Ezüstérmes a magyar hackercsapat a cyberolimpián

forrás Prim Online, 2011. szeptember 23. 14:18

Második helyezést ért el a magyar etikus hackerből álló csapat az EC-Council által szervezett CyberLympics világverseny európai döntőjén szombaton a Hacktivity-n (Kelet-Közép-Európa legnagyobb hackerkonferenciáján)! A világ első, az ENSZ cyber biztonsági szervezete (IMPACT) által támogatott nemzetközi  etikus hack bajnoksága kétfordulós, most régiós döntők zajlanak világszerte, s mindenhonnan az első két csapat jut tovább Amerikába a 2012-ben megrendezésre kerülő világdöntőre!

Az idén először megrendezett versenyt azzal a céllal hívta életre az EC-Council, hogy világszerte növelje az információbiztonsági tudatosságot, és segítse az etikus hacker-ek elfogadottságát.. A szervezők azt sem titkolták, hogy nem utolsó szempont az sem, hogy a kihívások során új tehetségek felfedezésére és új módszerek kidolgozására is alkalom nyílik.

A verseny felépítése egyszerű koncepcióra épül: hét órán át folyamatosan csapatok versenyeznek egymás ellen, mindenkinek vannak gépei, amelyeket meg kell védeni a külső támadásoktól, emellett mások által védett gépeket folyamatosan támadni kell. Kiegészítő feladatként adott 4-5 lakat is, s ezeket kulcs nélkül kell kinyitni (lockpicking). Pontot három dologgal lehet szerezni: szerverek feltörésével, a védett szerverek rendelkezésre állásának biztosításával és a lakatok kinyitásával.

A legnagyobb kihívás a csapaton belüli együttműködés megvalósítása, hiszen heterogén környezetről beszélünk (Windows Active Directory, Exchange, Linux szerverek, MySQL, PostgreSQL szerverek), és a szerverek száma is meghaladja a csapattagok számát. Mindezt úgy kell megvalósítani, hogy közben mások gépeit is fel kell tudni törni. Nem elég csupán a védelmi mechanizmusok ismerete, mert támadás nélkül nincs győzelem, ugyanakkor nem elég csak támadni sem, mert közben a védendő szervereken rengeteg pontot lehet veszíteni. A versenyt nehezíti, hogy a rendezők egy véletlen időpontban „business interruption”-ként a már hardening-elt gépeket visszaállíthatják sebezhető állapotra mindenféle tájékoztatás nélkül.

A küzdelmet a holland Deloitte csapata nyerte. A második helyen végzett hat fős magyar csapatból öten a kancellar.hu információbiztonsági szakemberei, a hatodik fő pedig egy lockpicking szakértő volt.

A kancellar.hu csapata a verseny során folyamatosan az élen volt, nagyon szoros versenyben tudta megszerezni a második helyet az Európai regionális döntőben, s ezzel kvalifikálta magát a Globális döntőbe, amely az USA-ban kerül megrendezésre 2012-ben, a regionális első és második helyezettek részvételével.

Kulcsszavak: verseny hacker

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megfizethető 4K monitorok IPS panelekkel a fokozott termelékenységhez és szórakozáshoz

A kijelzőspecialista AOC izgalommal mutatja be két új, otthoni és irodai felhasználóknak szánt ultra-nagy felbontású (UHD) monitorát: a 27 hüvelykes (68,6 cm) AOC U27B3A és U27B3AF modelleket. Ezek a monitorok kivételes tisztaságot és élénk színeket kínálnak, így tökéletesen alkalmasak a napi feladatok széles skálájához, a táblázatkezeléstől és a webböngészéstől kezdve az egyszerűbb képszerkesztésig és bármilyen médiafelhasználásig. 

 

2024. június 16. 10:38

Az AS5402T elnyerte a PCMAG „Editor’s Choice” díját

Az ASUSTOR AS5402T modelljét a PCMAG ismét „Editor’s Choice” kitüntetéssel díjazta. Az ASUSTOR idén számos nagyra értékelt zászlóshajó NAS-modellt dobott piacra, beleértve – de nem kizárólagosan – az AS5402T is. 

2024. június 15. 13:24

Az LG szerint a jövő autója gyakorlatilag egy kerekeken guruló élettér lesz

Az LG Electronics (LG), a mobilitási piac egyik vezető technológiai szereplője új szoftvercsomagot adott ki, amely úttörő szerepet játszik majd a szoftveresen definiált járművekre (SDV) való átállásban. Az AlphaWare nevű fejlett, felhasználóközpontú megoldás újraértelmezi az autó fogalmát és a felhasználók autózással kapcsolatos élményét. Az innovatív szoftvercsomagot az AutoTech: Detroit eseményen mutatta be a cég.

2024. június 14. 14:31

A Philips Monitors bemutatja a legújabb QD OLED Evnia gaming monitort

Kiváló képminőséget és kiemelkedő játékélményt biztosít a nagyteljesítményű vizuális specifikációkkal büszkélkedő Philips Evnia 34M2C6500, amely 2024 június közepétől megvásárolható.

2024. június 13. 18:33

Új router kisebb vállalkozások, távmunkában dolgozók és MSP-k támogatására

A Zyxel Networks, a biztonságos, AI-alapú felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szállítója bejelentette az USG LITE 60AX – egy AX6000 WiFi 6 biztonsági router bevezetését. Az all-in-one routert kifejezetten kis- és középvállalkozások (SMB-k), távmunkában dolgozók és menedzselt szolgáltatók (MSP-k) számára tervezte a gyártó. 

2024. június 13. 15:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30