 58,4 százalékot birtokol az operációs rendszerek piacából, szemben a Windows 7 13, vagy a Vista 14 százalékával. Az IE 9 piacát tovább szűkíti, hogy a Microsoft Macintosh, vagy Linux verzió kifejlesztését sem tervezi. Mindeközben a Firefox már globális szinten is a piac negyedét birtokolja, olyan stratégiailag fontos helyeken, mint például az Európai Unió országai, pedig már többször megelőzte az Internet Explorert. A verseny ráadásul tovább éleződhet a lendületes kezdőként számon tartott Chrome terjedésével, melynek terjeszkedési iramát bármikor megdobhatja egy újabb Google operációs rendszer, vagy egyéb szoftver platform bemutatása.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Philips Momentum, a világ első Xboxhoz tervezett monitora

Az MMD vezető képernyő specialista és a Philips monitors márka licenc partnere bemutatja a világon az első Xboxhoz tervezett konzol gaming monitorját. A Philips Momentum Xboxhoz tervezett konzoljáték monitor az alapoktól kezdve úgy került felépítésre, hogy a legkiválóbb játékélményt biztosítsa az Xbox játékosok számára. 

2021. június 23. 12:10

A FinTech világszerte egyre népszerűbb a fogyasztók és a vállalkozások körében egyaránt

A koronavírus-járvány hatására életünk számos oldala lassult le, akadt vagy szűnt meg teljesen – ugyanakkor vannak területek, melyek sokkal gyorsabban fejlődtek, mint azt bárki várta volna. Az elmúlt évre reflektálva az ESET az egyik ilyen gyorsan fejlődő terület, a pénzügyi technológia, azaz a FinTech vizsgálatát helyezte a fókuszba. A kiberbiztonsági vállalat több mint 10 ezer fogyasztót és senior üzleti vezetőt kérdezett meg az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Japánban, Mexikóban és Brazíliában. A kutatás a FinTech-kel kapcsolatos tapasztalatokat, a FinTech-megoldások jövőjét és a kiberbiztonsági szokásokat vizsgálta. 

2021. június 22. 11:10

A Dell Technologies fejlesztése a hálózatok modernizálásáért

A Dell Technologies a vállalatok digitális átállásának támogatása során gyűjtött tapasztalatára alapozva hoz létre nyílt, felhőalapú telekommunikációs ökoszisztémát, amellyel a kommunikációs szolgáltatók a gyors innováció és bevételnövekedés útjára léphetnek. A Dell új infrastruktúra-megoldásaival, -szolgáltatásaival, új innovációs laborral, valamint iparági partnereivel együtt támogatja a telekommunikációs vállalatokat az 5G-s hálózatok kialakításában.

2021. június 20. 10:11

Még nagyon kevesen vetik be az építőipar "csodafegyverét"

A magyar építőipar hároméves lemaradásban van, nem a Nyugathoz, önmagához képest, hangzott el a Portfolió által szervezett, Építőipar 2021 elnevezésű konferencián. A lemaradás okát az előadók szerint az ágazat digitalizációs visszamaradottságában kell keresni. A megoldás a BIM (Building Information Modelling), vagyis az épületinformáció-modellezés széleskörű elterjedése, alkalmazása, amely lehetővé teszi, hogy az adott projektek résztvevői összehangoltan tudjanak dolgozni a közös információs térben a tervezéstől kezdve a kivitelezésen át egészen az elkészült épületek üzemeltetéséig.  

2021. június 18. 11:50

Új APT-csoportot fedeztek fel az ESET kutatói

Az ESET Research által felfedezett új APT-csoport, a BackdoorDiplomacy elsősorban közel-keleti és afrikai külügyminisztériumok hálózatába próbál bejutni, de az is előfordul, hogy telekommunikációs vállalatok kerülnek a támadások célkeresztjébe. A folyamat során a kiberbűnözők a szervereken futó programok sebezhetőségeit kutatják fel és használják ki annak érdekében, hogy hátsó ajtót telepíthessenek ezekre. Az újonnan beazonosított csoportról szóló kutatást az idei ESET World konferencián mutatták be először a kutatók.

2021. június 16. 17:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53

Rekord összeget költenek a cégek IT-ra

2021. június 7. 17:38

Kihirdették az Év Gyára verseny nyerteseit

2021. május 31. 09:54

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

2021. május 17. 16:40