Kibertér-konferencia: a magánélet nagyobb védelmére van szükség

MTI Sajtóadatbank, 2012. október 2. 08:07

Benczúr András egyetemi tanár szerint a kibertér folyamatosan változik, fejlődik, ezért fokozottan oda kell figyelni a magánélet, a személyes adatok védelmére a mindennapokban.

Szerdától kétnapos nemzetközi konferenciát tartanak Budapesten a kibertér hálózati és tartalmi fejlődésének, szabad és biztonságos használatának előmozdítására.


A tanácskozás témájával kapcsolatban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karának egyetemi tanára hétfőn az MTI-nek kifejtette, a kibertér a számítógépek, a digitális világ birodalma. Legfőbb jellemzője, hogy minden művelet algoritmusok alapján készített programok végrehajtását jelenti, jelek áramlanak a számítógépek között. Kiépülésével, elterjedésével az internet a világot átszövő globális rendszerré vált, ezért újabban gyakran nevezik digitális univerzumnak is.


Benczúr András kitért arra: gyakran mondják, hogy a kibertér virtuális, mintha ezzel a nem valóságos voltára utalnának. Pedig nagyon is valóságos: létező, mesterséges része a valóságnak - mutatott rá. Kiemelte, a gyors információfeldolgozás és -áramlás segítségével hatékonyabbá, gyorsabbá tehető sok folyamat, jobb döntések születhetnek.


Hangsúlyozta, ehhez azonban rá kell bízni az adatokat és a programokat a kibertérre, amelyen belül nem lehet az adatáramlást, a hozzáférést teljesen irányítás alatt tartani, hiszen ezt is csak programok biztosítják. Verseny folyik a védelmet adó és a behatoló programok készítői között - emelte ki. Úgy fogalmazott: "a régi tikosítás, rejtjelezés és a rejtjelfejtés versenyfutása folytatódik, sokkal nagyobb tétekkel".


Felhívta a figyelmet arra, hogy a mindennapi élet legalább olyan mértékben függ a kibertér működésétől, mint a közművek - az energia-, a vízszolgáltatás - működésétől. Több feladat ellátása alapul azon, hogy folyamatosan számítógépek működnek a háttérben. A banki szolgáltatások, a közigazgatási eljárások, a szórakozás, a vásárlás, az internet használata, a közösségi hálók mind erre épülnek - közölte.


Arra is kitért, hogy a mindennapokban gyakori a kapcsolat a civil szféra kiberterével, és minden, a kibertéren keresztüli kommunikáció nyomot hagy, az emberek szándékától függetlenül pedig személyes információikat hordozó készülékeik kapcsolódhatnak a kibertérhez. Például a Facebookon az emberek mindennapi viselkedéséről hatalmas mennyiségű adat gyűlt már össze - figyelmeztetett.


Véleménye szerint ezért kell megfelelő titkosítást biztosító kommunikációt használni, az eszközök védettségét rendszeresen ellenőrizni, frissíteni. A digitális kommunikációban csak látszólag azonosítható a másik fél, amennyire lehet, ellenőrizni kell, kivel, mivel lépünk kapcsolatba - emelte ki. Megjegyezte: a kibertér lényegében "falak nélküli világ", és ezen belül kell megoldani a magánszféra, a személyes adatok és a magánéletre vonatkozó információk védelmét.


Benczúr András szerint a globális infrastruktúrának egyértelműen arra van szüksége, hogy a jogi, működtetési és védelmi kérdésekre összehangolt megoldásokat, szabályozásokat dolgozzanak ki. A felmerülő problémák egy részére szabványokat, szabványosított védelmi és titkosítási protokollokat vezetnek be. A biztonságot érintő, határokon átnyúló rendszerek hátterében álló informatikai infrastruktúra és kibertér közös védelme nyilvánvalóan csak az országok együttműködésével valósítható meg - mondta, hozzáfűzve: ez az együttműködés általában nem publikus.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkezett az első tömeggyártásra szánt humanoid robot a Unitree-től

A Unitree Robotics bemutatta G1 modelljét, amely a vállalat második általános célú humanoid robotja. A bejelentés azonnal szenzációt keltett, mivel a robot könnyedén megbirkózik az olyan feladatokkal is, mint egy szódásüveg kinyitása, a diótörés, a nehéz tárgyak szállítása, vagy a hegesztés, ráadásul tömeggyártásra alkalmas, piacérett formában van.

2024. május 26. 13:50

Sztorik a zsebben: gyermeknapon debütál az NMHH új kiadványa

A gyermekek biztonsága kerül fókuszba május 25-én és 26-án a Városligeti Gyermeknapon. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által szervezett rendezvényen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is ott lesz. A korábbi évekhez hasonlóan várhatóan idén is a Biztonságos Internet Sátor lesz az egyik legnépszerűbb helyszín, ahol ezúttal kicsik és nagyok a „Sztorik a zsebben – Történetek a közösségi médiából” című kiadványt is kézbe vehetik.

2024. május 26. 12:04

5 dolog, amit már most könnyen digitalizálhatnánk a munkában

Már régen elmúltak azok az idők, amikor minden szerződést és számlát papír alapon, postai úton kellett eljuttatni a célszemélyhez, és egy ideje már a céges irattárakat is szerverekre cseréltük. A mai napig vannak viszont olyan feladatok, amelyeket manuálisan vagy személyesen végzünk – ahelyett, hogy már elérhető technológiai megoldásokra bíznánk magunkat. Íme öt olyan tevékenység, amit már a jelenleg elérhető eszközökkel is könnyen digitalizálhatnánk a mindennapokban.

2024. május 26. 10:27

Harmadszor is világcsúcs: a Széchenyi-egyetem hallgatói csapata nyerte Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyét

A kontinens legnevesebb egyetemeit megelőzve ismét az első helyen végzett a győri Széchenyi István Egyetem elektromos járművet fejlesztő hallgatói csapata, a SZEnergy Team Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyén önvezető és elektromos meghajtású városi kisautó kategóriában. Utóbbiban saját világcsúcsát másodszor megdöntve szerezte meg az első helyet.

2024. május 25. 16:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17