3D-s rádióadáson dolgozik a BBC

MTI Sajtóadatbank, 2012. június 17. 07:33

A BBC brit közszolgálati adó kutatói olyan hangzást dolgoznak ki, amely becsapja a hallgatók fülét: a rádiózók valóban úgy érezhetik, hogy a sugárzott események helyszínén vannak - például ott ülnek egy koncerten -, ugyanis minden irányból, még felülről és alulról is észlelik a hangzást - írja a Daily Telegraph brit napilap online kiadása.

Az új technológia ráadásul úgy közvetíti a térhatású hangzást, hogy a rádiózóknak nincs szüksége speciális felszerelésre a meglévő hangszórókon, illetve fejhallgatón át hallhatják. "Olyan új élményt akarunk nyújtani a hallgatóságnak, amely sokkal teljesebben adja át a tartalmat, és abba jobban bevonja a hallgatókat" - fogalmazott Frank Melchior, a BBC technikai fejlesztőcsoportjának vezető audioszakembere.

Kísérletképpen az Elbow rockegyüttes egy koncertjét, és az Óz, a nagy varázsló című rádiójátékot vették fel térhatású hangzással. A kutatók a 3D-hang megteremtésekor pszichoakusztikus trükköket vetettek be, amelyek elhitetik a hallgatókkal, hogy a hang fölülről vagy alulról érkezik. Az Óz esetében a tornádós jelenetet úgy oldották meg, hogy érzékelhető a vihar által felkapott tehenek bőgése a levegőben, és a hallgatónak olyan érzése van, mintha körülötte süvítene a szél.

Okos hifi is kellhet a jövőben

"A 3D-ben minden irányból érkezik a hang, így a felvétel nagy teret enged a kreativitásnak" - mondta Anthony Churnside, a fejlesztési részleg munkatársa a Daily Telegraphnak. Egy koncertfelvétel esetén a hangok nagy része szemből érkezik, ám a térérzetet és a bevonódást a hátsó falról visszaverődő hangok kelti.

A BBC szakértői az ambiszonikus eljárással is kísérleteznek, amely abból áll, hogy a terem különböző pontjain elhelyezett mikrofonokkal rögzítik a felvételt. A jeleket egy időben sugározzák, a dekódolást pedig a vevő hifije végzi el úgy, hogy a megfelelő sávok a megfelelő időben jussanak el a hangsugárzókért. Churnside szerint a végső megoldás a különböző eljárások hibridje lesz. A kísérletektől azt várja a BBC, hogy a 3D-s képet kiegészítő hangsugárzási formát találjon ki.

Kulcsszavak: BBC rádió 3D

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09