Kézi élességállítású objektívek autófókuszos tükörreflexesekhez?

Kiss Ádám Zoltán, 2010. június 27. 09:45

Használható kézi élességállítású objektív automatikus élességállítású SLR fényképezőgéppel? Erre a kérdés erre ad részletes és kimerítő választ a Nikon összeállítása, modellekre bontva, hasznos tanácsokkal.

A legtöbb kézi élességállítású objektívben nincs beépített központi feldolgozó egység, azaz CPU. Az újabb Nikon SLR fényképezőgépekben megtalálható, automatikus expozíciós funkciók többsége azonban ilyen technológiával készült objektíveket igényel. A Nikon azonban kínál három olyan kézi élességállítású objektívet, melyek rendelkeznek CPU-val. Ezek a következők: a 45 mm f/2.8 P, a PC micro 85 mm F2.8D és az 500 mm F4.

F50, F55, F60, F65, F75, F80, D50, D70, D70s, D80, D90, D100
Bár ezekhez a gépekhez csatlakoztathatók kézi élességállítású objektívek, az expozíciót sajnos nem segíti fénymérő funkció. Ezeket a fényképezőgépeket ilyen esetben manuális expozíciós módban, külön fénymérővel célszerű használni.

D40, D40X, D60, D3000 és D5000
Teljes automatikus élességállítás csak akkor használható, ha AF-S objektív van a gépre szerelve. Nem AF-S objektívek is használhatók, de akkor az élességállítást kézzel kell végrehajtani, a beépített elektronikus távolságmérő segítségével. Ezekkel a modellekkel kézi élességállítású objektívek is használhatók, de akkor beépített fénymérés nem áll rendelkezésre. A megfelelő expozíció kiválasztásához külső fénymérőt célszerű igénybe venni. Ha szeretne többet tudni a Nikon AF objektíveken található jelölésekről és azok jelentéseiről, kattintson ide.

F70, F90, F90x, F100, F4, F5, D1 sorozat
Az F70, az F90/F90x, az F100, az F4, az F5, a D1, a D1X és a D1H modelleken használható kézi élességállítású objektív, de az expozíciós módok és fénymérési lehetőségek korlátozottan állnak rendelkezésre. Vegye figyelembe, hogy egyes modellek esetében szükség lehet egy egyéni módbeállítás aktiválására, ha kézi élességállítású objektíveket szeretne használni. További információért olvassa el a fényképezőgép használati útmutatóját.

F6, D2 sorozat, D3 sorozat, D200, D300 sorozat, D700
Az objektívadatok (gyújtótávolság és maximális rekesz) „Nem-CPU objektív” menüpontban történő megadásával egyes kézi élességállítású objektívekkel is használhatja a CPU funkciók egy részét.
Ha az objektív gyújtótávolságát a fényképezőgép menüjében kiválasztja, akkor:
• Külön megvásárolható vakukkal használható az automatikus motoros zoom funkció.
• A gyújtótávolság (csillaggal jelölve) szerepel a visszajátszott kép adatait megjelenítő listában.
Ha az objektív maximális rekeszét a fényképezőgép menüjében kiválasztja, akkor:
• A rekeszérték megjelenik a felső funkciókijelzőn és a keresőben
• A vakuteljesítmény a rekeszérték változásainak megfelelően módosul
• A rekeszérték (csillaggal jelölve) szerepel a visszajátszott kép adatait megjelenítő listában. Ha mind a gyújtótávolságot, mind a maximális rekeszt kiválasztja, akkor:
• Használhat színes mátrix mérést (vegye figyelembe, hogy egyes objektíveknél esetleg középre súlyozott vagy célpont-fénymérést kell alkalmaznia a pontos eredmény eléréséhez)
• Javul a középre súlyozott vagy célpont-fénymérés, a digitális tükörreflexes fényképezőgépekhez használt i-TTL kiegyenlített derítővakuzás, valamint a többérzékelős kiegyenlített derítővakuzás pontossága.

 

Kulcsszavak: Nikon kamera objektív

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kisebb, könnyebb és gyorsabb az új Sony objektív

A Sony bejelentette az FE 85mm F1.4 GM II (SEL85F14GM2) prímobjektívet, amely a nagy felbontást és lenyűgöző bokeh hatást kivételes módon, kompakt házban ötvözi a gyors autofókusszal (AF). A második generációs objektív megörökli a bokeh hatás és a felbontás magas szintű kombinációját, amely az első generációs típusnál már komoly elismerésnek örvendett, és ráadásként a legújabb technológiákat is alkalmazza. 

2024. szeptember 1. 15:37

A ViewSonic megnyitja a nevezést az 5. ColorPro Awards: Momentumra

A ViewSonic Corp.*, a vizuális megoldások egyik globálisan vezető vállalata nagy örömmel indítja útjára a várva várt ColorPro Awardsot, amely zsinórban ötödik éve jelzi a vállalat elkötelezettségét az alkotók inspirálása és képességeik növelése iránt világszerte. Az idei tematika, a „Momentum”, arra hívja fel az alkotókat, hogy a lendület határtalan energiáját felhasználva, annak megállíthatatlan hullámát meglovagolva haladjanak álmaik és törekvéseik horizontja felé. A pályázatokat 2024. szeptember 24-ig lehet benyújtani.

2024. augusztus 11. 12:19

Új generációs kamerakészlet tartalomgyártóknak

Debütált a ZV-E10 II, a Sony legnépszerűbb tükör nélküli ZV-E10 kamerájának második generációs verziója. Az eredeti ZV-E10 a Sony videós tartalomgyártóknak szánt ZV kamerasorozata alappilléreként könnyű, kompakt, sokoldalú eszközt kínált kezdő és haladó tartalomgyártóknak egyaránt. Az új ZV-E10 II rendelkezik az eredeti kamera tartalomgyártók által kedvelt összes funkciójával – mint például a „Creative Looks” beállítással, a „Product Showcase Setting” móddal, a „Background Defocus” funkcióval és az oldalra nyitható, változtatható szögű képernyővel –, ugyanakkor még kifinomultabb és felhasználóbarátabb lett.

2024. július 14. 12:01

A HONOR és a Rankin meginvitálja az európaiakat, hogy osszák meg a hangulatukat

A HONOR, Európa leggyorsabban növekvő okostelefon márkája ma részletezte, hogy mit is takar együttműködése Rankinnal, az ikonikus fotóssal. Rankin olyan hírességeket fotózott, mint II. Erzsébet királynő, David Bowie és Kate Moss.

2024. július 10. 16:59

Akár tízezer amerikai dollárt is lehet nyerni a Huawei nemzetközi mobilfotós versenyén

Az akár tízezer USA-dolláros díjazású HUAWEI XMAGE Awards 2024 versenyre 2024. szeptember 15-ig várják a jelentkezéseket, akár hazánkból is. A pályázat célja, hogy ösztönözze a mobiltelefonos fotózást, támogatva a kreativitást és az egyedi nézőpontokat. 

2024. június 12. 16:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

2024. augusztus 14. 10:27

Már több, mint 1,2 milliót lopnak el egy-egy család számlájáról a csalók

2024. augusztus 13. 12:03

Hogyan védhetjük ki a gyakori Booking.com átveréseket?

2024. augusztus 7. 10:33