Platformfüggetlen alkalmazások EU-támogatással

Milkovits Gábor, 2010. szeptember 23. 06:57

Az Európai Unió támogatásával a német Fraunhofer Intézet egy olyan terven dolgozik, amely webes környezetben futó, éppen ezért mindenféle készülékkel kompatibilis alkalmazásokat kínálna, legyen szó mobiltelefonról vagy akár internetkapcsolattal rendelkező tv-ről.

A Webinos elnevezésű projektet az EU nagy erőkkel támogatja, de odaállt mögé a Deutsche Telekom, a Telecom Italia, a Sony Ericsson, a Samsung, az internetes szabványokért felelős World Wide Web Consortium és még vagy 15 másik szervezet is. A munkát vezető Stephan Steglich szerint ma elég sok gondot okoz a szoftverfejlesztőknek az, hogy egyszerre több operációs rendszerhez kell igazítaniuk alkalmazásaikat – csak a mobilszférában ott van például az iOS, az Android, a Symbian és a Windows Mobile is. Ez nemcsak plusz munkát jelent, hanem azt is, hogy mindegyik platformhoz külön-külön fizetni kell a fejlesztői eszközökért. A felhasználók szempontjából pedig szintén negatívum, hogy mondjuk egy a telefonjukon megkedvelt alkalmazást nem tudnak PC-jükön, vagy más készüléken is futtatni. Steglich-ék ötlete ezeket a problémákat kívánja orvosolni, ráadásul elvben a gyártók sem blokkolhatják majd az alkalmazásokat, mivel azok nem az operációs rendszeren, hanem a böngészőben futnak majd.

A Webinos tervvel kapcsolatban azért felvetődnek kérdések is. A legkomolyabb talán az, hogy az a húsznál is több társaság és szervezet vajon mennyire támogatja teljes szívvel a projektet: számos hasonló szabványosítási kísérlet létezik ugyanis, például a világhálóval, a digitális tartalmakkal, vagy éppen a televíziózással kapcsolatban, amelyeket szintén elvben mindenki támogat, mégsem látunk eredményeket. A másik gond az, hogy a különféle szoftverplatformok gazdái szándékosan ellenzik a teljes kompatibilitást, hiszen ebben látják annak zálogát, hogy pénzt kérhessenek az alkalmazások fejlesztőitől. Emellett némi joggal hivatkoznak arra, hogy így mégiscsak legalább valamennyire szavatolva van a biztonság, illetve a szoftverek minősége is.

Kulcsszavak: szabvány EU

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Itt az új Dell Latitude 7320 leválasztható billentyűzetű laptop

A Dell Technologies bemutatta legújabb Latitude 7320 Detachable modelljét. Az új termékkel számos funkció és tervezési innováció is érkezett, amelyeknek célja a kényelmesebb, rugalmasabb és végeredményben hatékonyabb munkavégzés. A leválasztható billentyűzet, a felhasználói élményt javító akkumulátor- és hűtéstechnológia vagy a jelenlét-érzékelő mind a munkaközpontú tervezés eredménye. 

2021. május 3. 16:12

Pozitív technológiai élmények a nagyobb hatékonyságért

A Dell Technologies bemutatta az első Brain on Tech-tanulmányt, amely a technológiai megoldások, a hatékonyság és az érzések közötti kapcsolatot vizsgálja. Tavaly március óta függünk a különböző informatikai eszközöktől, igyekszünk átalakítani a munkamódszereinket és küzdünk az egyén és a társadalom számára egyaránt fontos emberi kapcsolatok hiányával. A tanulmányból kiderül, hogy a vállalatok milyen azonnali intézkedésekkel segíthetik elő a dolgozók hatékonyabb munkavégzését, illetve mérsékelhetik az alkalmazottak kiégését.

2021. május 2. 16:16

10 éven belül eltűnhet a klasszikus ügyfélszolgálati irodák többsége

A vírushelyzet kapcsán szinte nincs olyan területe a világnak, ahol ne merült volna fel a kérdés, hogyan lehetne úgy minimalizálni a személyes érintkezést, hogy az a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel és hátránnyal járjon. A technológia bebizonyította, hogy minden körülmény adott ahhoz, hogy kizárólag azon esetekben találkozzunk személyesen– például üzleti vagy hivatalos ügyekben –, amikor ezt tényleg akarjuk. A NETLOCK úgy látja, hogy ezzel együtt a fogyasztói igények és a technológia hamarosan eltüntethetik az ügyfélszolgálati irodákat is.

2021. április 30. 17:24

Új stílusos, környezetbarát Inspiron termékcsalád

A Dell Technologies bemutatta a legújabb, környezetbarát Inspiron termékeket, amelyeket minimalista, modern külső és természet ihlette színek jellemeznek. Az Inspiron laptopok csomagolótálcái* 100%-ban újrahasznosított papírból, az egyéb csomagolóelemek** pedig akár 90%-ban újrahasznosított anyagokból készültek. A modellek festett alkatrészei száz százalékban alacsony illékonyanyag-tartalmú, organikus összetételű (VOC), vízbázisú festékkel*** készültek.

2021. április 29. 17:09

Magyarországon is kapható a Huawei első asztali monitorja

A Huawei Technologies Magyarországra is elhozza nemrég bemutatott, első asztali monitorját. A Display 23,8” névre keresztelt megjelenítő FullView kijelzője keskeny, mindössze 5,72 mm-es kávát kapott, Full HD felbontású, valamint 1000:1 kontrasztaránnyal rendelkezik, és szemvédő funkcióval is ellátták. A monitor nem csak számítógépekkel, hanem mobiltelefonokkal is könnyedén összekapcsolható. A Display 23,8” április 23-tól elérhető a Huawei kereskedelmi partnereinél bruttó 63.990 Ft-os ajánlott fogyasztói áron.

2021. április 23. 12:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35