Exaflop-szuperszámítógép épül Európában

Genda Csongor Zoltán, 2010. március 24. 17:49

Kevesebb, mint tíz éven belül megépül az az exaflop teljesítményű szuperszámítógép, amelynek a németországi jülichi kutatóközpont ad majd otthont.

Jülichben már üzemel egy IBM rendszer, a JUGENE, amely jelen pillanatban az öreg kontinens legerősebb szuperszámítógépe, az IBM közreműködésével azonban egy olyan monstrum megalkotását tervezi a laboratórium vezetősége, amely a mostaninál ezerszer gyorsabb lesz. A partnerek a tegnapi napon írták alá a gép megépítésére vonatkozó szerződést, mely szerint 2019-re elkészül a másodpercenként egy trillió számítási művelet elvégzésére képes Exascale. Az első prototípust 2015-ben helyezik üzembe, kezdetben tíz tudós fog dolgozni a rendszer összeállításán. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy vajon 9 év múlva a most épülő szuperszámítógép lesz-e a világ legnagyobb teljesítményű rendszere, ugyanis minden bizonnyal más projektek is indulnak majd időközben, és az aktuális gépeket is folyamatosan továbbfejlesztik. A Jülich-ben jelenleg is üzemelő JUGENE 72 ezer processzorával 1 petaflops erőt tud kifejteni.
Elkészülte után az Exascale-t az anyag - valamint klímakutatás területén, sejtbiológiai illetve fizikai elemzéseknél, továbbá csillagászati és hidrodinamikai számításoknál fogják bevetni.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59