Corvinus: E-közigazgatás oktatás már a gyakorlatban is

forrás Prim Online, 2011. szeptember 27. 16:13

 Felavatták az e-közigazgatás oktatását támogató első magyarországi Multi Workplace Computing (MWC) laboratóriumot a budapesti Corvinus Egyetemen. Az eseményen Dr. Kis Norbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzeti Közszolgálati Egyetem létesítéséért felelős miniszteri biztosa, a Nemzeti Közigazgatási Intézet főigazgatója és Dr. Imre Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Karának dékánja hangsúlyozták, hogy a megoldás új távlatokba helyezi a magyar közigazgatási képzést. Az elektronikus közigazgatás eddig csak elméletben oktatott ismereteit mától a hallgatók a gyakorlatban sajátíthatják el.

Az MWC laboratórium eszközeit a Fujitsu Technology Solutions Kft. adományozta és telepítette. A cég szakembereinek közreműködésével készült el az „e-rendszerek a közigazgatásban” című jegyzet, amely hivatalos egyetemi tananyaggá vált. A Fujitsu közreműködött az előadások megalkotásában és aktívan részt vesz azok megtartásában is. A tananyag egyebek között tárgyalja az információ hitelességének és a kormányzati hivatali elektronikus ügyintézésnek a kérdéseit, esettanulmányokon keresztül mutatja be az okmányirodai rendszert, a közjegyzői Digitális Levéltárat, valamint a szegedi e-kormányzat projektet, bemutatja a Polisz integrált önkormányzati rendszert és a RITEK ZRt. szakigazgatási alkalmazásait.

A közös munka elmélyítésére Poros Gábor, a Kft. ügyvezető igazgatója és Dr. Imre Miklós dékán az avatási ünnepség alkalmából megállapodtak egy tudományos műhely megalapításáról, amely az e-közigazgatást továbbfejlesztő technológiák és módszertanok kidolgozására és kipróbálására fog összpontosítani. Elhangzott, hogy az együttműködés következő eredménye egy az egyetemen kialakításra kerülő virtuális okmányiroda közeli jövőben való felállítása lesz. Dr. Imre Miklós dékán reményét fejezte ki, hogy a KEK KH és a Corvinus egyetem közötti már korábban létrejött együttműködés is új lendületet kaphat a virtuális okmányiroda kialakításával.

A Fujitsu a tervek szerint tovább bővíti az MWC labor eszközrendszerét és rendelkezésre bocsátja a világ élenjáró IT-gyártójának és IT-szolgáltatójának az e-közigazgatás területén létrejött tudásbázisát. Az egyetem és a cég szakemberei egyebek között közös informatikai és folyamatfejlesztéssel járulnak hozzá a legújabb alkalmazásoknak, a magyar közigazgatás informatikai kontextusába helyezésével és megvizsgálják a védett privátfelhő alapú informatikai szolgáltatások közigazgatási alkalmazásainak lehetőségeit.

A Fujitsu előtelepített és előkonfigurált gazdagép-vékonykliens infrastruktúrára épülő több munkahelyes számítástechnikai megoldása rendkívül takarékos üzemeltetést és rendszerfelügyeletet tesz lehetővé, miközben az egy főre jutó beszerzési költség is jóval alacsonyabb egy átlagos PC költségénél. Az MWC több munkahelyes számítástechnikai megoldás egy PC-alapú 64 bites szerver-kliens infrastruktúrára épül. Egyetlen gép tárkapacitásán, optikai meghajtóján és operációs rendszerén akár 30 felhasználó osztozhat. A gazdagép egy folyamatos működést biztosító központi nagyteljesítményű munkaállomás. Ehhez csatlakoznak a vékonykliens gépek, amelyekkel a hallgatók dolgoznak majd. A Corvinusnál telepített konfigurációt a Fujitsu minden elemében újrahasznosítható anyagokból gyártott ECO egérrel és billentyűzettel egészíti ki.
 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 ok, amiért a KKV-knak szükségük van a mesterséges intelligenciára a hálózatmenedzsmentben

A mesterséges intelligencia ma már mindenhol jelen van. Ami a hálózatépítést illeti, az irányítás és a kiberbiztonság terén olyan jelentős változások tapasztalhatók, amelyek egyszerűsíthetik a működést és csökkenthetik a kis- és középvállalkozások költségeit. 

2024. május 26. 15:37

Megérkezett az első tömeggyártásra szánt humanoid robot a Unitree-től

A Unitree Robotics bemutatta G1 modelljét, amely a vállalat második általános célú humanoid robotja. A bejelentés azonnal szenzációt keltett, mivel a robot könnyedén megbirkózik az olyan feladatokkal is, mint egy szódásüveg kinyitása, a diótörés, a nehéz tárgyak szállítása, vagy a hegesztés, ráadásul tömeggyártásra alkalmas, piacérett formában van.

2024. május 26. 13:50

Sztorik a zsebben: gyermeknapon debütál az NMHH új kiadványa

A gyermekek biztonsága kerül fókuszba május 25-én és 26-án a Városligeti Gyermeknapon. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által szervezett rendezvényen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is ott lesz. A korábbi évekhez hasonlóan várhatóan idén is a Biztonságos Internet Sátor lesz az egyik legnépszerűbb helyszín, ahol ezúttal kicsik és nagyok a „Sztorik a zsebben – Történetek a közösségi médiából” című kiadványt is kézbe vehetik.

2024. május 26. 12:04

5 dolog, amit már most könnyen digitalizálhatnánk a munkában

Már régen elmúltak azok az idők, amikor minden szerződést és számlát papír alapon, postai úton kellett eljuttatni a célszemélyhez, és egy ideje már a céges irattárakat is szerverekre cseréltük. A mai napig vannak viszont olyan feladatok, amelyeket manuálisan vagy személyesen végzünk – ahelyett, hogy már elérhető technológiai megoldásokra bíznánk magunkat. Íme öt olyan tevékenység, amit már a jelenleg elérhető eszközökkel is könnyen digitalizálhatnánk a mindennapokban.

2024. május 26. 10:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17