Nem fog futni az IE 9 a Windows XP-n

Kiss Ádám Zoltán, 2010. március 18. 17:02

A Microsoft hivatalosan is megerősítette a hírt, miszerint a vállalat legújabb böngészője, mely a napokban már tesztverzióban elérhetővé is vált, nem fog együttműködni a cég legnépszerűbb operációs rendszerével.

A Microsoft ezzel a lépéssel minden bizonnyal az immáron kilenc éves kort megérő XP felhasználókat kívánja a viszonylag sikeresen induló Windows 7 felé terelgetni. Tény, hogy az új operációs rendszer elődjeinél jobban indult, sőt egy új vállalati felmérés szerint az üzleti szektor is egyre nyitottabb irányában, a cégek többsége fontolgatja a bevezetést, még ha nem is most, hanem csak a jövőben, ám ezzel is jobb a helyzet, mint a Vista esetében, melyet a cégek nagy része egyszerűen soha nem telepített. Az indoklás szerint az Internet Explorer 9-es változata nagymértékben épít a Direct2D technológiára, mely a Windows 7 natív része, majd később a Vistába és a Windows 2008-ba is beépült egy szervizcsomag segítségével. A tesztváltozat kiadásakor sokan abban reménykedtek, hogy a végleges verzió majd XP kompatibilis lesz, de ezt kifejezetten cáfolták az illetékesek. A Microsoft ezzel veszélyes vizekre tévedhet, hiszen az XP a 2007-es 76 százalékos csúcs részesedés után még mindig 58,4 százalékot birtokol az operációs rendszerek piacából, szemben a Windows 7 13, vagy a Vista 14 százalékával. Az IE 9 piacát tovább szűkíti, hogy a Microsoft Macintosh, vagy Linux verzió kifejlesztését sem tervezi. Mindeközben a Firefox már globális szinten is a piac negyedét birtokolja, olyan stratégiailag fontos helyeken, mint például az Európai Unió országai, pedig már többször megelőzte az Internet Explorert. A verseny ráadásul tovább éleződhet a lendületes kezdőként számon tartott Chrome terjedésével, melynek terjeszkedési iramát bármikor megdobhatja egy újabb Google operációs rendszer, vagy egyéb szoftver platform bemutatása.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2021. június legveszélyesebb kártékony programjai

Check Point Software Technologies Ltd., kutatórészlege, a Check Point Research kiadta legújabb, 2021 júniusára vonatkozó Global Threat Index elemzését. A kutatók jelentése szerint a Trickbot tartja magát a legelterjedtebb kártékony programok listájának élén, ahova május hónapban került fel.

2021. július 23. 17:04

OPPO: 2035-ben várható a 6G mobilhálózatok kereskedelmi bevezetése

Az OPPO vezető globális mobil- és okoseszköz márka kutatóintézete, az OPPO Research Institute, bemutatta első 6G témájú fehér könyvét, amely a nemzetközi mobilkommunikációs-iparban is elsők között foglalkozik részletesen a következő generációs 6G hálózatok architektúrájával. A dokumentumban az OPPO által létrehozott dedikált kutatócsoport felvázolja a 6G hálózatok modelljének műszaki jellemzőit, szolgáltatási és rendszerkövetelményeit, valamint a gépi tanulás felhasználási lehetőségeit.

2021. július 23. 12:39

Melyik illik jobban hozzád: laptop vagy PC?

Vásárlás előtt sokan felteszik a kérdést: laptopot vagy asztali PC-t válasszanak? Ahhoz, hogy a megfelelő döntést meg tudd hozni, néhány fontos kérdést mérlegelni kell. 

2021. július 23. 09:36

A Cisco új hibrid felhőinnovációkat jelentett be

A Cisco az elmúlt hat évben több milliárd dollárt invesztált felhőalapú megoldások fejlesztésébe, annak érdekében, hogy segítse ügyfeleit az átfogó felhőstratégiák kialakításában. 

2021. július 22. 17:44

Személyre szabott ügyfélélmény edge technológiákkal

Az IDC előrejelzései szerint 2024-ig előrevetítve az edge computing piac évente átlag 12,5 százalékkal növekszik, mivel a peremhálózati eszközökkel a vállalatok rugalmasabban tudnak működni, valamint jobb termékeket és szolgáltatásokat kínálhatnak az ügyfeleik számára. A SUSE szakértői szerint a szervezeteknek érdemes igénybe venniük a kifejezetten peremhálózati környezetekre szánt infrastruktúrákat, hogy a bonyolult üzemeltetési és felügyeleti feladatok helyett a saját üzleti tevékenységeikre koncentrálhassanak.

2021. július 21. 19:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53