Magyar a HoloVizio szemüveg nélküli 3D mozirendszer

Kiss Ádám Zoltán, 2010. december 10. 19:07

A magyar fejlesztésű, az LG HX300G típusú LED projektoraiból álló innovatív 3D megjelenítőt idén ősszel Brüsszelben, az EU kutatás-fejlesztési csúcskiállításán mutatták be először, és az eddigi alkalmazásokon, pl. orvosláson kívül számos területen nyithat új távlatokat a szórakoztatásban és oktatásban, a 3D mozi, a virtuális valóság és a távjelenléti rendszerekben.

A magyar Holografika Kft. fejlesztette ki és szabadalmaztatta az új 3D megjelenítési technológiát, amit 2008-ban már közönség díjjal jutalmaztak az információs és kommunikációs technológiákat bemutató kiállításon (ICT), Lyonban. A Holografika Kft., Balogh Tibor, Gábor Dénes díjas mérnök-holográfus vezetésével immár egy évtizede folytat kutatásokat a mozgó, valódi térbeli 3D megjelenítés megteremtéséért. A fejlesztés eredményeképpen megszületett a világon egyedülálló holografikus 3D monitor, a HoloVízió. A technika csúcsát képező 3D kijelzők legújabb változata ismét nagyszámú, ezúttal 80 darab LG projektor felhasználásával jeleníti meg a szemüveg nélkül, több néző által is látható nagyméretű, vetített 3D-s képeket.

Az LG Electronics projektorának átdolgozásával kiépített HoloVizio 3D kijelzők több típusa készült már eddig a 45 colos kioszk mérettől, a közel 4 méteres képátlójú hologramernyős 3D mozi változatig. A HoloVizio 3D alakzatainak, képeinek megjelenítéséhez az LG HX300G mobil projektorából kialakított egységek vetítik a 3D képet. A könnyű és vékony projektor LED lámpái növelik a színtelítettséget és színmélységet, és a normál izzókhoz képest megnövelt élettartama (30 000 óra) szintén alkalmassá teszi a feladatra.  A LED technológia 114%-os színlefedettséget biztosít így garantálja a szükséges színhű képminőséget, illetve kiküszöböli az elmosódottságot, ezzel élethű megjelenítést eredményez.

Egy 3D kép nagyságrendekkel több információt tartalmaz, mint egy sík kép. A HoloVízio-n megjelenő kép egyszerre tartalmazza szemléletes térbeli összefüggésekkel együtt mindazt az információt, amit eddig 60-80 2D képen jelenítettek meg. A 3D display technológia elsődleges felhasználásai közé tartoznak mindazok a területek, ahol a számítógép által előállított 3D adat már eleve rendelkezésre áll: az orvosi rendszerek mellett ilyen rendszerek például a tervezői (CAD), építészeti, tudományos tervezés és oktatás, molekuláris tervezés, geológiai kutatás, radar- és légirányítás rendszerek, 3D játékok, szimuláció és a virtuális valóság. Az említett professzionális felhasználásokon kívül ez a technológia lehet majd az elkövetkező évtized 3D mozi és TV technológiájának egyik fontos meghatározója is.

Kulcsszavak: mozi film 3D

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Átadták a legjobb magyar természetfotósnak járó Arany Daru szobrot

A Varázslatos Magyarország idén lépett 15. életévébe, melyet egy nagyszabású díjátadóval ünnepelt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Az április 5-én este megtartott eseményen a természetfotós szervezet átadta a 2023-as fotópályázatának nagydíját, és egyúttal megnyitotta idei fotókiállítását.

2024. április 7. 12:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59