A jövő vezeték nélküli internetes technológiája zavarhatja a GPS-eket

MTI Sajtóadatbank, 2011. április 7. 08:33

Az Egyesült Államokban várhatóan még az idén elinduló új ultragyors vezeték nélküli (Wi-Fi) internet károsan befolyásolhatja a jelenleg használt globális helyzetmeghatározó rendszerek (GPS) működését - állítják iparági szakemberek.

A több évvel ezelőtt felvetődött technológiai vita azután erősödött fel ismét, hogy az amerikai kormány zöld utat adott a hálózat kiépítésével megbízott LightSquared nevű virginiai
vállalatnak. A kormány elképelései szerint ez a nagysebességű Wi-Fi jelenti majd - egyebek mellett - az olcsó és gyors internet-hozzáférést a vidéken élő amerikaiaknak.

A GPS-t tartalmazó berendezések gyártói viszont azért aggódnak, mert a tervezett hálózat frekvenciája túl közel van a jelenleg használt műholdas rendszer frekvenciájához, így az adótornyok közelében akár használhatatlanná is válhatnak az ilyen navigációs eszközök.

A probléma elsősorban a repülőgépeket, mentőket és az olyan járműveket érinti, amelyek irányításához elengedhetetlen a műholdas navigáció, ráadásul az amerikai légi irányítás is a világháborús radartechnológiáról mostanában készül áttérni a GPS alapú irányításra.

A Szövetségi Távközlési hatóság (FCC) és a LightSquare is kitart amellett, hogy az új rendszer semmilyen zavart nem okozhat műholdas navigációban, az viszont már biztos, hogy a rendszer elindulásáig számos tesztet és hatástanulmányt kell készíteni az új Wi-Fi és a GPS-ek kompatibilitásáról.

MTI

Kulcsszavak: Wi-Fi repülőgép GPS

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ismét piacvezető lett a Huawei

A Huawei lett a világ leggyorsabban növekvő viselhető okoseszköz márkája 2024 első negyedévében a Canalys piackutató cég szerint.  A márka folyamatos innovációval erősíti piaci pozícióját, legújabb termékei, többek között a Magyarországon is elérhető HUAWEI WATCH FIT 3 és a HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition okosórák a felhasználók igényeire fókuszálva, sokoldalú funkcionalitással szélesítik a termékek palettáját.

2024. június 24. 16:39

A Continental élesben teszteli szuperszámítógépét

A Continental első alkalommal építette be tesztjárműbe, nagy teljesítményű számítógépét (HPC). Ezzel lehetővé vált számos funkciónak, mint például a vezetésbiztonsági rendszerek, az automatizált parkolás, vagy a holisztikus mozgásvezérlés egy járműalkalmazásban történő elhelyezése. 

2024. június 21. 13:07

Formatervezésiminta-oltalom védi a Széchenyi István Egyetem világrekorder autóját

A győri Széchenyi István Egyetem kiemelt figyelmet fordít szellemi vagyonának védelmére: az intézmény kutatóinak és hallgatóinak munkáit bejegyzett szabadalmak, mintaoltalmak és védjegyek sora óvja. Ezúttal a SZEnergy Team háromszoros világbajnok autójának alakját helyezték formatervezésiminta-oltalom alá, amely jogilag is garantálja, hogy a hallgatói mérnökcsapat nyerő karosszériája a jövőben is utánozhatatlan maradjon.

2024. június 21. 11:36

Kétméteres tévét venne a magyar, ha nem számítana az ár

Kitört a fociláz, a nagy sportesemények környékén pedig jellemzően fellendül a kereslet a televíziók iránt is. De milyen tévét vásárolnának a magyarok, ha nem lennének anyagi korlátaik, és ehhez képest milyen készülékkel rendelkeznek most? Az LG Magyarország friss országosan reprezentatív felmérést*  készített a magyarok tévévásárlási és -használati szokásairól, amelyből az is kiderül, hogy milyen szempontok alapján döntünk a vásárláskor, és mire használjuk a készülékeinket.

2024. június 21. 09:54

Limitált szériás karórával rukkolt elő a Casio

Újra elérhető az egyik legnépszerűbb csúcsmodell, a limitált szériás MRG-B2000B-1A4, a strapabíró és elnyűhetetlen CASIO G-SHOCK karórák egyik legelegánsabb képviselője. „Ez az MR-G típus nemcsak látványában, hanem tudásában is kiemelkedik a mezőnyből” – hangsúlyozta Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere.

2024. június 20. 20:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02