A legnagyobb orosz internetes keresőoldal is tiltakozik az információs törvény módosítása ellen

MTI Sajtóadatbank, 2012. július 11. 11:50

A legnépszerűbb orosz internetes keresőoldal, a Yandex is tiltakozott az információs törvény tervezett módosítása ellen, ahogy előző nap az orosz Wikipedia.

    Az oroszországi internetpiac 60 százalékát lefedő, hatalmas adatbázissal rendelkező Yandex főoldalán pirossal át van húzva az oldal jelmondatából - "Minden megtalálható" - a "minden" szó.
    Ha valaki rákattint, megjelenik a magyarázat: a 89417-6-os számú, "a gyermekek egészségét és fejlődését károsító információtól való védelemről" szóló törvény módosítását, valamint a "jogsértő információhoz jutás korlátozásáról" szóló törvénytervezetet szerdán második olvasásban tárgyalja az orosz parlament alsóháza.
    A Yandex szerint az orosz információs törvényt nem lehet olyan sietősen elfogadni, mint ahogy ez most történik a törvényhozásban, mert a módosítás fontos kérdéseket érint .
    "A polgári társadalom számára nyilvánvaló a gyermekpornográfia és általában a törvénytelen tartalmak elleni harc, csakúgy, mint az alkotmányos alapelvek: a szólásszabadság és a szabad információhoz jutás támogatása" - fejtette ki a Yandex főszerkesztője.
    Jelena Kolmanovszkaja azonban hozzátette: egyensúlyt kell teremteni a társadalmi érdekek között, és figyelembe kell venni az internet technológiai sajátosságait. Azt javasolta, hogy halasszák el a törvénytervezet módosításának tárgyalását, és bocsássák nyilvános vitára az internet-üzletág és a műszaki szakemberek részvételével.
    A Yandex áprilisban a világon az ötödik helyet foglalta el a napi 150 millió kereséssel. Májusban naponta több mint 25,5 millió látogatója volt.
    Kedden egy napra bezárt az orosz nyelvű Wikipedia, tiltakozásul az orosz információs törvényhez tervezett módosítások miatt. A dokumentum szerint "ezek a módosítások az internet valódi cenzúrázásának alapjai lehetnek".

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02