Péterfalvi: felértékelődtek a személyes adatok, ezt jelzik a hackertámadások

MTI Sajtóadatbank, 2012. október 16. 09:04

Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint az egyik magyarországi cég honlapjának feltörése, az ott regisztrált felhasználók különböző adatainak közzététele azt bizonyítja, hogy a személyes adatok felértékelődtek. Péterfalvi Attila arra figyelmeztetett, hogy az eddig megszokott eljárások, intézkedések nem minden esetben nyújtanak megfelelő védelmet a fenyegetésekkel szemben.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke azután adott ki közleményt, hogy a hírek szerint szombaton egy török hackercsoport feltörte a Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari Zrt. által üzemeltetett promóciós internetoldalt, több mint ötvenezer felhasználó személyes adatait ellopta és nyilvánosságra hozta. Az esettel kapcsolatban a NAIH arra hívta fel a feltört oldalon regisztráltak figyelmét, hogy az ott használt jelszavukat, ha azt más weboldalakon is használják, haladéktalanul változtassák meg. Péterfalvi Attila szerint az idézett hír és számos más eset is "sajnálatos bizonyítékát adja", hogy a személyes adatok iránti érdeklődés nő.

A NAIH elnöke utalt arra, hogy a hackerek tette bűncselekménynek minősül. Péterfalvi Attila azt is közölte: a rendelkezésére álló információk alapján egyelőre nem világos, hogy a támadás célpontjául szolgáló személyes adatok miért voltak elérhetőek az interneten keresztül, és miért nem titkosították a jelszavakat.

"A hatóság óva int minden hasonló adatkezelési tevékenységet végző szervezetet attól, hogy nem megfelelő adatbiztonság miatt hasonló támadások könnyű célpontjává váljon. Az eset tanulsága, hogy az eddig megszokott eljárások, intézkedések nem minden esetben nyújtanak megfelelő védelmet a fenyegetésekkel szemben: a technikai fejlődés lehetőségeit a védelem során is hasznosítani kell" - írta a hatóság elnöke.

Az adatvédelmi biztos tájékoztatása szerint a NAIH vizsgálja az eset körülményeit, és a további lehetséges intézkedéseket, továbbá "bízik abban, hogy a török hatóságok fellépnek az eset felderítése és a további bűncselekmények megelőzése érdekében".

Az origo.hu tudósított arról szombat délután, hogy a Cyberwar News nevű hackerportál közölte: a Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari Zrt. által üzemeltetett 3d.pepsi.hu címen működő oldal helyén - amelyen eredetileg egy nyereményjáték volt elérhető - a Maxney nevű török hackercsapat üzenete fogadta a látogatókat. A feltörésről az Anonymous hackercsoport magyar részlege adott hírt a Facebook-csoportjában.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megjelent az első magyar kiberbiztonsági labor az IECEE CB séma alatt

A CCLab Kft. sikeresen teljesített a CBTL auditon és a nemzetközi IECEE CB Rendszerben CB Testing Laboratory (CBTL) jogosultságot szerzett. A magyarországi székhelyű CCLab hivatalosan 2024. május 24-én sikeresen kiterjesztette kiberbiztonsági tesztelői, értékelői és tanúsítási képességét a fogyasztói IoT eszközökre készült ETSI EN 303 645 és az ipari automatizálási és vezérlőrendszerekre szakosodott IEC 62443-4-1 / -4-2 szabványokra az IECEE CB séma keretén belül. A CB séma alatt kiadott tanúsítványokat jelenleg több mint 50 országban fogadják el. 

2024. május 28. 10:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52