Gyakorlati e-közigazgatás oktatás a Corvinuson

Multi Workplace Computing laboratórium

forrás Prim Online, 2011. július 20. 11:59

Létrejött az e-közigazgatás oktatását támogató első Fujitsu Multi Workplace Computing (MWP) laboratórium a Corvinus Egyetemen. A közigazgatási képzést új távlatokba helyező megoldás eszközeit a Fujitsu Technology Solutions Kft. adományozta és telepítette. Az elektronikus közigazgatás eddig csak elméletben oktatott ismereteit a következő tanévtől a hallgatók a gyakorlatban sajátíthatják el.

Dr. Imre Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Karának dékánja elmondta: „hallgató és tanár közötti interaktív és kollaboratív munkakörnyezet eddig nem volt ezen a téren elérhető. A most felszerelt tanterem multifunkcionális, így az MWP-vel találkozhatnak hallgatóink más gyakorlatorientált foglalkozások keretén belül is. Az e-rendszerek a közigazgatásban c. tantárgyat egyetemünkön évente közel 300 hallgató veszi fel”.

Dr. Budai Balázs oktatási dékánhelyettes hozzátette, hogy a Fujitsu szakembereinek együttműködésével elkészült az e-rendszerek a közigazgatásban c. tantárgy egyetemi jegyzete, amely szeptembertől tananyag.  A Fujitsu közreműködik az előadások megalkotásában és megtartásában is. A jegyzet több fejezetét, például az elméleti és történeti bevezetőt, valamint a cloud computing közigazgatási alkalmazásainak lehetőségeit összefoglaló tanulmányt a Fujitsu munkatársai írták. A tananyag tárgyalja egyebek között az információ hitelességének és a kormányzati hivatali elektronikus ügyintézés kérdéseit és esettanulmányokon keresztül mutatja be az okmányirodai rendszert, a közjegyzői Digitális Levéltárat, valamint a szegedi e-kormányzat projektet. A jegyzet a polisz integrált önkormányzati rendszer és a RITEK ZRt. szakigazgatási alkalmazásának bemutatásával zárul. Később a tárgy tematikájának bővítése és akár egy virtuális okmányiroda kialakítása is szerepelhet az együttműködésben.

A labor 15 munkaállomással került kiépítésre, így 30 hallgatóból álló csoportokkal indulhat meg a gyakorlatorientált képzés, kísérleti jelleggel. Továbbra is lesz kizárólag elméleti képzés a levelező hallgatóknak.

Novotny Dénes a Fujitsu Technology Solutions Kft. munkahelyi rendszerekért felelős ügyfélmenedzsere a több munkahelyes számítástechnikai megoldást ismertetve elmondta, hogy az egy PC-alapú 64 bites szerver-kliens infrastruktúrára épül. A központi gép operációs rendszere Microsoft Multipoint Server 2011. Ezen belül akár 30 felhasználó osztozhat egyetlen gép tárkapacitásán, optikai meghajtóján és operációs rendszerén. A gazdagép megfelelő beállítása és skálázása esetén a felhasználók hasonló környezetben dolgozhatnak, mint normál PC használata esetén Windows 7-hez nagyon hasonló felhasználói felületen. Mindez lehetővé teszi, hogy az egy felhasználóra jutó beszerzési költség jóval alacsonyabb legyen egy átlagos PC költségénél. A felügyelet és üzemeltetés terén még ennél is nagyobb megtakarítás érhető el.

A gazdagép a folyamatos működést (24/7) biztosító központi nagyteljesítményű munkaállomás, amit Intel Xeon processzor, 12GB RAM hajt meg. A szerverben helyet kapott egy Nvidia Quadro videókártya, két darab 10k fordulatú merevlemez, amely tükrözi a rendszer file-okat, valamint két darab 2TB tárkapacitású merevlemez az adatok számára tükrözve. Egy LAN- és négy USB-porttal rendelkezik (az adatbeviteli eszközök, pl. a billentyűzet és az egér, vagy külső tárolóegység csatlakoztatásához).

A gazdagéphez csatlakoznak a kliens gépek, amelyekkel a hallgatók dolgoznak majd. A Corvinus MWP laborba ebből kétfélét is telepített a Fujitsu: 20”-os LED monitorba épített FUTRO DC20-1-eseket és az ékszerdoboz nagyságú FUTRO C400-as típusjelű vékonyklienseket 23”-os LED kijelzőkkel. A konfigurációt minden elemében újrahasznosítható anyagokból gyártott ECO egér és billentyűzet egészíti ki. A rendszer hálózati kapcsolatait Gigabit switch és LAN kábelek biztosítják.

A Fujitsu előtelepített és előkonfigurált gazdagép-kliens infrastruktúrára épülő több munkahelyes számítástechnikai megoldása fokozza a produktivitást és gazdaságosan, hatékonyan használható az oktatás mellett a kis-/középvállalati környezetben is.

Kalotay Balázs, a Fujitsu Technology Solutions Kft. menedzselt szolgáltatások üzletágának vezetője hangsúlyozta, hogy a kft. arra törekszik, hogy a jövő köztisztviselői megismerjék a legmodernebb szoftver és hardver technológiákat egyúttal pedig gyakorlatot szerezzenek azok alkalmazásában is. „Szeretnénk a tananyag alkotóit kivétel nélkül bevonni az alkalmazások futtatásába, így jelen keretek között lehetőség nyílna két önkormányzati megoldás bemutatásába (TITÁN, POLISZ), valamint az elektronikus aláíráshoz kapcsolódó technológiák elsajátításába az alkalmazások (mysigno, infoprove és infoarchiv) futtatásába”. A továbbiakban a kft. további alkalmazásokat is szeretne bevonni a tananyagba és abban bízik, hogy a kormányzati informatika főbb szereplői, mint a KEK KH és a Kopint Datorg is csatlakozik majd ehhez az együttműködéshez.
 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jöhet a személyre szabott reklámoktól mentes ingyenes Facebook és Instagram?

Nagy várakozás előzte meg az uniós adatvédelmi testület (EDPB) állásfoglalását az egyelőre leginkább a Meta által használt „consent or pay” (hozzájárulás vagy fizetés) üzleti modell adatvédelmi vonatkozásaival kapcsolatban. Várhatóan mi lesz a hatása a véleménynek a közösségi médiumok és platformok működésére, mit jelenthet mindez a piaci szereplők és a felhasználók számára? A fenti kérdéseket Bartal Ivánnal, az Oppenheim Ügyvédi Iroda adatvédelmi jogi praxisának vezetőjével jártuk körbe.

2024. április 24. 21:07

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Bridgestone abroncsokon gurul a Maserati első teljesen elektromos SUV-ja

A prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások terén világszinten vezető Bridgestone-t választotta a Maserati, hogy egyedi 20"-os gumiabroncsokat fejlesszen első teljesen elektromos SUV-ja, a Maserati Grecale Folgore számára.

2024. április 24. 18:12

SFFA 2024 – bejelentették az International Filmmakers 30 shortlistesét

A Creo örömmel jelenti be a Sony Future Filmmaker Awards 2024 shortlisteseit. A hat kategóriában 30 filmkészítőből álló shortlisten szereplő alkotók egyedülálló élményben részesülnek, és egy héten át különleges eseményeken vehetnek részt a Sony Pictures Studios Los Angeles-i telephelyén, beleértve egy workshopot, amely páratlan hozzáférést biztosít az iparág kulisszái mögé. A 2024. május 30-i díjátadó ünnepségen pedig kihirdetik a hat kategória győztesét, akiket szakértő zsűritagok választanak ki.

2024. április 24. 16:39

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50