Vállalatokat, országokat zsarolhatnak a kiberbűnözők

MTI Sajtóadatbank, 2011. szeptember 8. 09:07

A világszerte erősödő kiberbűnözés és a vállalatokat, országokat is zsarolni képes kiberbűnőzők veszélyére hívta fel a figyelmet a szeptember 27-én és 28-án hetedik alkalommal a fővárosban megrendezendő Informatikai Biztonság Napja (ITBN) alkalmából tartott sajtótájékoztatóján Keleti Arthur főszervező szerdán Budapesten.

Elmondta: az internetes támadások egyre szervezettebbek, a "hackerhadseregek" elsősorban a kritikus infrastruktúrákról gyűjtenek információkat, illetve ezeket támadják meg, mert ezzel zsarolni lehet egy vállalatot, országot, és meg lehet bénítani működését. A világszintű kiberbűnözés országokra is kiterjed, Észak-Korea például 3 ezer fővel felállított egy hackerhadsereget, s a kínaiak is megfigyeltek, megfigyelnek kormányzati rendszereket éveken keresztül - fűzte hozzá.
    Úgy vélte, Magyarország kiberterét ugyanúgy meg kell védeni, mint más országokét, mivel a közösségekbe tömörült hacktivisták ellen egyre nehezebb védekezni.
    A védelmet szolgálja az ITBN-en is megjelenő, nemrégiben létrejött KIBEV - Önkéntes Kibervédelmi Összefogás, amely toborzó központtal és információs pulttal lesz ott szeptember végi rendezvényen, amire mintegy 2.000 résztvevőt várnak.

    A sajtótájékoztatón Jakab Péter, az MKB Bank bankbiztonsági ügyvezető igazgatója elmondta, semmi okunk nincs azt gondolni, hogy Magyarország érintetlen maradhat a támadásoktól. A fenyegetés valós és reális kockázatokat hordoz magában még akkor is, ha Magyarország nem tartozik a kifejezetten fenyegetett országok közé.
    Hozzátette, a pénzügyi szolgáltatás nagymértéken támaszkodik az informatikára, ezért a kritikus rendszerek globális vagy lokális megbénítása nagyon komoly gazdasági károkkal is jár. Ezért is fontos, hogy ezzel témával a civil szférával összefogva foglalkozzanak a vállalkozások.

    Ács György, a Cisco regionális biztonsági szakértője arról számolt be, hogy a mobileszközök terjedésével egyre nagyobbak a biztonsági kockázatok is. Egy felmérés során kiderült, hogy az ilyen eszközök használóinak 58 százaléka már odaadta illetéktelen személynek a telefonját vagy számítógépét, 26 százalékuk pedig elhagyta-elvesztette.
    Kifejtette, a mobilbiztonság növelése azért is fontos, mert 2013-ra 1 milliárd okostelefon, illetve okos-eszköz lesz forgalomban, s az alkalmazottak egyre inkább használni fogják a saját gépeiket vállalati környezetben is.

    Az ITBN két napján mintegy 50 előadás hangzik el a biztonságról, s 40 kiállító mutatkozik be.
    Előadást tart például Galántai Zoltán jövőkutató, Kovács Tücsi Mihály író és Kurucz Péter piackutató. Az ITBN vendége lesz Csányi Vilmos etológus is, aki a biztonság legnehezebben kezelhető eleméről, az emberről fog előadásában beszélni.
    A magyar informatikai, infokommunikációs szakma képviselői hét évvel ezelőtt fogtak össze azért, hogy egy független, minden piaci szereplő és felhasználó érdekét képviselő fórumot teremtsenek. A konferencián a szektort meghatározó jogi, gazdasági és a területet befolyásoló szakmai és felügyeleti szervezetek mutatkoznak be, illetve fejtik ki véleményüket képviselőik révén.
 

Kulcsszavak: konferencia hacker security

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hat hónappal meghosszabbítja készülékeinek garanciaidejét a Huawei

Ismét jelentős kedvezményeket és szervizakciót hirdet a Huawei. Július 26-tól kezdődő Huawei Szerviz Fesztivál keretében a felhasználók ingyenesen kiterjeszthetik mobilkészülékeik jótállását 6 hónappal – amennyiben készülékük még garanciaidőn belül van –, illetve egy alkalommal bruttó 8000 forint kedvezményt kaphatnak a javítás díjából a My HUAWEI alkalmazás használatával. A vállalat kedvezményesen, egységes áron cseréli az akkumulátorokat az összes kijelölt modellre, illetve a felhasználók akár 55%-os alkatrész kedvezményt is kaphatnak.

2021. július 24. 10:22

A tokiói olimpia minden pillanata látható az Eurosporton

Az Eurosport minden eddiginél több programmal hozza közelebb a Tokiói Olimpiai Játékokat a nézőkhöz. Az Eurosport 1 és az Eurosport 2 csatornái mellett exkluzív, dedikált olimpiai pop-up csatornák, valamint az Eurosport 4K is elérhető lesz a magyar nézők számára, hogy minden kihagyhatatlan pillanatot átélhessenek a 2020-as Tokiói Olimpiai Játékokról.

2021. július 23. 19:50

2021. június legveszélyesebb kártékony programjai

Check Point Software Technologies Ltd., kutatórészlege, a Check Point Research kiadta legújabb, 2021 júniusára vonatkozó Global Threat Index elemzését. A kutatók jelentése szerint a Trickbot tartja magát a legelterjedtebb kártékony programok listájának élén, ahova május hónapban került fel.

2021. július 23. 17:04

450 millió forintos befektetési kört zárt a Blue Colibri

A vállalati belső kommunikációval, a munkavállalók oktatásának és adminisztrációjának digitalizációjával foglalkozó Blue Colbri nevű hazai startup 450 millió forintot vont be. Korábbi befektető, az OXO Technologies Holding Nyrt. mellett ezúttal a Bonitás Kockázati Tőkealap II. csatlakozott a második körhöz. Az innovatív HR-tech csapat a forrást a termék további fejlesztésére, hazai és nemzetközi terjeszkedésre, elsősorban Kelet-Közép-Európában és a DACH régióban történő értékesítés dinamikus felfuttatására fordítja.

2021. július 23. 15:33

Rádiós döntések a Médiatanács ülésén

A cseh társhatóság a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának jelzése alapján figyelmeztette az AMC szolgáltatóját egy helytelen korhatár-besorolás ügyében. A testület szabálytalan támogatás és termékmegjelenítés miatt is figyelmeztetett egy szolgáltatót, és rádiós frekvenciákkal kapcsolatban hozott döntéseket.

2021. július 23. 13:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53