Az új BodyMaps mobilalkalmazással felfedezhetjük belső szerveink működését

forrás Prim Online, 2012. szeptember 26. 10:58

A kifejezetten az iPad Retina kijelzőre kifejlesztett alkalmazás több mint 1000 testrészről, szövetről, csontról és szervről ad nagyfelbontású háromdimenziós képet, melyekhez kereshető tárgymutató társul. Leonardo többnézetű lenyomataihoz hasonlóan a felhasználók az alaposabb megtekintés érdekében több mint 30 testrészt forgatni is tudnak, sőt, női és férfi test között is váltogathatnak.

Néhány a legrégebbi és legjobb anatómiai rajzok közül Leonardo da Vinci nevéhez fűződik. A reneszánsz polihisztor számos alkalommal volt jelen emberek és állatok boncolásán (sőt időnként ő maga vágta fel a testeket), megfigyeléseit pedig jegyzetekkel gazdagon ellátott, részletes rajzokon rögzítette. Testrészekről is készített valósághű lenyomatokat úgy, hogy olvasztott viaszt fecskendezett a koponyába és az aortabillentyűbe, majd tanulmányozta alakjukat és funkciójukat. Munkája azonban csak megszakításokkal haladhatott, ugyanis hátráltatta a boncolható testek (melyek többnyire bűnözők holttestei voltak) hiánya, illetve a Pápa emberi testek boncolását tiltó rendelkezése. Forradalmi jellegük ellenére rajzai 1519-ben bekövetkezett halálát követően 400 éven át nem voltak láthatóak.A digitális korszakban azonban már nem kell aggódni a pápai harag vagy a boncolható testek miatt. A medikusoktól és szakemberektől kezdve a lelkes amatőrökig és művészekig bárki éles részletességű képet kaphat az emberi test belsejéről a BodyMaps elnevezésű új alkalmazás segítségével, melyet most mutatott be a GE és a Healthline Networks. A kifejezetten az iPad Retina kijelzőre kifejlesztett alkalmazás több mint 1000 testrészről, szövetről, csontról és szervről ad nagyfelbontású háromdimenziós képet, melyekhez kereshető tárgymutató társul. Leonardo többnézetű lenyomataihoz hasonlóan a felhasználók az alaposabb megtekintés érdekében több mint 30 testrészt forgatni is tudnak, sőt, női és férfi test között is váltogathatnak.

A BodyMaps emellett különféle betegségeket, eljárásokat és kezeléseket bemutató 200 videót, valamint egy jelölő eszközt is tartalmaz. Az orvosok és a nővérek közvetlenül a képekre rajzolhatnak, és kiemelhetik az információkat a páciensek számára. Az alkalmazás a közösségi oldalakat is tudja kezelni, így a felhasználók emailben és a Facebookon keresztül is megoszthatják jelöléseiket vagy megjegyzéseiket.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09