Betegbiztosítási adatokat tettek közzé a neten - tiltakozásul

MTI Sajtóadatbank, 2011. szeptember 29. 13:29

Közzétették egy betegbiztosítási pénztár ügyfeleinek adatait egy internetes jogvédő hálózat osztrák tagjai szerdára virradóra, így tiltakozva a távközlési adatok tárolásának és az adatkezelésnek a biztonsági hiányosságai ellen.

Az Anonymous nevű hálózat osztrák sejtje, az AnonAustria a tiroli tartományi betegkassza 660 ezer biztosítottjának adataihoz jutott hozzá.
Az AnonAustria azt állítja, hogy nem törték fel az egészségpénztár adatbázisát, hanem egyszerűen "belebotlottak" a világhálón az adatokba. A pénztár ugyancsak kizárta, hogy kettős internetes tűzfalukat meghackelték volna, állításuk szerint a kórházaknak és mentőszolgálatoknak továbbított adatokról van szó. Az intézet bűncselekménynek tartja az AnonAustria akcióját, és feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.
A személyazonosságukat mindig körültekintően titkoló aktivisták az akcióval rá akarnak mutatni, hogy az adatok kezelése és tárolása nem elég biztonságos Ausztriában. Fel akarják emelni a szavukat az ellen az osztrák törvény ellen is, amely egy uniós irányelv alapján előírja, hogy a távközlési szolgáltatók hat hónapon át tárolják és a nyomozó hatóságok számára hozzáférhetővé tegyék ügyfeleik telefonhívásokkal és internethasználattal kapcsolatos adatait. Az adatok közé tartoznak a név és cím mellett a telefonszámok, az elektronikus postacímek, de a készülékek azonosító adatai is.
A hatóságok hozzáférésének korlátokat is szab a törvény a nyomozás tárgyának és az adatok jellegének a függvényében. A törvény jövőre lép életbe, az alapjául szolgáló uniós jogszabályt azonban várhatóan módosítják, mert több uniós tagállam bíróságai jogsértőnek találták.

A névtelen aktivisták néhány nappal korábban azzal hívták fel magukra a figyelmet az alpesi országban, hogy 25 ezer rendőr személyes adatait tették hozzáférhetővé az interneten. Korábban osztrák pártok honlapjait törték fel.
Az Anonymous akciói a szólásszabadsághoz, az internet szabadságához és az adatvédelemhez kapcsolódnak. A hálózat tagjai következetesen titkolják kilétüket. Jelképükként a Guy Fawkes-t, egy XVII. századi angol összeesküvés vezetőjét ábrázoló álarcot használják. A maszk a "V mint vérbosszú" (V for Vendetta) című 2005-ös akciófilmből vált szélesebb körben ismertté.
 

Kulcsszavak: adatvédelem security jog

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

„Mit lájkol a gyerek?” – A szülőket segíti az NMHH új kiadványa

A közösségi médiafelületek használata ma már a fiatalok mindennapjainak részévé vált, ezért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiemelt figyelmet fordít az ezen felületek kínálta lehetőségekre és kockázatokra. 

2024. július 26. 16:32

Magasabb ponthatárok mellett több mint 4400 elsőéves jutott be a Széchenyi-egyetem minőségi képzéseire

Összesen 4409 elsőéves kezdheti meg tanulmányait a győri Széchenyi István Egyetemen szeptemberben. A ponthatárok a szakok jelentős részén emelkedtek a tavalyihoz képest, van olyan, amelyre 487 ponttal lehetett csak bejutni. Mindez azt mutatja, hogy felkészült hallgatók érkeznek az intézmény magas színvonalú képzéseire.

2024. július 26. 12:18

A HONOR 200 Pro és a mesteri fotózás: fejlődés a Studio Harcourt hagyatékával

Rengeteg ikonikus személyiség mögött ott rejlik egy olyan portré, amely nemcsak a személy lényegét ragadja meg, hanem az örökségét is megörökíti. A hírességektől a politikusokig a portrék alakították a történeteket és magáról az emberiségről alkotott képünket. 

2024. július 26. 10:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kék halál képernyőn túl: miért ne hagyjuk figyelmen kívül a szoftverfrissítéseket?

2024. július 26. 13:59

Idén a fenntartható cégek tulajdonosait is díjazza az EY

2024. július 24. 13:59

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55