Nyitrai Zsolt: az Európai Unió versenyképessége a hatékony spektrumpolitikán is múlik

MTI Sajtóadatbank, 2011. február 14. 08:21

A magyar EU-elnökség mindent megtesz azért, hogy június végére elfogadják az Európai Unió új, egységes és konszenzuson alapuló rádióspektrum-politikai programjavaslatát, amely törekvéseiben párhuzamban áll az Egyesült Államok új, szélessávú stratégiájával - közölte az infokommunikációért felelős államtitkár szombaton. Nyitrai Zsolt rámutatott, az Európai Unió versenyképessége a hatékony spektrumpolitikán is múlik.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államok február 10-én nyilvánosságra hozott új, szélessávú stratégiája célkitűzéseiben megegyezik a magyar soros elnökség által is előmozdítani kívánt európai célokkal.

A dokumentum felidézi, hogy a Barack Obama által bejelentett spektrumstratégia szerint pár éven belül el kell érni az Egyesült Államok teljes területén a mobil szélessáv 98 százalékos lefedettségét annak érdekében, hogy a hatalmas kiterjedésű ország minden szeglete be legyen csatornázva a digitális világba. Ezt a célt az USA elnöki adminisztrációja szerint jelentős mennyiségű rádióspektrum kereskedelmi célú felszabadításával lehet elérni.

Nyitrai Zsolt, az Európai Unió Közlekedési, Távközlési és Energiaügyi Tanácsa távközlési formációjának soros elnöke hangsúlyozta: európai versenyképességünk növeléséhez rugalmasabb és okosabb spektrumpolitikára van szüksége az Európai Unió tagállamainak. Meglátása szerint Európának is meg kell tennie a gyors és hatékony lépéseket saját versenyképességének további javításáért.

Hozzátette: a frekvenciák eredményes felhasználása nemcsak a beruházásokat, hanem az innovációt is erősíti, és kulcsfontosságú a kreatív iparágak versenyképessége szempontjából. Véleménye szerint a mobileszközök rohamos ütemű terjedéséhez mielőbb szükséges biztosítani a megfelelő frekvenciákat, hogy az európai szolgáltatók az újfajta eszközök és szolgáltatások által igényelt adatforgalmat is képesek legyenek kiszolgálni.

Kulcsszavak: EU hírközlés

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

A csoportos beszélgetéseket összegzi a Rakuten Viber új, MI-alapú funkciója

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hívások globális piacvezetője az OpenAI technológiáját felhasználva elindított egy mesterséges intelligenciával vezérelt beszélgetés összegző funkciót. A szolgáltatás a csoportos csevegések olvasatlan üzeneteinél hasznosítható. A több millió felhasználó igényeinek megfelelően kifejlesztett funkció zökkenőmentes és gyors megoldást kínál arra, hogy a csevegésben lévő akár 100 olvasatlan üzenetből a lényeges információkat egy tömör összefoglalóba sűrítse.

2024. április 10. 21:07

Mesterséges intelligenciával beszélgetve tökéletesíthetjük a kiejtésünket

Teljesen megújult a magyar fejlesztésű nyelvtanuló alkalmazás, a Xeropan. Az app már eddig is meghódította a világot, hiszen eddig összesen több mint kétmillióan használták a földkerekség minden táján – az új, 5.0-ás verzió pedig valószínűleg tovább növeli a regisztrálók számát. Új, komoly szakmai háttérrel összeállított, lineárisan felépülő tananyaggal segíti a nyelvtanulást, miközben kiejtésünket fejleszti és mesterséges intelligenciával a beszédkészségünket is gyakoroltatja.

2024. április 8. 13:10

HONOR Magic Moments Awards: Nemzetközi zsűri, hat kategória és 59 díj

A HONOR bejelentette, hogy április 6-án indul a 2024-es HONOR Magic Moments Awards, ami immár negyedik alkalommal népszerűsíti a mobilos fényképezést. Hat kategóriában 59 díjjal várják a jelentkezőket, akik tájképekkel, portrékkal, videókkal, csoportfotókkal és egyéb témákkal nevezhetnek. A cél megragadni az emberi pillanatokat az okostelefonokkal.

2024. április 5. 14:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09