Új e-könyves műfaj: sztoributik

Kerekes Pál, 2011. június 1. 13:29

Sokan kísérleteznek az e-könyves világban, a legújabb a The Atavist,­* New Yorkból. Mint meghatározzák magukat: Original Non-fiction Storytelling cég, azaz eredeti, valós történetek manufaktúrája.

Mit is jelent ez? Azt közlik, hogy írásaik a média új generációját képezik. Olyan szövegeket dobnak piacra, amelyek műfajilag a hírlapi tudósítás és a könyv közé helyezhetők. Elektronikusan publikálunk – vallják –, de személyre szabottan, hisz olyan eszközre küldjük a textet, amilyenre a vásárló kéri. Szisztémánk hasonló a zeneiparból már ismert iTunes modellhez. Ez a forma megengedi számunkra, hogy a világ történéseit kicsit hosszabban és mélyrehatolóbban mutassuk be, mint a megszokott magazin-cikkek. Olcsóbbak leszünk, mint a könyv, és dinamikusak, mint egy hírlap. Nem nyomtatottból újrahasznosított írásokról van szó, még sehol meg nem jelent anyagok kerülnek csak be a sorozatba.

Kijelentik: minden riport, beszámoló tapasztalt újságírótól származik, kutatómunka és professzionális írásfelkészültség abszolút feltétel minden szerzőjük számára. Az írások valóságtartalma ellenőrzött. Maga a teljes mű digitális lehetőségek teljes tárháza: tehát kép, hang, video, prezentáció, mind helyet kapnak, persze függően az e-könyv-olvasó megjelenítési képességeitől.

Sokkal érdekesebb az üzleti konstrukció: a teljes sztori, fullos digitális vértezetben 2,99, az egyszerűsített változat (az eszköz képességeinek figyelembevételével) 1, 99 dollár.

Lássunk néhány példát. Első cím, egy aktualitás. Az ösztönzők, (a Kezdeményezők). Hogyan segített megbuktatni az egyiptomi kormányt egy életét kockáztató kis csapat? Kindle-re és Nook-ra 1,99, iPad-re 2,99 dollár.

A kirajzás előtt. A méheket megfigyelő tudós teóriája a rovarok társadalmáról. Az árak ugyanazok, változatlanul 1,99 és 2,99 között.

Az egyiptomi digitális történetet tényleg más, mint a Híradó, a gyors-újságcikk. Jól megírt sztori, nem lehet letenni. Izgalmas, olyan SMS-eket olvasni, blog-bejegyzéseket, amelyek megváltoztatták a hatalmas országot…

További szöveg és kép: Könyvkonnektor

*(Az idegen szavak szótára szerint: „Atavizmus”: idejétmúlt, időszerűségét vesztett gondolkodásmód.)

Kulcsszavak: e-book

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az LG szerint a jövő autója gyakorlatilag egy kerekeken guruló élettér lesz

Az LG Electronics (LG), a mobilitási piac egyik vezető technológiai szereplője új szoftvercsomagot adott ki, amely úttörő szerepet játszik majd a szoftveresen definiált járművekre (SDV) való átállásban. Az AlphaWare nevű fejlett, felhasználóközpontú megoldás újraértelmezi az autó fogalmát és a felhasználók autózással kapcsolatos élményét. Az innovatív szoftvercsomagot az AutoTech: Detroit eseményen mutatta be a cég.

2024. június 14. 14:31

Újragondolt belső tér a jövő önvezető autóiban

Filmnézés, játék vagy épp munka: az automatizált járművek jövőbeni használóinak egyértelmű elképzelései vannak arról, hogyan töltenék el az úticéljuk eléréséig rendelkezésre álló időt. Ezek az igények a belső tér teljes körű újratervezését, valamint olyan komfortos utazási élményt jelentenek, ami új kihívások elé állítja a gyártókat és a beszállítókat. Mindez egy, a Bosch által vezetett németországi kutatásból derül ki. 

2024. június 14. 12:56

A Thermaltake új versenyszimulátor-pilótafülkét és monitorállványt mutat be

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bemutatta a GR500 versenyszimulátor-pilótafülkét és a Triple Racing monitorállványt, melyek már megvásárolhatóak. A hagyományos PC gaming setupokon túlmutatva a versenyszimulátorok újradefiniálják a gaming környezetet, így könnyen úgy érezheted, mintha egy igazi versenyautót vezetnél egy igazi versenypályán, miközben egy zárt, szórakozásra alkalmas helyen vagy. Hozd létre szimulátoraidat a Thermaltake verseny-ökoszisztémával vagy menj még messzebbre, és párosítsd őket egy VR-headsettel, mint a Meta Quest 3, teljesen elmerülve a gyors és ádáz versenyzés izgalmában!

2024. június 13. 13:45

Szurkolj otthon a Samsung AI-támogatott 8K tévéivel!

Idén nyáron látványos események dobogtatják meg világszerte a sportrajongók szívét. A szurkolószezon kiváló alkalom lehet az otthoni audiovizuális készülékek, vagy akár házimozi rendszer frissítésére. A Samsung legújabb tévé- és hangprojektor termékcsaládjainak AI-alapú funkciói fokozzák a 8K nézői élményt, emelve a „focinyár” színvonalát, ahhoz hasonló érzést nyújtva, mintha a felhasználó a stadionban ülne.

2024. június 11. 12:26

Két versenyautóhoz szállít motort és hibrid hajtást is fejleszt a Széchenyi-egyetem hallgatói csapata

Mérföldkőhöz érkezett idén a SZEngine Team: egyrészt két Formula Student-versenycsapat autójában is győri szív „dobog” majd, másrészt most először nyit a gárda a hibrid hajtások irányába, olyannyira, hogy ősszel már tesztelik is az innovatív technológiát. A Széchenyi-egyetem motorfejlesztő hallgatói csapata a versenyek előtti szokásos rollout eseményén leplezte le elkészült fejlesztéseit.

2024. június 8. 15:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30